Terkot z okolic przepustnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xanton
    Classic
    • 2013
    • 11

blind_walker, dokładnie tak jak mówisz. mati160, przemaluj na czarne lub grafit i problem z głowy.
    myślałes ze białe beda łatwe w czyszczeniu ?
  • sas2109
    Drive
    • 2011
    • 80

Witam w silniku AEE od kilku dni z okolic przepustnicy wydobywa sie dziwny terkot, takie trtt trtt szczegolnie na nagrzanym silniku. Bylem u mechanika ale to nic nie dalo, nie jest to rozrzad ani alternator poniewaz rozrzad mam nowy a alternator zostal sprawdzony, pierwsze podejrzenia padly na wtryski ale samochod pali ok a oleju nie przybywa. Dzwiek dochodzi ewidentnie z okolic wtryskow lub przepustnicy i jest coraz bardziej meczacy ma ktos jakies pomysly co moglo sie stac?

Pozdrawiam

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Jak nie ma problemów z pracą silnika to jeździj. Zamontujesz inną - pozbędziesz się terkotania ( chyba, że trafisz z tą samą usterką).
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• Ceed1
        Rider
        • 2012
        • 461

Miałem tak samo w Felicji 1,6. Przepustnica się ustawia a dodatkowo po mału się kończy i trochę wariuje. Jeździj aż sie nie zepsuje. Nic na to nie poradzisz.

Komentarz

• sas2109
          Drive
          • 2011
          • 80

a gdzie najlepiej kupic przepustnice? na szrocie czy nowa?

Komentarz

• robekcool
            RS
            • 2009
            • 2041
            • Octavia II (1Z3)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

nowa ori kosmos, można spotkać chińczyka, ale z tym różnie bywa. najlepiej ori ze szrotu
            www.k-mot.pl
            Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
            Autoholowanie.
            Robert Kulma

Komentarz

• sas2109
              Drive
              • 2011
              • 80

Kupilem ori uzywana na szrocie z nadzieja ze to koniec mojich problemow... ale ta nowa nawet nie chce sie adaptowac. Vag pokazal (00282 - throttle position actuator (v60) 36-10 - open circuit). Rozebralem ta stara przeczyscilem troche pod tym czarnym deklem i problem terkotania zniknol ale zato obroty sie zawieszaja czasem lub skacza nawet do 4 tys...

Komentarz

• sosna1
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 463
                • Octavia II (1Z3)
                • BGU 1.6 MPI 102 KM

Re: Terkot z okolic przepustnicy

Zamieszczone przez sas2109
                Witam w silniku AEE od kilku dni z okolic przepustnicy wydobywa sie dziwny terkot, takie trtt trtt szczegolnie na nagrzanym silniku. Bylem u mechanika ale to nic nie dalo, nie jest to rozrzad ani alternator poniewaz rozrzad mam nowy a alternator zostal sprawdzony, pierwsze podejrzenia padly na wtryski ale samochod pali ok a oleju nie przybywa. Dzwiek dochodzi ewidentnie z okolic wtryskow lub przepustnicy i jest coraz bardziej meczacy ma ktos jakies pomysly co moglo sie stac?

Pozdrawiam
                U mnie też terkocze,obroty falują,1800obr.czuć delikatne szarpanie,2500obr.wyczuwalny chwilowy brak mocy(wrażenie jakby miał zgasnąć silnik)po uruchomieniu raz jest ładnie raz 3 tyś obrotów na światłach potrafi zgasnąć po podłączeniu kompa brak błędów, wymieniona i wyczyszczona połowa elementów i nadal nikt nie potrafi podać przyczyny(każdy mechanik opowiada swoje opowieści nie stworzonej treści jeszcze trochę i się dowiem,że to wina za małego ciśnienia w oponach).
                Marcin

My ©koda is fantastic

Komentarz

• sas2109
                  Drive
                  • 2011
                  • 80

Mi do tego jeszcze nowo założony rozrząd hałasuje... ehh

Komentarz

• Ceed1
                    Rider
                    • 2012
                    • 461

Ja przerabiałem temat z przepustnicą. Dobre ceny mają w Łodzi. Wpiszcie w google "skoda częśći". Taka zielona strona. Kupowanie ze szrotu nie ma sensu. Tamte też są zużyte i tylko kwestia czasu jak objawy bedą takie same lub gorsze lub od początku nie bedzie grało. Kilka stówek trzeba wydać ale już nigdy nie wrócisz do tego problemu. A tak bedziesz się z tym cackał do usra...ej śmierci samochodu.

Komentarz

• sas2109
                      Drive
                      • 2011
                      • 80

Nie moge juz, kupilem nowa przepustnice 100% sprawna ale problem dalej wystepuje. Moze to tak ma byc ze klapka przepustnicy podryguje co jakis czas i wtedy przepustnica wydaje z siebie taki lekki terkot? Wczesniej mialem diesla dlatego nie wiem czy tak powinno byc czy moze cos siada. Błędow na kompie zero a problem caly czas sie powtarza pozatym silnik pracuje ok obroty nie faluja jest tylko ten dzwiek. Może przepustnica tak powinna reagowac a ja poprostu nie slyszalem tego wczesniej?

Komentarz

Pracuję...