Potwierdzam info z czujnikiem deszczu, będzie podobno akcja serwisowa. Wiąże się to z montażem czujnika i wgraniem oprogramowania. Ciekaw jest jak oni dołożą ten czujnik bo np w C5 był zespolony z szybą.
Problem z rozmiarem opon i problemy z ABS
Zwiń
X
-
Problem z rozmiarem opon i problemy z ABS
Witam was serdecznie, szukam porady w sprawie opon zimowych i ich prawidłowego rozmiaru.
Sprawa wyszła dzisiaj gdzie pewien wulkanizator poinformował mnie że rozmiar opon zimowych jaki posiadam ( 185/65/15 ) dla octavi I sie nie nadaje. Taki rozmiar jaki mam może powodować że podczas jazdy prędkościomerz będzie pokazywał większą prędkość niż powinien, mogą pojawić się problemy z ABS oraz kontrolą trakcji (????)
Powiem szczerze że troche mnie zastrzelił tą opinią....a jak wy sądzicie drodzy forumowicze???
Generalnie wizyta u wulkanizatora była w celu kupna 2 nowych zimówek.....i stąd druga sprawa czy teraz kupić dalej w rozmiarze już posiadanym czyli 185/65 ???
A może rzeczywiście te rozmiar opon szkodzi octasi i przerzucić się na rozmiar 195/65??
A co się stanie jak kupie na napęd dwie nowe zimówki w rozmiarze 195/65 a z tylu ten sezon przejeżdze na tych 185/165....czy ten 1 cm ma aż takie znaczenie????
dzięki wielkie za odpowiedzi
pozdrawiam!!!
-
-
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Tak będzieZamieszczone przez kosinioTaki rozmiar jaki mam może powodować że podczas jazdy prędkościomerz będzie pokazywał większą prędkość niż powinien
Nie powinno być z tym kłopotu jeśli 4 opony będą jednakowego rozmiaruZamieszczone przez kosiniomogą pojawić się problemy z ABS oraz kontrolą trakcjiO2 Scout 1.8 TSI

Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robekcoolBędzie Ci jedynie zawyżać prędkość. Od jakiegoś czasu przecież użytkkujesz auto na 185/65/15 i chyba z tego tytułu nic się nie działo?
Powiem szczerze że na tych zimówkach objechałem zeszły sezon i było ok, lecz teraz już powoli chciałbym wymienić (narazie 2 szt) i nie wiem co zrobić
Komentarz
-
-
kosinio, jak chcesz mieć 100% to masz tam naokoło mnóstwo fajnych i uczynnych chłopaków, zrób sobie na chwilę przekładkę 2 kół z właściwym rozmiarem, przeleć się kawałek i wszystko będziesz wiedział.
ja stawiam, że będzie wszystko grało.
daj znać.
[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 22:03 ]
tak dla pokrzepienia jeszcze dodam, że przez 2 sezony jeździłem na 195 z przodu i 205 z tyłu, różnica w średnicy to 7,5mm tutaj się absolutnie nic nie działo.
u Ciebie było by to 13mm.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
kurcze powiem ci że od początku byłem za tym żeby kupić nowe 195 na napęd a dwie najlepsze z tych 185 zostawić na tylnią oś...i chyba mnie przekonałeś do tej opcji. Brakowało mi kogoś kto by mi "zapodał " kopniaka !!!!! hehehehZamieszczone przez szkodakosinio, jak chcesz mieć 100% to masz tam naokoło mnóstwo fajnych i uczynnych chłopaków, zrób sobie na chwilę przekładkę 2 kół z właściwym rozmiarem, przeleć się kawałek i wszystko będziesz wiedział.
ja stawiam, że będzie wszystko grało.
daj znać.
[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 22:03 ]
tak dla pokrzepienia jeszcze dodam, że przez 2 sezony jeździłem na 195 z przodu i 205 z tyłu, różnica w średnicy to 7,5mm tutaj się absolutnie nic nie działo.
u Ciebie było by to 13mm.
Komentarz
-
-
kosinio, opony w lepszym stanie (nowe) zakłada się na tył :!: Może wydawać Ci się to nielogiczne bo masz przedni napęd ale przy odwrotnej konfiguracji kiedy przód będzie miał lepszą przyczepność a dupka będzie już wytarta to na łuku przy kiepskich warunkach (deszcz) tył może Cię wyprzedzić.Zamieszczone przez kosiniokurcze powiem ci że od początku byłem za tym żeby kupić nowe 195 na napęd a dwie najlepsze z tych 185 zostawić na tylnią oś...i chyba mnie przekonałeś do tej opcji. Brakowało mi kogoś kto by mi "zapodał " kopniaka !!!!! heheheh
Moja rada to odżałuj te kilka złociszy i kup 4szt nowe. Opony to jedyny element który łączy Twoje auto z jezdnią, a i nie wymieniasz ich co rok.
Komentarz
-

Komentarz