Potwierdzam info z czujnikiem deszczu, będzie podobno akcja serwisowa. Wiąże się to z montażem czujnika i wgraniem oprogramowania. Ciekaw jest jak oni dołożą ten czujnik bo np w C5 był zespolony z szybą.
Problem z rozmiarem opon i problemy z ABS
Zwiń
X
-
Problem z rozmiarem opon i problemy z ABS
Witam was serdecznie, szukam porady w sprawie opon zimowych i ich prawidłowego rozmiaru.
Sprawa wyszła dzisiaj gdzie pewien wulkanizator poinformował mnie że rozmiar opon zimowych jaki posiadam ( 185/65/15 ) dla octavi I sie nie nadaje. Taki rozmiar jaki mam może powodować że podczas jazdy prędkościomerz będzie pokazywał większą prędkość niż powinien, mogą pojawić się problemy z ABS oraz kontrolą trakcji (????)
Powiem szczerze że troche mnie zastrzelił tą opinią....a jak wy sądzicie drodzy forumowicze???
Generalnie wizyta u wulkanizatora była w celu kupna 2 nowych zimówek.....i stąd druga sprawa czy teraz kupić dalej w rozmiarze już posiadanym czyli 185/65 ???
A może rzeczywiście te rozmiar opon szkodzi octasi i przerzucić się na rozmiar 195/65??
A co się stanie jak kupie na napęd dwie nowe zimówki w rozmiarze 195/65 a z tylu ten sezon przejeżdze na tych 185/165....czy ten 1 cm ma aż takie znaczenie????
dzięki wielkie za odpowiedzi
pozdrawiam!!!
-
-
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kosinioTaki rozmiar jaki mam może powodować że podczas jazdy prędkościomerz będzie pokazywał większą prędkość niż powinien
Zamieszczone przez kosiniomogą pojawić się problemy z ABS oraz kontrolą trakcjiO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robekcoolBędzie Ci jedynie zawyżać prędkość. Od jakiegoś czasu przecież użytkkujesz auto na 185/65/15 i chyba z tego tytułu nic się nie działo?
Powiem szczerze że na tych zimówkach objechałem zeszły sezon i było ok, lecz teraz już powoli chciałbym wymienić (narazie 2 szt) i nie wiem co zrobić
Komentarz
-
-
kosinio, jak chcesz mieć 100% to masz tam naokoło mnóstwo fajnych i uczynnych chłopaków, zrób sobie na chwilę przekładkę 2 kół z właściwym rozmiarem, przeleć się kawałek i wszystko będziesz wiedział.
ja stawiam, że będzie wszystko grało.
daj znać.
[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 22:03 ]
tak dla pokrzepienia jeszcze dodam, że przez 2 sezony jeździłem na 195 z przodu i 205 z tyłu, różnica w średnicy to 7,5mm tutaj się absolutnie nic nie działo.
u Ciebie było by to 13mm.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodakosinio, jak chcesz mieć 100% to masz tam naokoło mnóstwo fajnych i uczynnych chłopaków, zrób sobie na chwilę przekładkę 2 kół z właściwym rozmiarem, przeleć się kawałek i wszystko będziesz wiedział.
ja stawiam, że będzie wszystko grało.
daj znać.
[ Dodano: Czw 11 Paź, 12 22:03 ]
tak dla pokrzepienia jeszcze dodam, że przez 2 sezony jeździłem na 195 z przodu i 205 z tyłu, różnica w średnicy to 7,5mm tutaj się absolutnie nic nie działo.
u Ciebie było by to 13mm.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kosiniokurcze powiem ci że od początku byłem za tym żeby kupić nowe 195 na napęd a dwie najlepsze z tych 185 zostawić na tylnią oś...i chyba mnie przekonałeś do tej opcji. Brakowało mi kogoś kto by mi "zapodał " kopniaka !!!!! heheheh
Moja rada to odżałuj te kilka złociszy i kup 4szt nowe. Opony to jedyny element który łączy Twoje auto z jezdnią, a i nie wymieniasz ich co rok.
Komentarz
-
Komentarz