O1 hamulec tył nie odbija. Wszystko przejrzałem i nic
Zamieszczone przez byku123
Jeszcze trochę i zrobić MK4 w budzie MK2
Chciałem na początku tego uniknąć, ale stało się, a po zamontowaniu nagrzewnicy już mi było wszystko jedno. Zegary, przełączniki przy kierownicy, licznik. Jak trafi się wersja z tempomatem, to czemu go też nie przełożyć.
Zamieszczone przez byku123
Trzymam kciuki i powodzenia w modzeniu dalej
Dzięki, na ten rok to jeszcze nie koniec zakupów. :szeroki_usmiech
O1 hamulec tył nie odbija. Wszystko przejrzałem i nic
Witam
Mam kłopot z tylnym hamulcem z którym nie mogę dojść do ładu ani zrozumieć w czym tkwi problem.
Zacznę po kolei.
Tylne koło od strony pasażera nie chce swobodnie się obracać. Mogę nim pokręcić ręką ale nie kręci się tak swobodnie jak koło od strony kierowcy. Żeby zakręciło się swobodnie (tak jak powinno) muszę dopchnąć ręką dźwigienkę w którą zapięta jest linka od ręcznego. Mechanizm nie chce odbić do samego końca samoczynnie.
Wydawałoby się, że to coś z zaciskiem, tylko, że po wypięciu linki z zacisku mechanizm wraca do samego końca (tak jak powinien). Kolega rozebrał mi ten zacisk, sprawdził, i stwierdził, że wszystko jest w jak najlepszym porządku (nawet nie miał za bardzo czego czyścić). Zacisk jak mówiłem bez linki odbija tak jak należy (do samego zderzaka).
Najdziwniejsze jest to, że sama linka działa naprawdę bez większych oporów.
Już zgłupiałem co może dolegać temu hamulcowi.
Ktoś z Kolegów może doradzić coś sensownego bo naprawdę nie mam już pomysłów jak ugryźć ten kłopot.
sa dwie opcie albo masz zapieczona linke albo masz dwie długosci linek i co zatym idzie sa one zle wyregulowane .dostan sie do regulaci linki jest ona w srodku pod tunelem srodkowym .linki sa zaczepione do uchwytu sprawdz w jakiej pozyci jest uchwyt powinien byc prosto jak jest przekrzywiony to znaczy ze jest cos cie halo jesli na spuszczonym recznym prawa linka jest luzna to znaczy ze jest zapieczona a jesli jest napezona to ze jest za krótka .jak bedziesz wymieniał linki to wymieniaj je parami
sa dwie opcie albo masz zapieczona linke albo masz dwie długosci linek i co zatym idzie sa one zle wyregulowane .dostan sie do regulaci linki jest ona w srodku pod tunelem srodkowym .linki sa zaczepione do uchwytu sprawdz w jakiej pozyci jest uchwyt powinien byc prosto jak jest przekrzywiony to znaczy ze jest cos cie halo jesli na spuszczonym recznym prawa linka jest luzna to znaczy ze jest zapieczona a jesli jest napezona to ze jest za krótka .jak bedziesz wymieniał linki to wymieniaj je parami
Zaglądałem tam także . Uchwyt był trochę przekrzywiony (Ta linka która idzie do hamulca z którym jest kłopot była ustawiona bardziej w stronę przodu samochodu). Jest tam jakaś regulacja by ustawić ten chwyt linek prosto?
Tak sobi jeszcze mysle, czy może aby upewnić się, ze to na 100% linka to bym je zamienił? Jeśli była by to wina linki to wtedy by byłby kłopot z hamulcem na drugiej stronie.
Da tak radę?
[ Dodano: Sro 28 Mar, 12 10:56 ]
Zamieszczone przez german81
regulacija jest tylko bedziesz regulował obydwie linki na raz z tego co piszesz to prawa linka jest zapieczona i kwalifikuje sie do wymiany
Tak sobi jeszcze mysle, czy może aby upewnić się, ze to na 100% linka to bym je zamienił? Jeśli była by to wina linki to wtedy by byłby kłopot z hamulcem na drugiej stronie.
Da tak radę?
[ Dodano: Sro 28 Mar, 12 10:56 ]
Zamieszczone przez german81
regulacija jest tylko bedziesz regulował obydwie linki na raz z tego co piszesz to prawa linka jest zapieczona i kwalifikuje sie do wymiany
Prawa czyli ta od strony pasażera?
wymień obie bo za chwilę będziesz miał kłopot z drugą :P
Wczoraj zamieniłem linki. Lewą linkę na prawą stronę i odwrotnie. Chcem byc pewien na 100% zanim kupię jakąś część bo narazie lipa z forsą.
O dziwo narazie hamulec działa poprawnie. Zobaczymy jak długo. Liczę się z tym, że po czasie może znów coś się zepsuć.
Tyle, że gdy to była wina linki to powinien zaszwankować hamulec z drugiej strony. Gdy zrobi się kłopot z hamulcem, który obecnie niedomagal to będzie raczej pewne, że kłopot jest w zacisku.
Czy tak?
Wczoraj zamieniłem linki. Lewą linkę na prawą stronę i odwrotnie. Chcem byc pewien na 100% zanim kupię jakąś część bo narazie lipa z forsą.
jak prawie u kazdego. Jak zmieniałeś to pewnie kilkaruchów zrobiłeś syf wyleciał i jest OK trzeba było je lekko potraktować specyfikiem i jakiś czas bedą działać
Komentarz