Jak pisał Alonzo, tak może być, na Europę będzie VW, a na Indie, Bangladesz czy Chiny będzie Skoda. To się układa całkiem logicznie.
To nie takie proste - aby sprzedawać w Azji, trzeba produkować w Azji - transport, tania siła robocza. I Skoda ma fabrykę w Indiach, a VW w Indiach i Chinach. W Chinach auta kupią bogaci ludzie - oni nie chcą Skody, chcą VW lub wyżej, w Indiach kupują Polo lub tanią Tatę. Akurat w czeskie zakłady wpompowano tak dużo kasy i tworzone są nowe modele Skody, których wcześniej nie było-jak Rapid i Citigo, a mają wejść kolejne. Obawiam się, że może to wyjść w takim kierunku - Skoda=Vizir, VW=Ariel, a więc podobne cenowo i jakościowo, troszkę wyżej pozycjonowane VW, łącznie większy udział w rynku.
Na Dacię VW chyba nie ma remedium - póki co - chyba, że stworzą całkiem nową markę - np. Billigwagen.
Podepnę się pod temat troche...
Niestety jak zauważyłem, moja octavia została wyposażona w jeden klakson
(ten wysokotonowy) i brzmi on bardziej zabawnie niż ostrzega :diabelski_usmiech
Są jakieś szanse na domontowanie do niej klaksonu niskotonowego?
A może można po prostu te klaksony zamienić?
w ETCE masz montaż :diabelski_usmiech a tak swoją drogą to gdzieś na forum czytałem, że nie można ot tak wymienić tylko klaksonu. Chciałem te z wymienić u siebie klakson, bo mam też ten śmieszny zamiast porządnego :lol:
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Dzisiaj byłem w ASO i przy okazji zapytałem o załaczenie klaksonu , ...no możemy spróbować, ale musi pan się liczyć z tym że załączenie tej funkcji, o ile to jest wogóle możliwe :twisted: , może panu akumulator rozładowywać...cena 170 zł, ...jak rozłądowywać akumulatora zapytałem ?on tłumaczy dalej :za podłączenie kompa i połaczenie z centralą, współczesna elektronika jest bardzo zaawansowana...ble ble
być może miał rację, ponieważ to nie jest kwestia tylko przeprogramowania modułu, lecz również podłączenia pod zacisk 30 modułu pod kierownicą, czyli zasilany cały czas. Poza tym odpowiednia sekcja CECM musiałby być też zasilana z zacisku 30 a co za tym idzie moduł by się nie usypiał i efekt byłby taki jak z Columbusem i starym Gatewayem...
Coraz mniej mi się to podoba, no żeby zwykły klakson mógł działać jak klakson ...kiedy będzie potrzebny , to trzeba płacić /170pln/i tak nie ma pewności że będzie działał, i dodatkowe kable ciągnać i jeszcze może aku rozładowywać :evil: ...kto to wymyślił ?
Po schemacie z elsy widać jakoby podłączenie niskotonowego klaksonu to
złapanie kabla z wysokotonowego + złapanie masy, czyli niby czynność totalnie prosta?
Komentarz