oj tam oj tam ... :food
Problem z obrotami 1.6AEE w momencie nagrzewania
Zwiń
X
-
Problem z obrotami 1.6AEE w momencie nagrzewania
Witam,
Jestem posiadaczem skody octavia 1,6 AEE Benzyna +gaz. Problem polega mianowicie na falowaniu obrotów w momencie nagrzewanie się auta. Na zupełnie zimnym silniku kiedy auto pracuje na ssaniu zero problemów. W momencie kiedy auto zaczyna stopniowo nabierać temperatury w zakresie od 50 do 90 stopni. Zaczyna się mocne falowanie obrotów na biegu jałowym albo samochód gaśnie albo falowanie mija i po dojechaniu na następne światła historia zaczyna się od nowa. W momencie gdy silnik nagrzeje się do 90 stopni problem ustaje. Dzieje się tak zarówno na gazie jak i benzynie.
Wymienione świece, palec kopułka, sonda lambda, filtr powietrza. Odczytywanie VAG-iem nic nie wskazuje zwiedziłem kilka warsztatów (autoryzowanych i nie) i nikt nie potrafi wskazać przyczyny. Proszę o sugestie lub podpowiedzi może ktoś miał podobny problem.
-
-
Odma ani cewka nie trafiona. Ale zauważyłem, że jak odepnę wtyczkę przy przepustnicy praca silnika ogólnie się poprawia. silnik pracuje równo. Wtyczka połączona jest do czujnika podciśnienia w kolektorze ssącym oraz do czujnika wkręconego w blok silnika (pod deklem zaworów)?? Czy to jest czujnik temperatury??? Czy jest możliwe że praca bez sygnałów jest lepsza i czy komputer nie jest w stanie zapamiętać chwilowego błędu sygnału z któregoś czujników???
Komentarz
-
Komentarz