Dziwne odgłosy klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _mileq_
    Classic
    • 2011
    • 7

Dziwne odgłosy klimy

To mi do głowy nie przyszło, filtr paliwa jest pod podłogą po stronie pasażera , taka opcja też jest możliwa.
    Odczekam kilka dni, kupię nowy filtr paliwa wymienię i napiszę czy pomogło.
  • Andii
    Drive
    • 2010
    • 61

Dziwne odgłosy klimy

Po przeglądzie w ASO 60.000 km i wykonaniu czynności odgrzybiania klimy po włączeniu klimy słychać wyraźny szum " odgłos jak oddychający LORD WADER" śmieszne określenie ale jak najbardziej trafne. Spotkał się ktoś z takim tematem. Nadmieniam iż klima pracuje poprawnie tylko ten odgłos.
    Dzięki za wszelką pomoc.
    O3 1,4 TSI 140KM MY2015
    BMW7 5,0L 367KM MY2006

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

nie znam tego lorda... robiłeś tylko odgrzybianie czy kompleksową obsługę ?
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• Andii
        Drive
        • 2010
        • 61

Zamieszczone przez robekcool
        nie znam tego lorda... robiłeś tylko odgrzybianie czy kompleksową obsługę ?
        Normalny przegląd w ASO całego auta i dodatkowo odgrzybianie.
        Bardzo zastanawia mnie fakt, iż przed oddaniem auta tego nie miałem. Jedyny fakt to gdy zostawiałem auto ale Pan z ASO przy Szczecińskiej w Łodzi usilnie namawiał mnie do kompleksowego przeglądu klimatyzacji wraz z wymianą czynnika chłodzenia oraz oleju. Spytałem czy u siebie w domu w lodówce też wymienia co 3 lata ?
        A teraz mam problem.
        PS.
        W ASO wczoraj powiedzieli, że pewno mało czynnika a"awaria" przypadkowo zbiegła się z terminem przeglądu. Bardzo to wszystko dziwne.

W/g mnie mało czynnika oznacza że klima nie chłodzi za dobrze a nie że wydaje dziwne dźwięki.

Nie wymiękam w ustaleniu przyczyny, ale teraz póki co urlop a potem się za to wezmę.
        Pzdr.
        O3 1,4 TSI 140KM MY2015
        BMW7 5,0L 367KM MY2006

Komentarz

• pgolik
          Drive
          • 2011
          • 96
          • Octavia II (1Z3)
          • CDAA 1.8 TSI 160 KM

W nowej (4000 km) OIIFL z Climatronicem też to występuje, niezbyt głośno (jak jest muzyka włączona to nie słychać), ale wyraźnie. Tylko raz, po odpaleniu i uruchomieniu klimy. A że poza tym działa dobrze, i nawet w te upały daje radę, to przyjąłem że TTTM i się nie przejmuję.

Komentarz

• Andii
            Drive
            • 2010
            • 61

Zamieszczone przez pgolik
            W nowej (4000 km) OIIFL z Climatronicem też to występuje, niezbyt głośno (jak jest muzyka włączona to nie słychać), ale wyraźnie. Tylko raz, po odpaleniu i uruchomieniu klimy. A że poza tym działa dobrze, i nawet w te upały daje radę, to przyjąłem że TTTM i się nie przejmuję.
            No tak ale przed przeglądem tego nie było!!! Zbieg okoliczności ???
            O3 1,4 TSI 140KM MY2015
            BMW7 5,0L 367KM MY2006

Komentarz

• SIC
              Classic
              • 2009
              • 11
              • Octavia II (1Z3)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Witam.To i ja się dołączę z moimi spostrzeżeniami.Jak przegazuję i puszczam pedał to mam wycie z prawej strony.Nie jest b.głośne ale występuje tylko przy załączonej klimie(Climatic).
              Byłem w serwisie,stwierdzili występowanie i kazali umówić się na serwis(gwarancja).
              Przeglądnąłem już wiele forów i dla aut z rodziny VW wspominają że może coś takiego być.Mamy iście afrykańskie upały.
              -------------------------------------------
              1,4TSI -7200km-8 miesięcy eksploatacji

