[O2] Reset komputera pokładowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzys-80
    Classic
    • 2012
    • 5

Zamieszczone przez kabanos
    Zamieszczone przez słoń
    Zamieszczone przez Majowy
    I teraz niech mi ktoś wytłumaczy, jak zejść na 3,8?
    jedż z Zakopca do N.Targu i wtedy dasz rade
    A i do Krk idzie dociągnąć :diabelski_usmiech
    Panocku bo dobrze z górki! :szeroki_usmiech

ale mi tyle nigdy nie pokazał jak z Rabki jechałem, 4,1 najmniej:P
  • heretic
    Drive
    • 2010
    • 73

Witam,

Od pewnego czasu - konkretnie od momentu jak mi wymieniali w ASO zderzak i czujniki parkowania po ostatniej zimie (może to tylko zbieg okoliczności, ale... ;-) ) zdarza się że resetują się zapisy komputer pokładowego (te pod 2jką), zegarek, data oraz pojawiają się kontrolki od ESP i układu kierowniczego. Kiedy coś takiego się zdarzy jak samochód stoi to co więcej nie działa zdalne sterowanie centralnego zamka i trzeba otwierać z kluczyka. Skan komputera nie zwraca żadnych błędów.

Jaka może być tego przyczyna? Prosiłbym o pomoc. (W przyszłym tygodniu przegląd, więc do ASO zawitam swoją drogą, aczkolwiek wolałbym być przygotowany na tę wizytę )

Komentarz

• winni77
      RS
      • 2009
      • 2183
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Może słaby/rozładowany akku?
      Mój "Batmobil"

Komentarz

• golibroda
        Rider
        • 2009
        • 530

Bardzo prawdopodobne.

Jak kiedys odłączałem aku to po podłączeniu świeciło się ESP (po kilkuset metrach zgasło) i wyzerowały się dane z "2".

Być może u Ciebie poziom napięcia na aku spada na tyle, że komputer czuje to jako brak napięcia. A nie wyświetal się na wyswietlaczu "battery low" ?
        Pozdrawiam
        Piotr

Komentarz

• heretic
          Drive
          • 2010
          • 73

Na wyświetlaczu nie ma żadnych informacji ani nt akumulatora ani czegokolwiek innego. Byłoby sporą lipą jeśli w rocznym samochodzie, użytkowanym codziennie, pada akumulator - chociaż praktycznie nie jest to niemożliwe - spróbuję naładować. Fakt że z tymi kontrolkami wygląda to tak jak po odpięciu akumulatora, różnica jaką zauważyłem jest taka że po podpięciu akumulatora zaczyna 'iść' zegar (od 0:00), a jak nastąpi taki reset z którym walczę, to po otwarciu auta godzina na zegarze to właśnie 0:00.

Komentarz

• golibroda
            Rider
            • 2009
            • 530

U u mnie mimo intensywnej eksploatacji kilka razy pojawiło się na maxi-dot "battery low" co nie przeszkadzało w uruchomieniu fury. Po prostu poziom naładowania spadł poniżej jakiegoś napięcia.
            Pozdrawiam
            Piotr

Komentarz

• fryta1979
              Ambiente
              • 2010
              • 188

Hej,

tez miałem taka opcje, czasami komputer sie resetował podczas jazdy, najczesciej jednak po odpaleniu auta. Objawy te ustapiły po wymianie AKU.

Komentarz

• golibroda
                Rider
                • 2009
                • 530

No właśnie, podczas uruchomienia rozrusznik szarpie bardzo duży prąd co skutkuje drastycznym spadkiem napięcia. Jak napięcie było na granicy to komputer sygnalizuje baterry low.
                Pozdrawiam
                Piotr

Komentarz

• heretic
                  Drive
                  • 2010
                  • 73

U mnie to występuje przed otwarciem samochodu, a nie przy rozruchu.
                  Być może problem został rozwiązany - okaże się w praniu - panowie z ASO zapomnieli że się klemy w aku przykręca ;-)

Komentarz

• Yarwa
                    Elegance
                    • 2010
                    • 915
                    • BMW

bo w Elsie chyba jest napisane że podpiąć przewody do aku i chyba nic nie ma o dokręcaniu :wink: To skąd mieli wiedzieć.

Komentarz

Pracuję...