Parowanie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcinpppl
    Classic
    • 2012
    • 29

Parowanie szyb

Ok dzięki za info :-)
  • synek121
    Classic
    • 2011
    • 23

Parowanie szyb

Panowie klima działa ,wszystko pięknie ale kiedy postoi po takiej jeździe ze dwie godziny to po ponownym uruchomieniu ciach szyby zaparowane i dosyć nieprzyjemny zapach przez chwilę.Filtr kabinowy nowy. Klima odgrzybiona dobita. Czy może to być osuszacz lub coś takiego, a może tak ma być???????

Komentarz

• obrus
      Elegance
      • 2011
      • 783
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Mam tak samo choć nie śmierdzi. Staram się wyłączać klimę kilka minut przed końcem jazdy i to pomaga.

Komentarz

• Remark
        Ambiente
        • 2010
        • 109

Zamieszczone przez synek121
        Czy może to być osuszacz lub coś takiego, a może tak ma być???????
        Witam.

Tak na pewno ma nie być.... :roll: a przyczyną jak najbardziej może być osuszacz , który wbrew obiegowym opiniom naprawdę ma żywotność ograniczoną... zobacz może tu:

Przy "okazji" wymień , a najlepsza okazja to właśnie przed "nabiciem" klimy ale skoro jesteś już po, to może następnym razem?

Pozdrawiam.

Komentarz

• ernestowski
          Ambiente
          • 2012
          • 228

Zamieszczone przez Remark
          a przyczyną jak najbardziej może być osuszacz
          Nie zgadzam się z tym twierdzeniem. Osuszacz osusza z wody tylko czynnik chłodniczy, a nie szyby! Przyczyną parowania szyb może być przytkany odpływ skroplin z parownika, brudny filtr powietrza lub/i zgniłe liście w podszybiu albo zamknięta klapa układu recyrkulacji powietrza.

Komentarz

• LOREN* 1.4 tsi
            Classic
            • 2010
            • 12

Przez 3 lata miałem problem z parowaniem szyb w Astrze (po przejechaniu 500m tylną i boczne szyby już miałem zaparowaną).
            Okazało się że klapa od cyrkulacji powietrza samoczynnie sie przestawiała (niby powinien byc obieg otwarty, a tak naprawde klapa była zamknięta) nastawiłem na obieg otwarty i dołączyłem wtyczke, od tamtej pory nie widziałem pary na szybach.
            Tak więc pierwsze co to zbadają tą klapke (nie sugeruj się diodą [włączoną/wyłączoną] czy czasem samoczynnie sie nie przestawia. Nawiew chyba powinien być gdzieś za schowikiem pasażera, ale nie jestem pewnie - musisz poczytać forum gdzie się znajduje.
            LOREN* 1.4 tsi

Komentarz

• bresiu
              Classic
              • 2011
              • 36

synek121 Mam ten sam objaw, dodatkowo podczas wyższych temperatur zewnętrznych na przedniej szybie pojawiają mi się takie okragłe punkty kondensacji w miejscach gdzie strumień powietrza jest największy.
              Ktoś ma jakieś pomysły.
              Co do pomysłu z osuszaczem, znam się sporo na na chłodnictwie przemysłowym ale nie ma to wpływu na to, osuszacz jest tylko w układzie czynnika żeby odseparować wilgoć w układzie i nie doprowadzić do zakwaszenia oleju kompresora. Jeżeli ktoś miał zawsze szczelną klimatyzacje ten element nie ma prawa się zepsuć.

Komentarz

• andrzej1962
                L&K
                • 2010
                • 1306
                • Octavia III combi (5E5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                • DADA 1.5 TSI 150 KM

Mam tak samo choć nie śmierdzi. Staram się wyłączać klimę kilka minut przed końcem jazdy i to pomaga.
                Bo tak trza robić. Gdzieś na forum było. Objaw jak najbardziej naturalny najbardziej dokuczliwy podczas wysokiej wilgotności.
                Zamieszczone przez bresiu
                Mam ten sam objaw, dodatkowo podczas wyższych temperatur zewnętrznych na przedniej szybie pojawiają mi się takie okragłe punkty kondensacji w miejscach gdzie strumień powietrza jest największy.
                Nawet zdarza się, że zaparowuje szyba po stronie zewnętrznej i trzeba ściągać wycieraczkami. Jak wczesniej napisałem, gdzies na forum ktoś to bardzo logicznie wyjaśnił i dlatego przestałem się takimi pierdołami przejmować. zacznę jak będzie z klimy "capić".

Komentarz

Pracuję...