Mongołom dziękuję za odpowiedzi. Niestety ich nie rozumiem.
Szyberdach i szybka ;[
Zwiń
X
-
Szyberdach i szybka ;[
Witam, otóż wczoraj było u mnie prawie 20 stopni na plusie wiec postanowiłem otworzyć i przesmarować szyberdach pierwszy raz w tym roku, lecz po naciśnięciu przycisku nic... Głucha cisza, nie słychać silniczka. W zimę go nie otwierałem . Sprawdziłem bezpiecznik, jest dobry. Zdjąłem lampkę przycisk i ten plastik otworzyłem go ręcznie i przesmarowałem, prowadnice całe, dalej nie działa. Przycisk sprawny sprawdziłem, do silniczka napięcie dochodzi, ale nic nie reaguje. Postanowiłem wyjąc silniczek i tak zrobiłem, rozkręciłem go ale nic tam zbytnio nie widać, powąchałem, nie czuć spalenizny, wiec chyba się nie przegrzał. Nie mam pojęcia co to może być, panowie i panie liczę na waszą pomoc. A i jeszcze jedno, co może być nie tak, otóż prawa szyba przód z przycisku otwiera się i zamyka bez problemu, a z panelu kierowcy czy kliknę żeby się otwierała czy zamykała to zawsze się tylko zamyka.
To już wszystko, z góry dziękuję za pomoc ,
Pozdrawiam Jurek.
-
-
Jureczek1964 powiem ci że mam ten sam problem, pisałem o tym wcześniej na forum.
Ja bym ci radził czujnik temperatury zewnętrznej podgrzać suszarką żeby w samochodzie pokazywało z 30 stopni na plusie i zobaczyć czy wtedy zadziała szyber.
Ja tak próbowałem ale mam dwa czujniki temperatury jeden jest za kratką zderzaka, odpiąłem go i nadal pokazuje dobrą temperaturę, nie mam pojęcia gdzie jest drugi więc czekam na jakieś cieplejsze dni, bo w tamtym roku miałem tak samo że jak się zbliżały zimniejsze dni to szyber przestał działać a jak zrobiło się ciepło (powyżej 20 stopni na plusie) to nagle zaczął działać, wszyscy piszą że to coś z elektryką albo silniczkiem, ale ja jestem pewien że silniczek mam w 99% dobry.
[ Dodano: Czw 22 Mar, 12 16:15 ]
Problem rozwiązany. Wyjąłem cały silniczek szeberdachu, rozkręciłem go, sprawdziłem wszystkie kable, wtyczki, mechanizm rozkręciłem, posprawdzałem czy dochodzi napięcie. torxem ręcznie otworzyłem i zamknąłem szyber. Wszystko poskładałem i działa.
Komentarz
-
-
Na razie z zakupem się wstrzymam, ja też tak zrobiłem wszystko rozkręciłem przeczyściłem ale nie działa ;/ Dałem w środę silniczek do elektronika, ma posprawdzać, wczoraj z nim rozmawiałem mówił ze było kilka usterek, naprawił je , dzisiaj odbieram to zobaczę czy zadziała ;] Jak nie zadziała to się zgłoszę o ten silniczek z niemiec , dzięki bardzo ;]
Komentarz
-
Komentarz