Gratki Szkodnika i szerokosci
[O2] Potrzebna diagnoza - stuki w zawieszeniu
Zwiń
X
-
[O2] Potrzebna diagnoza - stuki w zawieszeniu
Witam,
Może jakaś życzliwa dusza pomoże i zdiagnozuje mój problem, aby uchronić mnie przed wymianą całego zawieszenia (popularna metoda prób i błędów w ASO).
Otóż od dłuższego czasu w określonych momentach gdzieś prawdopodobnie z przodu (wydaje mi się że w okolicy przedniego lewego koła) dobiega najczęściej pojedynczy stuk lub maksymalnie dwa-trzy szybko po sobie. Stuk metaliczny jakby młoteczka o gruby metal lub bardziej mi się to kojarzy z odgłosem puszczającej zapieczonej śruby - takie krótkie, lekko stłumione, nie brzęczące puknięcie.
Stuk pojawia się w momencie ruszana z miejsca parkingowego, parkowania, na skręconych kołach, czyli generalnie podczas wolnych manewrów na parkingu (jazda do przodu, cofanie). Stuknie i potem już cisza. Pojawia się też czasem podczas szybkiego przejeżdżania ronda - gdy budą zabuja podczas szybkiego wjazdu na rondo i wyjazdu. I dużo rzadziej podczas przejeżdżania krótkich, ostrych poprzecznych nierówności.
Pomocne w diagnozie może być również to, że jak przyszła zima to stuki ustały. Zrobiło się ciepło na wiosnę i stuki wróciły.
Kiedyś miałem to samo w Fabii i znikło jak pamiętam mniej więcej wtedy gdy u grygiego wymieniłem zawieszenie na RS-owe z hamulcami.
HELP!Octavia II RS TDI 200/441
"Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez wokanA tak precyzyjniej?
Po wymianie obu poduszek wraz z łożyskami nastała ciszaOctavia II RS TDI 200/441
"Wojtek jak ostatnio depnął to buda dotarła do domu 10 minut po podwoziu" :twisted: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
Komentarz