Czy ktoś ma to za sobą? Nie dogrzewa mi płynu, a ten oscyluje w granicach 83C, latem niema tragedii, ale pewnie zimą byłoby gorzej i pewnie było bo miałem wrażenie, że spalanie było dosyć wysokie przy mrozach. Szperałem w necie i nic ciekawego nie znalazłem, możecie udzielić wskazówek jak się do tego zabrać lub może ktoś znalazł jakiś konkretny manual. Chyba, że operacja mocno skomplikowana to odpuszczę robienie tego własnoręcznie.
Termostat na pierwszy montaż to BEHR i takowy zakupię.
do wymiany termostatu odkrecasz dwie sruby od obudowy termostatu i przekrecasz obudowe i wyjmujesz obudowe ,wyciagasz stary termostat zakłasasz nowy i prykrecasz obudowe .
Nie dogrzewa mi płynu, a ten oscyluje w granicach 83C,
chłopie szukasz ciągle jakiś problemów, masz diagnozę ? zrobiłeś prosty test i po rozgrzaniu motorka dotykałeś rury za termostatem czy jest gorąca ? taką temp jaką podałeś to ja mam jak jadę jak pizda i często staję w korkach, na światłach itp, a dodatkowo mam włączone ogrzewanie, przejdź ten samo odcinek testowy jak będzie mały ruch i będziesz mógł go pokonać płynnie, wtedy sobie odpal logowanie temp płynu chłodzącego.
Panowie nie linczujcie mnie, podejrzenie padło jak sprawdziłem kąt synchronizacji położenia wałka rozrządu względem wału korbowego. Zrobiłem logi, wrzuciłem na forum i odezwał się głos, że coś jest nie tak z temperaturom, loguje i faktycznie nie grzeje więcej niż 83C, pytanie czy tak powinno być czy nie, nie szukam dziury w całym tylko tak wyszło, przy sprawdzaniu kąta... a skoro mam kabel to sobie sprawdzam.
Trasa 12 km, średnia prędkość ok 35-40 km/h, przeważnie 3 lub 4 bieg przy ok 2000 obr. 4-5 krótkich postojów na światłach, włączone tylko radio.
Logi statyczne:
W czasie logowania wyskoczył błąd i nie logowało już dalej, pierwszy raz takie coś się zdarzyło... dlatego logowałem jeszcze raz 60sek, ale wklejam to i to. Log (0 - 015,007,003) Log (0 - 015,007,003)
Logi statyczne vs logi Instruments różnica 1C, ale trwało chwilkę zanim przełączyłem logowanie, także raczej czujnik OK. Temperatura logowana w czasie jazdy max 83,7C i nic więcej, na światłach raczej nie spadała (widać kiedy stałem bo było 800-900 obr), taki powinien być max w BXE czy 90C?
Co najciekawsze widzę, że raz pokazało 0C, ale to dopiero zauważyłem robiąc wykres, jest to między 9:30, a 9:45.
Ale wy się mnie uczepiliście :diabelski_usmiech. Kolega przemik napisał wstępnie, że coś za niska temperatura i miałem zrobić logi to zrobiłem. Pozostało pytanie czy temp. płynu chłodniczego powinna mieć max 83 czy więcej?
natash, trzyma Ci 90°C na zegarach?? Spada temperatura jeżeli nagrzejesz auto do 90°C i staniesz na światłach ???? Jeżeli nie to nie marudź tylko jeździj.
Termostat nie jest urządzeniem mechanicznym albo elektronicznym , działa na zasadzie zmiany objętości czynnika w środku i co za tym idzie ma pewną bezwładność. A działa na zasadzie puszczania gorącego czynnika z małego obiegu w duży, i taki układ musi mieć pewną bezwładność. Jak jeździsz krótkie odcinki to możesz nie uzyskać idealnie tej utęsknionej temp. 90°C. Wszystko zależy od warunków pracy silnika, obciążenia, temperatury zewnętrznej, włączonego ogrzewania auta.
natash, wymien termostat bo faktycznie za wczesnie sie oteira .panowie mimo to ze klega cacka sie z tym autem jak z jakiem to ma racie ze terostat jest do wymiany bo po pierwsze temperatura otwarcia termostatu to 87 st a u klegi widac ze zaczyna sie otwierac przy 82 po drugie silnik przy sprawnym termostacie po przejechaniu takiego dystansu jaki przejechał kolega nawet w tempie żółwia powinien miec 90 w blokach pomiarowych silnika .
Dziękuje za konkretną odpowiedź. Czy tą wymianę mogę przełożyć na "po lecie" kiedy będę zmieniał oleje itd. itp. bo chyba już przy tych temperaturach nie szkodzi to mocno silnikowi?
Ps. To że zadaje pytania w różnych materiach, posiadając wiedzę mechaniczno-samochodową na poziomie Lamy, a chcąc ją pozyskać poprzez forum, nie możecie mnie oceniać, że szukam dziury w całym. "W życiu niema głupich pytań, tylko są głupie odpowiedzi". Kolejną sprawą jest to, że nie znalazłem jeszcze w okolicy mechanika, któremu mógłbym zaufać, dlatego wolę wiedzieć co jest do zrobienia i jak mogę zrobić to sam, chociaż wolałbym aby DGW miał filię w kujawsko-pomorskim
tak ten termostat moze byc ewentualnie mozesz kupic wahlera ,mozesz to przełorzyc i zrobic razem z wymiana oleju jedynie co sie moze stac to moze autko wiecej palic
[ Dodano: Wto 03 Kwi, 12 12:16 ]
Panowie gdzie się spuszcza płyn chłodniczy i gdzie jest odpowietrzenie?[/quote]
Kilka dni temu zmieniałem termostat (wahler), wraz ze zmianą oleju i nie znalazłem miejsca spustu płynu. Odpiłem wąż zaraz przy termostacie i spuściłem płyn do wiadra. Kupiłem koncentrat G12 i wlałem świeży płyn weszło 3L. Układ sam się odpowietrza, jak tylko złapie lekkiej temperatury zbiornik wyrównawczy jest pusty i trzeba uzupełnić niedobory, u mnie dolewałem dwa razy.
natash, octavia II nie ma takiego kurka do spustu płynu jak I , a szkoda bo to fajny patent. Jak bedziesz wymieniał to zrób zdjecia , napewno niejednemu na forum sie przyda. powodzenia.
Rozmawiałem z jednym gościem i on powiedział, że termostaty mają tolerancję +/- 3C. W O2 powinien się otwierać przy 87C, u mnie robi to przy ok. 82C. On mówił, że preferuje termostaty, które właśnie tak się otwierają, bo np. latem w korku jadąc w górach, działa to na plus dla auta. Pytanie jak takie drobne niedogrzanie wpływa na auto zimą i ogólnie na jego eksploatację oraz czy ma to ogólnie wpływ na szybkość nagrzania auta?
Rozmawiałem z jednym gościem i on powiedział, że termostaty mają tolerancję +/- 3C. W O2 powinien się otwierać przy 87C, u mnie robi to przy ok. 82C. On mówił, że preferuje termostaty, które właśnie tak się otwierają, bo np. latem w korku jadąc w górach, działa to na plus dla auta. Pytanie jak takie drobne niedogrzanie wpływa na auto zimą i ogólnie na jego eksploatację oraz czy ma to ogólnie wpływ na szybkość nagrzania auta?
wyłącz całkowicie grzanie i dopiero logój, moja temp wody to cały czas 84sC , dopiero po wyłączeniu climatronica temp wzrasta do 90sC a przy 93sC rusza "duży" obieg.
Komentarz