Witam,
zostałem niedawno właścicielem Octavii I Tour z 2009r.
Niestety już pojawił się problem, dlatego też zwracam się do Was z prośbą o pomoc.
Mianowicie, po rozgrzaniu skrzyni biegów, bardzo ciężko "wyłączyć" 2 i 4 bieg.
Zaznaczam, że gdy jest "zimna" nie ma najmniejszego problemu. Nic nie zgrzyta.
Bieg 1,3,5 i wsteczny bez żadnego wysiłku ( i na zimnej i ciepłej skrzyni)
Co to może być?
Obszerny materiał ale jak najbardziej interesujący prawda? Znajdziesz również wiele innych w sieci i zapewne dojdziesz do wniosku iż kultura pracy skrzyni biegów w Octavi , jest taka sobie.....
Dzięki za cenne uwagi.
Z tym, że nie chciałbym niczego zepsuć.
Aby "wyłączyć" 2 i 4 bieg muszę użyć na prawdę dużej siły. Nie mogę tak jeździć. To jest po prostu dramat! Dziś już jechałem używając tylko 1,3 i 5 biegu.
Mój mechanik ma dość odległe terminy. Czy mogę tak jeździć?
Czy możesz tak jeździć - chyba odpowiedziałeś sobie sam na to pytanie. Oczywiście że 1-3-5 to trochę za mało....
Poszukaj innego mechanika ( albo czekaj na swojego ) i zacznij od sprawdzenia oleju w skrzyni , bo to może skończyć się naprawdę źle - a co dalej to mechanik będzie już wiedział sądzę że i Ty poczytałeś trochę o skrzyniach ?
miałem to samo u siebie, na początku pomogło trochę nasmarowanie wszystkich przegubów przy wodzikach sterujących skrzynią smarem ( silikonowym, wazelinowym w spraju) .
Prawdziwą ulge w tym problemie przyniesie wyregulowanie przez kogos, kto sie na tym zna, warto podjechac do ASO ( mi to wyregulowali dopiero w trzecim ASO i jestem im dozgonnie wdzięczny ) i spytać się czy potrafią
Wiem, że na pomorzu kolo Starogardu Gd. to potrafią, ale w Gdańsku już nie ))))))))))
Komentarz