[O1] Zgrzyty przy hamowaniu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • silukasz
    Classic
    • 2013
    • 17

Hehe
    Może to akurat właśnie rzeczy Mihau'a? Bo podał kontakt do siebie. Teraz się już chyba nie ma do czego przyczepić.
  • wodan
    Rider
    • 2012
    • 417
    • Octavia I combi (1U5)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Panowie, pojawiła się już jakiś czas temu dziwna przypadłość, która nie daje mi spokoju. Mianowicie, szkodnik przy hamowaniu zgrzyta z przodu. Owe zgrzyty są rejestrowane najczęściej w niedługim czasie od startu - najczęściej, gdy auto zatrzymuje się na pochyleniu dziobem w dół i przy popuszczaniu hamulca i ponownym wciskaniu (jak to przy ruszaniu z górki na skrzyżowaniu).

Owe objawy nie występują cały czas, a jedynie, jak wspomniałem. Poczałkowo myślałem, że to się klocki "układają", jak to już ktoś wspomniał, ale coś mi podpowiada, że chyba to nie to.

Dodam, że aktualny przebieg to 25k.

Wszelkie sugestie i pomysły mile widziane.
    Pozdrawiam
    Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

• looker
      RS
      • 2008
      • 1886
      • Octavia II (1Z3)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Sprawdź śruby zacisków. Kiedyś puścił mi w jednym gwint i zgrzytało jak stara furmanka ale występowało to nie zależnie i losowo. Niekoniecznie przy hamowaniu tez.
      OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
      SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• wodan
        Rider
        • 2012
        • 417
        • Octavia I combi (1U5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Dzięki za trop, za niedługo podmiana płynu hamulcowego więc sprawdzę, czy to nie to.

[ Dodano: Pon 22 Paź, 12 13:51 ]
        Sprawa się wyjaśniła - byłem prewencyjnie na diagnostyce, wszystko posprawdzali łącznie z śrubami zacisków - wszystko ok, siedzi sztywno, nic nie lata, nic nie poluzowane. Po głębszych oględzinach wyszło, że to sprawa zimnych klocków - jak się rozgrzeją, to przestają zgrzytać (z resztą zgodnie z objawami).

Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki za sugestie.
        Pozdrawiam
        Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

Pracuję...