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7461
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez pgolik
                i nawet w te upały daje radę, to przyjąłem że TTTM i się nie przejmuję.
                A dupa tam :P
                Po prostu mamy "akustyczny czujnik" poziomu czynniku w układzie klimatyzacji w samochodach. U mnie wyła klima jak pojeb...., a byłem na serwisie klimy z uzupełnieniem czynnika w środę i ciszaaaaa
                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• pgolik
                  Drive
                  • 2011
                  • 96
                  • Octavia II (1Z3)
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Mihau
                  Po prostu mamy "akustyczny czujnik" poziomu czynniku w układzie klimatyzacji w samochodach. U mnie wyła klima jak pojeb....,
                  Ale u mnie to nie jest wycie jak pojeb..., tylko raczej takie westchnięcie. I tylko raz przy uruchamianiu, potem chodzi normalnie, słychać tylko wiatraki nawiewu. I ma tak od nowości.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7461
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

pgolik, no u mnie też było cicho ale z czasem coraz głośniej, aż zaczęło wyć jak głupie

Komentarz

• SIC
                      Classic
                      • 2009
                      • 11
                      • Octavia II (1Z3)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

[/quote]
                      ...
                      Po prostu mamy "akustyczny czujnik" poziomu czynniku w układzie klimatyzacji ...[/quote]

Może i tak być.Podjadę najpierw do jakiegoś klimatika i spytam co zacz.Wolałbym unikać pozostawienia auta w ASO,choćby po tym co piszę kolega wyżej.Klima w ogóle działa choć ciekawy jestem ile powinna wynosić różnica temperatur dla klimy ustawionej na max.i założeniu że jest wszystko OK.

Komentarz

• pgolik
                        Drive
                        • 2011
                        • 96
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

A wyło cały czas? Tu słychać to tylko przy uruchamianiu, potem, jak już ruszy nawiew, to tylko jego słyszę. Jak u mnie zacznie się przebijać podczas pracy przez szum nawiewu, to się zacznę martwić.

Komentarz

• Luk@s
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 212

u mnie z kolei na tych upałach zdecydowanie mocniej słychać wiatraki tak mi się przynajmniej wydaje ( dźwięk tak jakby coś wpadało w rezonans), chyba, że to kompresor ?, bo jak wyłącze klimę to jest cicho, macie podobnie?
                          service by Auto Tar

Komentarz

• SIC
                            Classic
                            • 2009
                            • 11
                            • Octavia II (1Z3)
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ten u mnie zmienia się w takt zmian obrotów silnika.By go zdiagnozować trzeba przymknąć nawiew(1),wyłączyć radio.Nie ma go po wyłączeniu klimy.

Komentarz

• linkworld
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 108

W mojej też ostatnio zacząłem słyszeć takie wycie przy włączone klimie (i tylko przy właczonej klimie). Szczególnie słyszalne przy schodzeniu z obrotów, dźwięk podąża za spadającymi obrotami. Chyba podobnie jak u kolegi SIC. Przebieg mamy nawet podobny po u mnie 6kkm, autko z kwietnia tego roku. SIC daj znać w temacie jak czegoś się dowiesz w tej materii
                              Skoda Octavia 2FL, Ambition liftback, kapucyn :-D

