Mam problem przy zmianie biegów. Skrzynia działa ok, ale przy zmianie słysze i czuje na drążki taki jakby klik. Jest to troche irytujące. Przeważnie czuć to przy zmianie biegu z 2 na 3 i 4 na 5 - podczas jazdy.
U mnie jest dokładnie ten sam efekt. Wydaje mi się, że te nowe 6-cio biegowe skrzynie po prostu tak mają. Klika tylko przy zmianie na wyższy bieg i tylko gdy dynamicznie przyśpieszam. Może to mieć związek z synchronizatorami, które nie nadążają z wyrównywaniem obrotów. Gdybyś był w ASO, to prosiłbym o info jak się to skończyło. Moja Octavia jest jeszcze na gwarancji, więc w razie czego mógłbym reklamować.
Auto już po gwarancji (OII FL 2009 Mint 1.6 MPI 5 biegów). W aucie jeszcze nic nie było robione oprócz przeglądu 30 tys. Teraz dobija mu 60 tys. Mam wrażenie, ze to nie ma żadnego związku z samą mechaniką, bo skrzynia działa dobrze. Jak pewnie uchwycę drążek to ten problem nie występuje, ale gdy lekko przesuwam dźwignię, to czasem jest ten klik (słyszalny i wyczuwalny). Oczywiście tylko ja to słyszę i wszyscy mi próbują wmówić, że to jakieś urojenia. Bylem w ASO i mechanik też nie słyszał, przejechał się i stwierdził, ze też to czuje i że to dziwne. Generalnie w jeździe to nie przeszkadza, ale irytuje.
sparrov, Nie wiem czy to dokładnie to samo, ale ja też czasem coś takiego słyszę, szczególnie przy otwartym oknie. I w moim S1 i u rodziców w O1. Wg mnie to norma
Subaru, ale nie słychać chyba tego cały czas, jak u autora?.
U mnie nie zanotowałem kliku, chyba, że przy redukcji, jak wyskakuje z jakiegoś biegu, to może coś tam "kliknie" ale to wielkie "może" i naciągana teoria :wink:
to ja sie podepnę pozwoliszsparrov..
pytanie tylko i wyłącznie dotyczące 1.4tsi .
czy biegi wam lekko wchodzą czy , ewentualnie , macie czasami lekki haczeni , wchodzą z lekkim oporem :?:
Komentarz