[O1] szarpie po wlaczeniu klimatyzacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ralfp
    Ambiente
    • 2014
    • 120
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

jarekbarcaaa, już wiem dlaczego bronisz kolegi. Ty też się nie przywitałeś. :lol:
  • cegla66
    Drive
    • 2012
    • 55

witam. od 2 tyg jestem posiadaczem O1 aqy. moj problem polega na tym ze po wlaczeniu klimy silnik zaczyna szarpac, chwilowo traci moc i faluja obroty na wolnych. po kilkudziesieciu sekundach problem znika. pojawia sie znowu po odpaleniu silnika nawet jezeli jest rozgrzany. macie pojecie co to za usterka i jak to naprawic? z gory dziekuje za porady
    Today is the day after yesterday.

Komentarz

• Subaru
      Rider
      • 2005
      • 640

A bez klimy wszystko ok? Przy ruszaniu, na biegu jałowym, przy wkręcaniu wysoko?

Czy jak zaczyna szarpać na biegu jałowym i dodasz gazu to silnik się wkręca i działa poprawnie czy wkręca i szarpie nadal?

Może sprężarka się zaciera? Kiedy wymieniałeś czynnik chłodzący?
      Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• cegla66
        Drive
        • 2012
        • 55

bez klimy ok . czynnik nie wiem kiedy wymieniany ale klima chlodzi dobrze, aktualnie w 36 stopniach we wloszech. mam skode od 2 tyg

Komentarz

• krisoctav
          Rider
          • 2008
          • 417

witam ja miałem tak samo gdy klimę włączam to przy ruszaniu takie szarpanie jakby gazu nie było na benie oki no i wolne obroty masakra co parę sekund drżenie silnika
          wymieniłem kable i spokój do kompletu jeszcze świece by trzeba wymienić ale po wymianie kabli jest spokój.

Komentarz

• cegla66
            Drive
            • 2012
            • 55

poprzedni wlasciciel wymienial kable i swiece kilka miechow temu,nawet mi dal stare w bagazniku na dowod. dodatkowo u mnie sie to dzieje na benzynie-nie mam gazu

Komentarz

• krisoctav
              Rider
              • 2008
              • 417

oki tylko pytanie na jakie markowe czy tańsze made in china bez podłączenia vaga trudno powiedzieć ale to coś z prądami bo jak włączysz to więcej pobiera prądu obciążenie i któryś element szwankuję przy większym prądzie

Komentarz

• tomus7
                RS
                • 2010
                • 1896
                • Peugeot

Właczając klimę obciążasz silnik i na moment spadają obroty i to jest normalne. Być może masz wypracowany (zużyty) pasek wielorowkowy i napinacz co może powodować szarpanie
                ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• cegla66
                  Drive
                  • 2012
                  • 55

dzieki za sugestie. posprawdzam ale dzis nie szarpalo nic a odpalalem auto z klima kilkukrotnie i nie bylo efektu szarpania. temp. zewn. 37

Po powrocie do polski szarpie po zapaleniu rozgrzenego silnika bez i z klimą.

Jadę po pracy po świece i przewody

[ Dodano: Sro 29 Sie, 12 18:46 ]
                  WItam. Okazało się że to nie wina klimy, po prostu były przebicia na przewodach wysokiego napięcia.

Komentarz

Pracuję...