Padł aku , central nie dziala nie moge dostac sie do auta !!
Witam po dluuugiej przerwie. Nie pisalem poniewaz nie bylo potrzeby przez caly czas z Octavia nic sie nei dzialo... Mialem drobny wypadek potracilem pieska , odstawielm auto czekajac za odszkodowaniem (nie moglem jezdzic zbity reflektor , delikatne wgniecenia etc) Sprawa sie wlasiciwie zakonczyla , chcialem isc do auta aby wystawic je przed dom no i jest problem...
Akumulator padl totalne zero nawet na liczniku godziny nie pokazuje , Wejsc do srodka inaczej sie nie da od kiedy mamy auto czyli od poczatku nikt nigdy nie uzywal kluczyka :-/ Kluczyk "prawie caly" wchodzi jedynie w dzwi kierowcy psikalem czym sie dalo i to tak na nic. Wpadlem na pomysl aby podniesc wiec sama maske tylko tutaj pytanie jak tam sie najlatwiej dostac ? Linke znajde gdzies od spodu czy spisac na straty grill ? Istnieje w ogole taka mozliwosc ? Jesli ktos napisze ze mam to zrobic przez bagaznik zmartwie tez sie nie da kluczyka w ogole nie idzie tam wsadzic (wiem ze to nasza wina jednak nie zrobie z tym juz nic moge byc zly na siebie)
Jak masz przeciwmgielne to spróbuj je wyciągnąć i zamiast żarówki wpiąć +12V (tylko musisz zwrócić uwagę gdzie + a gdzie -). Powinno dać się otworzyć wtedy auto centralnym.
nie lepiej zadzwonić na awaryjne otwieranie auta ? 80-100 zł i gość fachowo dostanie się do środka.
chyba że chcesz samemu spróbować bo to nie czarna magia. w szczeline wsuwasz na chama kołek drewniany i skombinuj długi drut.
15 min i po robocie
proste, WD40 do zamka i próbuj 2 razy i powtarzaj operacje do dkutku
Czasami nie ma szans. Ja nie używając kluczyka przez 4 lata załatwiłem się tak w poprzednim aucie - zamki całkowicie martwe. A najgorsze było to, że akumulator znajdował się pod siedzeniem (Xsara Picasso) więc podniesienie maski nie bardzo mnie urządzało i pozostał tylko włam
w sumie rozwiązania są bynajmniej 2
pierwsze podnosisz auto lewa strona ściągasz osłona silnika jeśli masz gmerasz ręką szukasz linki przy zamku i otwierasz maskę trochę trudne ale możliwe
druga propozycja również auto do góry prostownik przy aucie podpinasz klemę plusową to musisz wymacać rozrusznik i kabel przychodzący do niego jeden gruby to plus i podpinasz drugi minus w sumie obojętnie gdzie najlepiej gdzie koło akumy lub śruba koła byle masa masz włączasz prostownik i powinieneś pilotem otworzyć drzwi
oczywiście później wkłady zamka do przeczyszczenia przesmarowania obydwa do firmy najlepiej która się tym zajmuje polecam w poznaniu głogowska ostatni przystanek przed górczynem
w szczeline wsuwasz na chama kołek drewniany i skombinuj długi drut. 15 min i po robocie
:diabelski_usmiech jasne ...
Najszybciej dostaniesz się do komory silnika. Jeżeli samochód masz na placu u siebie dostań się od dołu i zwolnij blokadę maski. Najłatwiej zobacz w innej O1 jak idzie linka. Jest to możliwe, nawet na forum znajdziesz opis co i jak zrobić.
Z kołkami i drutami nie kombinuj bo i tak szarpiąc klamki, linki itp. auta nie otworzysz.
Jeżeli do jutra nie dasz sobie rady daj info na PRV.
W O2 tez nie ma wiekszych problemow z otworzeniem maski. Zdejmujesz obudowe dolna slnika i lecisz reka do samej gory gdzie masz linke i otwierasz. Ostatnio mi gosciu tak otworzyl maske w 5min. Szkoda szyb i pieniedzy na magikow od otwierania
Ja też miałem problem z otwarciem u siebie.... podniosłem samochód do góry, ustawiłem na "kobyłkach", podłączyłem się kablem plusowym pod rozrusznik a minusem gdzieś za masę i samochód ładnie się otworzył
Oczywiście o ile masz osłonę silnika to najpierw musisz ją zdjąć ale to nie problem przy podniesionym przodzie
Auto otwarte przy pomocy prostownika ;D dzieki za pomoc w zyciu bym na to nie wpadl aku wymieniony na gigawatta - linia produkcyjna boscha zobaczymy jak i ile bedzie sluzyc. Co do zamkow - bawilem sie z nimi przez 2 dni ! Moje osiagniecie to tylko to iz kluczyc nie wchodzi na 1/3 tyklko "prawie caly" wiec te zamki moge raczej spisac juz tylko i wylacznie na starty. Bardzo dziekuje za pomoc Panowie ! Juz sie balem ze bede musial wybijac szybe ale naszczescie sie obeszlo. Serdecznie pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i jeszcze raz dzieki !
Auto otwarte przy pomocy prostownika ;D dzieki za pomoc w zyciu bym na to nie wpadl aku wymieniony na gigawatta - linia produkcyjna boscha zobaczymy jak i ile bedzie sluzyc. Co do zamkow - bawilem sie z nimi przez 2 dni ! Moje osiagniecie to tylko to iz kluczyc nie wchodzi na 1/3 tyklko "prawie caly" wiec te zamki moge raczej spisac juz tylko i wylacznie na starty. Bardzo dziekuje za pomoc Panowie ! Juz sie balem ze bede musial wybijac szybe ale naszczescie sie obeszlo. Serdecznie pozdrawiam wszystkich zainteresowanych i jeszcze raz dzieki !
Komentarz