Akumulator padł w lato

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daras2000
    Classic
    • 2012
    • 8

Akumulator padł w lato

a coś lekko mocniejszego od arl'a żeby spokojnie celować w 200km dodam że pompe mam serie wtryski 216
  • krzysiekq
    Classic
    • 2011
    • 14

Akumulator padł w lato

W piątek po około 50km zgasiłem samochód. Rano chce odpalić ledwo kręci. Kolega pomógł z kablami odpalił bez problemu. Później około 1,5godz jazdy. i postój dwa dni. Próbuje zapalić kontrolki się świecą, nie kręci. Akumulator jest już dosyć stary ( możliwe że ze 4 lata).
    Moje pytanie czy to normalne że w lato tak pada akumulator? do tej pory problemy jeżeli mi się trafiały to wyłącznie w zimie, ten jeszcze tej zimy przy - 20 palił bez problemu.
    Czy to podejrzane i szukać innych przyczyn rozładowania niż stary akumulator?

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Sprawdź najpierw akumulator (podjedź do warsztatu w celu sprawdzenia pod obciążeniem). Z upływem lat aku się zużywa i zasiarcza. Następuje spływ masy czynnej, która powoduje zwarcie i rozładowanie. A będąc w warsztacie nie zaszkodzi sprawdzić pobór prądu w spoczynku.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• krisoctav
        Rider
        • 2008
        • 417

sprawdź ładowanie jeśli nie ma to alternator do naprawy jeśli jest to podjedź do sklepu gdzie sprzedają akumy i sprawdzą pod ci ciśnieniem akumę

Komentarz

• blind_walker
          RS
          • 2010
          • 4533
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

krzysiekq, miałem podobnie ok roku temu. Postaw samochód z górki, jak odpali to na 99% akku.
          mkII 20VT (600h worked)
          Roooooomster

Komentarz

• kabanos
            RS
            • 2011
            • 4544
            • Octavia I combi (1U5)
            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Może to też być koniec alternatora i dlatego rozładowuje aku. Ja tak miałem w służbówce.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Northeusz
              RS
              • 2010
              • 1677
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Koniecznie sprawdź parametry ładowania akumulatora i ewentualny upływ prądu podczas postoju. Żebyś był pewien, że tutaj wszystko masz w porządku, bo w przeciwnym wypadku jak wstawisz nowy aku (lub obecny naładowany - jeśli będzie się nadawał do użytku) to też go z czasem trafi.
              Pozdrawiam
              Northeusz

Komentarz

• krzysiekq
                Classic
                • 2011
                • 14

Okazało się że to akumulator tak nietypowo w środku lata padł dzięki za podpowiedzi.

Komentarz

Pracuję...