Regeneracja odblysnikow czy kloszy? Jak kloszy to to jest do spolerowania :wink: i koszta mniejsze niż nowe lampy.
[O1] Problemy z odpaleniem, brak mocy i nierówna praca
Zwiń
X
-
[O1] Problemy z odpaleniem, brak mocy i nierówna praca
Silnik 1.6 , 101 KM, bez gazu
Samochód z 1998 roku.
Mam dość dziwny problem. Co jakiś czas (mniej więcej raz na tydzień) nie mogę odpalić samochodu. Rozrusznik mieli i mieli ale auto nie zaskakuje. Udaje się za 4 lub 5 razem z gazem wciśniętym. Gdy już autko odpali to zachowuje się tak jakby jeden cylinder nie chodził tzn ma dużo mniej mocy i chodzi bardzo nierówno. Zdarza się, że zgaśnie po wciśnięciu sprzęgła. Nie świeci się żadna kontrolka sygnalizująca awarię. Po zagrzaniu auta i próbie ponownego odpalenia sytuacja wygląda tak samo. Najczęściej autko udaje się normalnie odpalić po przejechaniu kilku kilometrów i odczekaniu jakiegoś czasu (ok 20-30 min). Jak już poprawnie odpali to chodzi normalnie. Całość jak już pisałem zdarza się raz na jakiś czas i nie zależy ani od temperatury ani od wilgotności. Wymieniłem już świece i kable ale to nic nie dało. Na kompie wyskakuje tylko błąd: 00513 - Engine Speed Sensor (G28): Implausible Signal.
Dodatkowo bardzo często przy ruszaniu słyszę mocne stuknięcie w okolicach silnika. Czasami jest to pojedyncze stuknięcie, a czasami podwójne. Zdarza się również gdy jadę powoli i na dwójce puszczam sprzęgło.
-
-
Cewka wygląda w porządku, kable były wymieniane na nowe, a przepustnica czyszczona. Na weekendzie podłącze autko pod kompa tylko powiedzcie mi jakie logi mam ściągnąć. Wydaje mi się, że trochę za dużo mi pali ~10l w trybie mieszanym, można gdzieś pod vagiem zobaczyć czy mieszanka nie jest za bogata ? Jak robiłem ostatnio auto-scan to dostałem tylko błąd opisany w pierwszym poście.
[ Dodano: Sro 21 Mar, 12 22:16 ]
Zauważyłem dzisiaj, że dość mocno mi się leje z rury wydechowej. Może komuś uda się skojarzyć ze sob te wszystkie dolegliwości
Komentarz
-
Komentarz