[O1] Problem z 2 i 4 biegiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endriusza79
    Classic
    • 2014
    • 1

danon89eoe, zgłoś się do kolegi mikolaj93, może coś doradzi
  • PiotrekZory
    Classic
    • 2012
    • 7

Witam,
    zostałem niedawno właścicielem Octavii I Tour z 2009r.
    Niestety już pojawił się problem, dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
    Mianowicie, po rozgrzaniu skrzyni biegów, bardzo ciężko "wyłączyć" 2 i 4 bieg.
    Zaznaczam, że gdy jest "zimna" nie ma najmniejszego problemu. Nic nie zgrzyta.
    Bieg 1,3,5 i wsteczny bez żadnego wysiłku ( i na zimnej i ciepłej skrzyni)
    Co to może być?

Komentarz

• Remark
      Ambiente
      • 2010
      • 109

Witam.

Użycie opcji: "szukaj" jest jak najbardziej pomocne - zapoznaj się z tym:

Obszerny materiał ale jak najbardziej interesujący prawda? Znajdziesz również wiele innych w sieci i zapewne dojdziesz do wniosku iż kultura pracy skrzyni biegów w Octavi , jest taka sobie.....

Pozdrawiam.

Komentarz

• PiotrekZory
        Classic
        • 2012
        • 7

Dzięki za cenne uwagi.
        Z tym, że nie chciałbym niczego zepsuć.
        Aby "wyłączyć" 2 i 4 bieg muszę użyć na prawdę dużej siły. Nie mogę tak jeździć. To jest po prostu dramat! Dziś już jechałem używając tylko 1,3 i 5 biegu.
        Mój mechanik ma dość odległe terminy. Czy mogę tak jeździć?

Komentarz

• Remark
          Ambiente
          • 2010
          • 109

PiotrekZory,

Czy możesz tak jeździć - chyba odpowiedziałeś sobie sam na to pytanie. Oczywiście że 1-3-5 to trochę za mało....

Poszukaj innego mechanika ( albo czekaj na swojego ) i zacznij od sprawdzenia oleju w skrzyni , bo to może skończyć się naprawdę źle - a co dalej to mechanik będzie już wiedział sądzę że i Ty poczytałeś trochę o skrzyniach ?

Powodzenia.

Komentarz

• krzys301
            Ambiente
            • 2007
            • 244
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

miałem to samo u siebie, na początku pomogło trochę nasmarowanie wszystkich przegubów przy wodzikach sterujących skrzynią smarem ( silikonowym, wazelinowym w spraju) .
            Prawdziwą ulge w tym problemie przyniesie wyregulowanie przez kogos, kto sie na tym zna, warto podjechac do ASO ( mi to wyregulowali dopiero w trzecim ASO i jestem im dozgonnie wdzięczny ) i spytać się czy potrafią
            Wiem, że na pomorzu kolo Starogardu Gd. to potrafią, ale w Gdańsku już nie ))))))))))

Komentarz

• drops
              Drive
              • 2007
              • 53

Miałem podobnie, choć u mnie dotyczyło to 1,2,5,R. Bardzo ciężko wchodziły, zgrzytało i ogólnie jazda była walką z wajchą

W moim przypadku skończyło się sprzęgło. Coś tam pękło (nie chce skłamać - docisk?).
              Po wymianie skrzynia pracuje lepiej niż gdy samochód był nowy

Komentarz

Pracuję...