"gwizdanie" turbiny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawmaj
    Classic
    • 2008
    • 5

"gwizdanie" turbiny

Odnośnie innych spotkań w innych miejscach i terminach i co o tym myślę też dla przypomnienia pisałem w tamtym wątku choć mam zastrzeżenia do formy :!:
  • crazy_mary
    Classic
    • 2007
    • 11

"gwizdanie" turbiny

Witam,

od jakiegoś czasu przy przyspieszaniu turbina strasznie gwiżdże - czasem mam wrażenie, jade karetka-zwariować można (octavia I Combi 1.9 TDI 142 KM)
    kiedys zaswiecil sie blad silnika -mechanik powiedzial ze to "pocąca" sie turbina i cos tam pogrzebał, ale gwizd zostal nawet wiekszy. Mech twierdzi, ze tak ma byc (!!!) po jakims czasie znowu blad sie zaswiecił i mech mowi, że to jakaś gruszka przy turbinie - czy to moze byc powodem gwizdania? Mech mówi, że ta gruszka razem z turbiną jest droga, więc bedzie szukał tylko gruszki - ile coś takeigo kosztuje? Może lepiej kupić to (tylko gdzie? ) samemu i niech mi to zrobi?
    Generalnie moi mechanicy robią mi juz drugą skode i nigdy nie mialam do nich żadnych wątpliwości (znalazlam ich na podst. dobrych opinii na forach) - moze macie jeszcze jakis innych godnych polecenia we Wrocławiu?

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez crazy_mary
      ile coś takeigo kosztuje?
      około 350 pln bynajmniej jakieś 2 lata temu ja tyle płaciłem i nie dlatego, że mi gwizdało tylko dlatego że przerdzewiała, teraz mam gwizdanie i moja turbina nadaje się do czyszczenia a być może już do regeneracji.
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• crazy_mary
        Classic
        • 2007
        • 11

u nas też mówili o tej regeneracji, ale mają zrobić dopiero jak znajdą tą gruszkę i jakiś zaworek, który się blokuje. Zapomniałam napisać, że mniej więcej przy prędkości 120km/h auto szybciej nie jedzie - tak jakby miał blokadę predkości - mech. mówił, że to właśnie wina tego zaworka i gruszki.
        ile kosztuje teraz regeneracja turbiny? pytam bo wolę wiedzieć co mnie czeka...
        a ostatnio poszło w auto sporo kasy, bo nagle jakoś wszystko zaczęło sie sypać

Komentarz

• wow
          Ambiente
          • 2011
          • 227

ta gruszka to zawór garetta
          a tu masz link do aukcji jak to wyglada
          wow wr............

Komentarz

• loru
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4286
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez crazy_mary
            ile kosztuje teraz regeneracja turbiny? pytam bo wolę wiedzieć co mnie czeka...
            generalnie u mojego mechanika wygląda to tak:
            zdejmuje turbo i wysyła do firmy regenerującej z adnotacją "do czyszczenia" koszt zaczyna się od 600pln za czyszczenie ze zdjęciem i założeniem, a jak się okaże, że są luzy na wirniku (czy jak to tam się nazywa) to wtedy regeneracji i koszty wzrastają max do około 1500pln.
            Czas przestoju to 5 dni roboczych.
            Też zbieram kasę na najgorsze
            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• crazy_mary
              Classic
              • 2007
              • 11

czyli sie zgadza - to samo mowili - super

niedawno tyle poszlo mi na wymiane przekladni i czegos tam jeszcze...
              zobaczymy ile mi mój zaspiewa...

Komentarz

• przemik
                RS
                • 2012
                • 1610

Tak naprawde czyszczenie sprezarki (rozpolowienie i dostanie sie do mechanizmu zmiennej geometrii) jest latwe.
                Gro - kosztów to wyjecie i zamontowanie ... w poprzecznie ulozonych silnikach(a taki jest w Skodzie) szczegolnie sprawia sporo klopotu.
                Przemek
                DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• seba12a
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 142

U mnie gwiżdże od 150tysięcy i nie wiedzę żadnych spadków czy kopcenia itp...

Mi akurat ten dzwięk podoba się
                  Zarabiam - podatek, lokata - podatek, kupuje auto -podatek, benzyna - 3zł podatku, sprzedaje samochód podatek. Ile % zostaje z moich pieniędzy ? 20% ?

Komentarz

• alxxx
                    RS
                    • 2010
                    • 1823
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Koleżanko, spróbuj się skontaktować z forumowiczem german81 napewno coś poradzi
                    VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                    Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

Pracuję...