Zamieszczone przez iFi
iFi, a gdzie ja komu dopiekam? W jakim zdaniu?
Wydaje mi się, ze nigdzie nie piszę, że mam coś najlepszego na świecie, wręcz przeciwnie.
A dyskusja jak widzisz dotyczyła czegoś innego. Bo co do całokształtu można sobie każde auto oceniać dowolnie i śmiało napisać, że to i to jest złe i Tobie , komuś sie nie podoba. Ma prawo. Tylko fajnie by było jeśli będzie to "NIE hyundajowi" poparte obiektywną wiedzą i stestowaniem wozidła i skonfrontowaniem z konkurencją a nie właśnie pisaniem na zasadzie "dopieczemy mu bo nie kupił VAGa" albo znaczek jest "be" i od razu pisac że g......
Ja nie muszę się z tym zgadzać ale krucjat jak niektórzy fanatycy w życiu wtedy nie będę prowadził.
Chwaląc sie tu zakupem, marką w sumie przez wielu "nieszanowaną" byłbym nienormalny uważąjąc, że wszyscy VAG-owcy jednogłośnie sie za mną zgodzą. Wręcz przeciwnie, przygotowany jestem na krytykę ale z czym mogę to dyskutuję. I nie opierając sie na moim widzimisie i subiektywnym zdaniu ale dyskutuję z konkretnymi danymi.
Przytoczone zostały pewne fakty co do parametrów i koniec kropka.
A co do info:
po ponad 150 km średnie spalanie w cyklu powiedzmy mieszanym to 7,3 l/100
Marlej, co do porównania z octavią 1,9 PD 139KM moją (byłą):
Ocatvia :
+ PD z dołu lepiej ciągnie zwłaszcza na starcie i to jest bez dyskusji wg mnie, subiektywnie potem na kolejnych biegach już porównywalnie. Gdyby octa miała dobrze dobrane 6 b z uwagi na masę pewnie jechałaby wyraźnie lepiej.
+ lepiej dobrane wspomaganie
+ praktyczność i funkcjonalność bagażnika , ale sedan to mój świadomy wybór
+ lepsze wyczucie obrysów auta z uwagi na wielkość i design i40
I40 :
+ komfort ogólny (w kwesti resorowania ale to subiektywnie, zależy kto co woli) ale już w kwestii akustycznej bez porównania.
1,9 PD jest jednym z najmniej kulturalnie pracujących diesli (ale parametry a za to fajne zwłaszcza po czipie) i w zestawieniu z naprawdę cichutkim i kulturalnie pracującym 1,7 to są przeciwległe bieguny . Plus lepsze wyciszenie samego auta robi ogromną różnicę. Z tyłu (od kół- dziadowskie ich gumy) idealnie cicho nie jest - porównywalnie z octą na dziś. Szumy opływowe z przodu w i40 lepiej/ciszej
+ wygląd wewnątrz i na zewnątrz ale to subiektywne.
Remis:
Wygoda foteli i ergonomia pracy. Oprócz przestrzeni wewnątrz.
W skodzie i w i40 wszystko jest pod ręką, fotele wygodne i dobrze trzymają, idealnie (jak dla mnie) ustawienie podłokietników/dźwigni biegów, zakresy regulacji. Ogólnie pozycja i tu i tu dla mnie bardzo dobra.
Zawieszenie z lekkim wskazaniem na I40 ale to subiektywne -skoda odrobine twardsza ale i tu i tu sprzężyste. Dla wielu zdaję sobie z tego sprawę w skodzie może być lepiej
I część z powyższego każdy może "torpedować" (poza akustyką/hałasem) bo każdy ma swoje upodobania. Dlatego informuję podając moją opinię a nie przekonuję nikogo bo tu ocena jest subiektywna.
Tyle na szybko, kolejne uwagi dopiszę z kolejnymi kilometrami.
Pozdro
Komentarz