Czasami po nocy po pierwszym odpaleniu lubi puscic bialy dymek, czytałem że może być to para wodna ale czy napewno?
- jedna ze świec może nie grzać wystarczająco
- są ubytki płynu chłodniczego? Jeżeli tak to jest szansa na pękniętą głowice
- źle ustawione wtryskiwacze
No właśnie bardzo możliwe że mam świece do wywiany bo na vag'u coś wyskakiwało czyli to może być to... Myślałem że świece dla diesla istnieja przy temp ponizej 5st... Nie znam sie
też mam dymienie na biało - na pewno są to pompowtryski
chwilkę pochodzi i łapią temperaturę i jest ok
tak czy inaczej trzeba będzie znowu kiedyś podmienić pompkę
Odpala równo na wszystkie cylindry, czy kuleje przez chwile w czasie jak dymi na biało?
świece od nowości - przebieg 140kkm - ostatnio na jeździ krótkich odcinkach - więc to może być to... ?
[ Dodano: Pią 04 Maj, 12 10:14 ]
Zamieszczone przez krzynol
też mam dymienie na biało - na pewno są to pompowtryski
chwilkę pochodzi i łapią temperaturę i jest ok
tak czy inaczej trzeba będzie znowu kiedyś podmienić pompkę
tankuje on verva - na vagu wtryski wydawały sie być jeszcze ok
ale kto wie - może masz rację...
świece od nowości - przebieg 140kkm - ostatnio na jeździ krótkich odcinkach - więc to może być to... ?
Dla sprawnego TDI (dobra kompresja) przy obecnych temperaturach świece wcale nie są potrzebne.
Nie odpisałeś czy równo odpala w czasie gdy zadymi na biało.
ciężko mi powiedzieć czy kuleje przez te 2-3s - możliwe że tak jest ale nie zauważyłem - pamiętam że miałem sporadyczny bład na obwodzie świecy na 3 cylindrze więc pomyślałem że to mogą być świece ale zmyliło mnie ostatnio kiedy odpaliłem dopiero popołudniu) temp ok 20st i też zadymiło - generalnie dzieje się to bardzo rzadko 1 na 10
a tak zapytam - czy w związku z tym dymieniem przy odpalaniu nie są winne uszczelniacze zaworów które "puszczają" olej do komory spalania po wyłaczeniu silnika ?
w mojej byłej F1 ( ATD ) tak podejrzewałem, długo jeździłem i nic się z motorem nie dział niepokojącego.
:?:
Czasami po nocy po pierwszym odpaleniu lubi puscic bialy dymek, czytałem że może być to para wodna ale czy napewno?
Para wodna to raczej nie jest :wink:
a więc tak...
- świece wymienione - jednak to nie to
- poziom płynu chłodniczego ok
- jak zadymi chodzi równo
Para wodna to raczej nie jest :wink:
a więc tak...
- świece wymienione - jednak to nie to
- poziom płynu chłodniczego ok
- jak zadymi chodzi równo
Komentarz