Wyciag przepustnice i wyczysc ja razem z silniczkiem krokowym. Zaloz zaadoptuj i poobserwuj.
[O1] Problem z ESP ! 2.0 AQY
Zwiń
X
-
[O1] Problem z ESP ! 2.0 AQY
Witam
w ciągu ostatniego miesiąca kilka razy zaświeciła mi się kontrolka z esp.
działo się to zawsze przy hamowaniu przy niskiej prędkości najczęściej dojeżdżając do świateł czy skrzyżowania. po wyłączeniu silnika i ponownym odpaleniu kontrolka gaśnie i wszystko jest ok, potem potrafi się zapalić kilka razy w ciągu dnia, auto postoi dłużej i spokój jest i za kilka dni znów się zapala przy takiej samej sytuacji. tak po za tym esp i abs działają, jeżdżąc po betonie na którym jest pełno piachu wywołując pracę tych układów nic się nie chce popsuć :P
podpiąłem vag-com`a i pokazał taki o to błąd:
VAG-COM Version: Release 311.2-N
Control Module Part Number: 1C0 907 379 E
Component and/or Version: ESP FRONT MK60 0103
Software Coding: 0022530
Work Shop Code: WSC 31480
1 Fault Found:
01435 - Brake Pressure Sensor 1 (G201)
008 - Implausible Signal - Intermittent
widać że jakiś czujnik, spotkał się ktoś z takim błędem i czy to jest droga sprawa ?
na razie problem jest sporadyczny ale zapewne z biegiem czasu rozwinie się
-
-
to widzę groszowa sprawa to nie jest niestety że tak spytam błąd ten nie skutkuje niczym innym niż tylko nie działaniem systemu ESP ? jeśli bym naprawę chciał odłożyć na później...
[ Dodano: Pią 20 Kwi, 12 19:19 ]
no i się zesrało, wystarczyło napisać o tym na forum...
teraz kontrolka esp zapala się od razu przy naciśnięciu ciut mocniej hamulca
pojawił się dodatkowy błąd oprócz tego powyżej:
00526 - Brake Light Switch-F
008 - Implausible signal - Intermittent
[ Dodano: Pią 20 Kwi, 12 20:26 ]
aha, no i przestały działać światła stopu przy naciśnięciu pedału hamulca
[ Dodano: Sob 21 Kwi, 12 10:58 ]
no i problem się rozwiązał przynajmniej tymczasowo, wyciągnąłem czujnik stopu, popsikałem wd40 na mechanizm który się z niego wysuwa i jak na razie wszystkie błędy zniknęły ciekawe na jak długo :P
Komentarz
-
-
01435 - Brake Pressure Sensor 1 (G201) 008 - Implausible Signal - Intermittent
Panowie walniety macie czujnik swiatel stopu. Zrobcie tak skasujcie blad odepnijcie wtyczke od czujnika przy pedale hamulca potem nacisnijcie pedal i od razu wywali wam ESP na szafie potem sprawdzenie bledu i ten sam blad wam wyskoczy. Nowy ory czujnik kosztuje 40zl.
Ten sam blad ma nowy czujnik jezdzi w schwoku a mi sie go nie chce wymienic :P Mi to wywala roznie raz na jakis czas a i pamietajcie ze jak zapali ESP to on jest odciety i czujnik przechodzi w tryb awaryjny i stopou powinny sie palic.
Sprawdzalem u siebie i naciskam stop swiatla nie trybia wywala ESP i swiatla stopu sie zapalaja po ponownym puszczeniu i wcisnieciu stopu.
PS. Sorry za znaki PL ale korzystam a takiego malego badziewiaNavi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka
Komentarz
-
Komentarz