Nie gadaj głośno, bo się jeszcze coś zrypie :P
wybór sprzegła i jednomasu?
Zwiń
X
-
wybór sprzegła i jednomasu?
Witam wszystkich,
Wiem, że na temat sprzęgła było mnóstwo postów .........ale :-)
Ale może od początku.....
Wydaje mi się ze zbliża się nieuchronna wymiana sprzęgła w mojej okcie :-(
Zadzwoniłem do mechanika i powiedziałem mu jakie mam objawy (z rzadka lekkie telepanie budy przy staniu na światłach, już dość wysoko łapie sprzęgło no i mam masowanie stoy pedałem sprzęgła). Mój mechanik zasugerował żebym wymienił sprzęgło i przeszedł na jednomas. N oto zacząłem szukać jednomasu do ALH, na forach naczytałem się o pancernym zestawie jednomas z 1Z/ABF lub G60 i sprzegło SAHS. Problem w tym ze owe jednomasy są na wagę złota i ciężko z ich zakupem. Po telefonach do sklepów z częściami do skody dostałem info że podejdzie kompletny zestaw sprzęgła firmy: Valeo w cenie 1200 zł albo LUK-a za 1500 zł. SAHS niestety odpada bo mnie produkują takich jednomasów.
I teraz powstaje pytanie......
Które sprzęgło mam brać?
Wyczytałem, że Valeo ma słaby docisk i kiepską tarczę ale za to dobry jednomas.
Na temat LUK-a za dużo informacji nie ma ale ludziska piszą ze jest lepsze niż Valeo.
A może można kupić sam jednomas Valeo i do tego dokupić sprzęgło SAHSA G60?
Dodam tylko, że okta to standardowe 90 rumaków i nie sądzę abym kiedykolwiek próbował ją modować.
Co mam wybrać?Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
-
-
w temacie o moim aucie w ktorym jest tylko pare stron masz szczegolowy opis odnosnie jednomasu ktory zalozylem jak i inni koledzy z forum, oraz opis ile to wszystko kosztowalo, takze smialo zapraszam do lekturyJest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
Komentarz
-
-
Jak wolisz, możesz kupić jednomas Valeo, a całą resztę, docisk, tarcze, łożysko od sahsa, ale to jak już chcesz zmieniać na jednomas. I bierz numer karty OCP do Inter Cars i niech ci wyliczą ile ze zniżką będzie ciebie to kosztować.
Poza tym auto nie musi być robione na duże moce, zazwyczaj jednomas jest tańszy, a skutkiem ubocznym jest trwałość takiej konstrukcji.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez karolw2Jak wolisz, możesz kupić jednomas Valeo, a całą resztę, docisk, tarcze, łożysko od sahsa, ale to jak już chcesz zmieniać na jednomas. I bierz numer karty OCP do Inter Cars i niech ci wyliczą ile ze zniżką będzie ciebie to kosztować.
Poza tym auto nie musi być robione na duże moce, zazwyczaj jednomas jest tańszy, a skutkiem ubocznym jest trwałość takiej konstrukcji.
Komentarz
-
-
Oczywiście że mamy, chyba działa cięgle, tu wątek http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=47104Załączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lookashECLI jak on się u ciebie sprawuję?
Zamieszczone przez lookashECLNie trzęsie budą na jałowym?
ekonomicznie wypada lepiej od 2m gdyż zmieściłem się ze wszystkim w 1 tys. zł (koło, sprzęgło, uszczelniacz wału, śruby, robota) i sądzę, że prócz niemal nieśmiertelnego koła, sprzęgło wytrzyma dłużej, choć u mnie dwumas powiedział papa przy ok. 360 tys. km :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Sprawuje się normalnie, jak już ktoś kiedyś pisał jest trochę inaczej, inni nie poczują różnicy oprócz wpadającego padału jakby coś się popsuło. Jak to na nowym sprzęgle gładziutko, leciutko i przyjemnie. Wybrałem zestaw koło G60 + Sachs G60.
lookashECL napisał/a:
Nie trzęsie budą na jałowym?
Nie żartuj.
ekonomicznie wypada lepiej od 2m gdyż zmieściłem się ze wszystkim w 1 tys. zł (koło, sprzęgło, uszczelniacz wału, śruby, robota) i sądzę, że prócz niemal nieśmiertelnego koła, sprzęgło wytrzyma dłużej, choć u mnie dwumas powiedział papa przy ok. 360 tys. km
Skoro są tego same plusy to chyba się zdecyduje :-)
Nie wiem tylko czy uda mi się wyrwać używkę od G60 ale z postów wyżej wynika że w seryjnym autku mogę zastosować jednomas każdej firmy i nawet oddzielnie sprzęgło SAHSA.Była Octa 90 w dizlu teraz jest Rapid w benzynie KONICHIWA... !!!
Komentarz
-
-
Ja bym się nie bawił z firmą Valnęło gdyż sprzęgło Sachsa może nie podejść. Natomiast G60 i 1Z są sprawdzone.
Tu masz koło http://allegro.pl/golf-3-1-9-tdi-1-z...194677050.html
Ja mam z tą samą końcówką 273C, alternatywą jest zdaje się 269B
Przed montażem sprawdziłem czy jest proste, w razie co trzeba zabielać.
Komentarz
-
Komentarz