Komentarz

• nyko22
                                Classic
                                • 2008
                                • 27

moja klima byla juz nabijana z 6 razy bo: po zimie uciekło pozniej niby sprężarka musiala być uszczelniona następnie jak znowu uciekło okazało się ze chlodnica juz dziurawa (swoja droga zeby wyciagnac chlodnice trzeba wywalic caly zderzak i belke przednia czyli wszystko do silnika masakra jakas ) wracajac do tematu taki szum pojawia się gdy : była nabijana w serwisie i albo za duże ciśnienie albo za mało czynnika zostalo "wlane" bo z mojego doświadczenia ten szum pochodzi od spręzarki klimatyzacji poniewaz pracuje na sucho na poczatku przy nie szczelnym ukladzie tylko szumi na starcie i chwilke po wylaczeniu pozniej juz podczas właczonej klimy cały czas "oddycha LORD " wydaje mi sie ze powinienes wrocic do ASO i oczywiscie na ich koszt poraz kolejny wypuscic i nabic klime od nowa i bedzie spokoj...ja tam mam autko z salonu ale juz wiekowie bo z 2008 roku z przebiegiem 350 000 km ale jak czytam ze ktos ma 4 000 i ma jakiekolwiek usterki .. masakra co sie dzieje z ta nowa technologia
                                PILOT SCHWERTRANSPORTE

Komentarz

• Ferd
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 320

Andii

Nie wiem , czy musisz klimę robić w ASO - gwarancja, czy nie. Jeżeli masz samochód po gwarancji i nie jest to Twoje "zaufane mocno ze względu na osobiste znajomości ASO" to daj sobie spokój. Zaraz się okaże, że masz całą instalację klimatyzacji do wymiany za kilkadziesiąt tysięcy złotych :evil: .

Jak po gwarancji robisz klimę to tylko w specjalistycznych warsztatach/firmach specjalizujących się w serwisie klimatyzacji, jej odgrzybianiu, ozonowaniu, dobijaniu czynnika itp. itd. Ja to stosuję od wielu lat i wszystko jest OK. Mój zaufany mechanik, który zajmuje się moja Octą (i nie tylko) mówił, że z takimi historiami w relacji ASO - klient - klima się spotykał, że głowa mała i mocno boli.

Generalnie Ci zalecam, jak masz wóz po gwarancji, to tylko specjalistyczna, dobra i renomowana firma zajmująca się klimatyzacją samochodową.

Komentarz

• sw29l
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 209

OII vrs problem z klimatronikiem

Witam, Nie chcę zakładać nowego tematu i podepnę się tutaj.
                                    mam problem z ubywajacym czynnikiem z klimatronika, 2 mce temu był przegląd i full servis klimy, sprawdzana i jest na 100% szczelna a pomimo to juz nie chłodzi bo szumi jakby ubylo czynnika - o co chodzi, czy ktoś spotkał się z podobną przypadłością?

Komentarz

• Luk@s
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 212

sw29l no jak może być szczelna skoro tak szybko ubywa .. no cudów nie ma
                                      service by Auto Tar

Komentarz

• sw29l
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 209

Właśnie o to chodzi, aczkolwiek sam bylem przy sprawdzaniu i nabijaniu czynnika i wszyko było ok. Moze przez uszczelkę pomy gdzieś ubywa podczas pracy?

Komentarz

• Mihau
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 7461
                                          • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

No moja klima wyła tylko zaraz po odpaleniu, potem było w miarę cicho ale nabiłem czynnik i jest totalna cisza cały czas.

Komentarz

• nyko22
                                            Classic
                                            • 2008
                                            • 27

zabawne a raczej smutne jest to ze w aso tez nie maja pojecia czesto co sie popsulo i wymieniaja jak leci .. a pozniej i tak sie dowiesz ze trzeba bylo .. w tych serwisach klimy jak ktos ma dobry to gratuluje u nas jedna wielka porazka gdzie nie pojade tam mam nowy pomysl ... zostal w sumie do wymiany osuszacz i przewody i mam nowa klime hehe ... a nawet slyszalem ze moj uklad jest zapchany ?? ale jak jak uklad jest pod cisnieniem szczelny i czym mialby sie zapchac gazem?? powodzenia oby sie wam udalo
                                            PILOT SCHWERTRANSPORTE

