Niestety i na nie padło...
Dziś po przejechaniu ok 38 km z domu do pracy podczas stania w korku w Krakowie silnik nagle zgasł.
Próbowałem odpalić ale lipa i pokazał się text: Emissions Workshop i świeci kontrola silnika.
Zepchałem auto na pobocze i spróbowałem zakrecić ale nic.
Po konsultacji ze swoim mechanikiem od Skód przy kręceniu i trzymaniu hamulca nożnego nawet zakreciła ALE: wskazówka obrotów nie drgnie, miga kontrolka świec żarowych i pokazał się czerwony Oil - Engine off! Więc wyłączyłem natychmiast, sprawdziłem olej i jest OK.
Aby nie ryzykować czegokolwiek, zamówiłem lawetę z assistance i wiozę ją po południu do mechanika.
Auto bez virusa, przebieg 145kkm. Nigdy od nowości nie było żadnych problemów. Nie uprawiam PSJ.
Moim zdaniem to nie pompa oleju. Poprostu od długiego kręcenia pojawił sie komunikat o wysokim ciśnieniu w układzie smarowania i żeby nie wywaliło uszczelniaczy pojawił sie ten komunikat o oleju. Myśle ze przyczyna zgaśniecia silnika jest inna.
przemik, Nie mam czasu sprawdzic ale o ile dobrze pamietam to bez g28 chodzic nie bedzie... Z uszkodzonym g40 ciezko zapala ale chodzi. Bo ma on tam zadanie przedstawienia ecu polozenia walka rozrzadu bo walek przeciez napedza pompowtrski.
Kiedyś mierzyłem to na silniku BMR z passata, gdy silnik się mocno nagrzeje (a kolegi przejechał 38 km) czujnik g28 przestaje nadawać sygnał wału. Podejrzewam ze teraz powinien zapalic.
Skoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
loru, wiazka nie przeciera się o dolot a o waż wodny idący do chłodnicy. ewentualnie karbowanka (rurka w której jest wiązka przewodów) przeciera izolacje kabli, one gnija i różne jaja się dzieją...
Skoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
nie kojarzę dokładnie kto ale chyba gebek miał coś podobnego z tym, że chyba dojechał do pracy a odpalić nie mógł jak chciał wracać i miał dodatkowo martwe zegary, musisz poszukać
ta wiązka to standard w BXE, jak podniesiesz auto i zdejmiesz osłonę to jest ona po lewej stronie jak idzie dolot dołem i (ale tu mogę się mylić) idzie ona do ecu i steruje pracą silnika, jej przetarcie ma podobne objawy do twojego , auto bez przyczyny gaśnie i nie che odpalić.
edit
Zamieszczone przez Kicer
loru, wiazka nie przeciera się o dolot a o waż wodny idący do chłodnicy. ewentualnie karbowanka (rurka w której jest wiązka przewodów) przeciera izolacje kabli, one gnija i różne jaja się dzieją...
zapewne masz rację, u mnie po przelocie prawie 100kkm jest ponadcierana ale została "poprawiona" i jest teraz git
G28 moze nie dawac sygnału.. silnik i tak powinien chodzic... predkosc obrotowa jest ograniczona do 3500 obr i ECU korzysta z narastajacego sygnalu czujnika G40... tyle teoria... a praktycznie to wiecie... moze byc różnie. :wink:
Ale spoko... kolega podłaczy VAGa i wszystko się wyjaśni.
Przemek DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
loru, wiązka się przeciera jak i sam wąż do chłodnicy, ja ten wąż wymieniłem bo już był cieniutki na przetarciu. Wiązka tylko zewnętrzną izolację straciła którą zresztą naprawiłem/uzupełniłem od razu. Tu na forum pisałem o tym.
[ Dodano: Sob 02 Cze, 12 13:43 ]
Pod podpięciu VAG wyskoczył 1 błąd : sporadyczny czujnik położenia wału
po skasowaniu autko śmiga.
Kuzyn jeszcze sprawdzi inne potencjalne przyczyny ale mam nadzieję że to tylko to.
tak więc wszystkim co trafili daję "pomógł" ) a reszcie Bardzo dziękuję za zaangażowanie i chęci w rozwiązaniu problemu
Jak coś jeszcze więcej się dowiem to napiszę
pozdro!
Jurek
Komentarz