Komentarz

• voytek
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 480
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Andii
                                              po włączeniu klimy słychać wyraźny szum " odgłos jak oddychający LORD WADER"
                                              Oryginalne porównanie ale IMO bardzo trafne. U mnie też występuje taki odgłos zaraz po załączeniu klimy, potem trochę cichnie. Więc chyba to normalne.
                                              A co do obsługi klimy w ASO to przytoczę wspominane już w innym wątku moje doświadczenia. Podkusiło mnie, żeby zrobić przegląd klimy w ASO przy okazji pierwszego przeglądu. Podpięli pod ten wszystko robiący automatycznie agregat do obsługi układu, a po tym wszystkim klima zaczęła wyć. Ponowne napełnienie w ramach reklamacji nic nie dało, skończyło się na wymianie kompresora (całe szczęście była jeszcze gwarancja). Nie wiem, czy zbieg okoliczności, czy może wpuścili słabej jakości gaz czy olej i coś się stało z kompresorem. Fachowiec w specjalistycznym serwisie powiedział mi, że nie można wykluczyć uszkodzenia kompresora w wyniku niewłaściwego napełnienia układu.
                                              Teraz, rok po wymianie sprężarki pojechałem na przegląd klimatyzacji do tego samego specjalistycznego serwisu. Wymienili mi czynnik chłodzący (napełnili świeżym gazem, prosto z butli, a nie takim przechodzonym z agregatu, który go tylko regeneruje), dali świeży olej do układu. Pan powiedział, że układ działa bardzo dobrze, więc owymi dźwiękami chyba nie ma co się przejmować.

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14920
                                                • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez nyko22
                                                wydaje mi sie ze powinienes wrocic do ASO i oczywiscie na ich koszt poraz kolejny wypuscic i nabic klime od nowa i bedzie spokoj.
                                                to bardzo prawdopodobne - mnie tez miesiąc temu ASO nabijało klime i po 1 dniu masakra. Wyło, nie chłodziło i aż silnik stawał dęba co chwile przy wyjącej klimie - spadały obroty jak bym hamował. Tylko w upał. jak się na drugi dzień ochłodziło, to nic sie nie działo. Wróciłem, nabili i jest dobrze. podobno cos się sp..ło podczas nabijania.

Zacznij od reklamacji - niech nabija za friko. Może się uspokoi. jak nie to wtedy będziesz szukał.

pozdrawiam - Darek
                                                ​​

Komentarz

• siara33
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 2

Witam
                                                  Nie wdajac sie wdyskusjie jak i dla czego bo kazdy z was jest madrzejszy.
                                                  Powiem wam ze w kazdym aucie pojawia sie taki dzwiek gdy jest ubytek gazu.. Im mniej gazu tym glosniej. Oczywiscie olej tez powinien byc uzupelniany..
                                                  Ktos napisal wczesniej Czy w domowej lodowce tez wymieniaja gaz co 3 lata...

Klimatyzacja samochodowa jest inna i niestety pracuje w ekstremalnych warunkach. A nie jak lodowka w 1 miejscu kilka lat..

Aby odglosy ustaly nalezy nalepnic klime odpowiednia iloscia gazu. I dokladnie sprawdzic szczelnosc. Wiele zakladow nie umie dokladnie sprawdzic. Bazuja na informacji z maszyny a ona nie wykrywa micro pekniec. Lub nabijaja uklad azotem i pryskaja woda z mydlem szukajac bombelkow..

Bardzo czesto i gesto (ale nie zawsze) przyczyna jest skraplacz.. NIe majac widocznych uszkodzen mechanicznych ma on micro pekniecia na radiatochach co powoduje ulatnianie sie gazu..

W Gdyni jest gosc ktory w miare dobrze i tanio wykonuje takie uslugi. Bylem u niego i bez problemu mi wszystko wytlumaczyl i pokazal. Paru innych od 2 miesiecy mi sprawdzalo i ciagle ubywalo ale nie wiedzieli gdzie ... On znalazl od razu i za samo sprawdzenie szczelnosci nie skroil za duzo..

Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...