[O2] 1.6 FSI szarpanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • evolution
    Classic
    • 2014
    • 2

[O2] 1.6 FSI szarpanie

witachu, z Wrześni do Suchego Lasu to po co chcesz jechać?jedz na Gniezno Wągrowiec Chodzież potem Piła Wałcz Drawsko albo Czaplinek i dalej w górę
  • adam GD
    Classic
    • 2012
    • 3

[O2] 1.6 FSI szarpanie

Mam problem moj 1.6 FSI krztusi sie i szarpie przy przyspiszaniu w zakresie miedzy 2 a 3 tysiace obrotow. Na zimno i na cieplo. czasami swieci sie kontrolka. Po zczytaniu bledow przez VCDS wyskoczylo "wypadanie zaworow na 1 cylindrze - sporadycznie" mechanik zmienil cewki zaplonowe i swiece miejscami miejscami. problem nie zniknal i dalej jest na 1 cylindrze wiec to podobno nie cewka. Powiedzieli mi ze mam pomierzyc kompresje na silniku i chyba jutro to zrobie. Nie wiem co dalej. Ktos mial podobny problem?

Komentarz

• dominik9420
      L&K
      • 2012
      • 1136

wypadanie zapłonu*
      ile masz przebiegu na tych świecach?
      O ile kiedyś metoda zamiany świec dawała jakieś wskazówki, i tyle w dzisiejszych czasach mało to daje.
      załóżmy... Jeżeli cewka i świeca jest padnięta, to co da zamiana ich miejscami? b nie rozumiem...
      Jaka kontrolka się świeci?
      Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
      Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
      Pozdrawiam i Szerokości!
      Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
      http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• patryk23
        L&K
        • 2011
        • 1105
        • Octavia II (1Z3)
        • CDAA 1.8 TSI 160 KM

swieczki sa w trybie long life i pewnie dawno nie byly zmieniane , ale najlepiej sprawdzic w czasie rzeczywistym jak wyglada sprawa w VCDS . Jak sporadyczne to na pałe raczej nie sprawdzisz miernikem.
        Chyba ze przerwa na kablach przy wtyczkach , zdejmij pokrywe to moze golym okiem bedzie widac cos przewanego przy cewkach

Komentarz

• Andys
          Elegance
          • 2007
          • 762

Zamieszczone przez dominik9420
          Jeżeli cewka i świeca jest padnięta, to co da zamiana ich miejscami? b nie rozumiem...
          To proste, VCDS zgłosi błąd wypadania zapłonów, ale na innym cylindrze.
          Pozdrawiam,
          Andys

Komentarz

• adam GD
            Classic
            • 2012
            • 3

Dzieki za odpowiedz. Wiec swiece byly wymienione 15 tysiecy km temu. Od czasu do czasu zapala sie kontrolka "uklad emisji spalin". Jak wtedy podpinam auto pod VCDS wyskakuje blad "wypadanie zaworow" na 1-szym cylindrze. Cewki byly zamieniane miejscami zeby sie upewnic badz wykluczyc uszkodzenie cewki z tego cylindra. Skoro to nie cewka zaplonowa ani swieca to moze problemy z glowica, uszczelka, zaworami albo wtryskiwacz? ktos ma jakis pomysl?

[ Dodano: Sro 24 Paź, 12 20:02 ]
            Zamieszczone przez patryk23
            swieczki sa w trybie long life i pewnie dawno nie byly zmieniane , ale najlepiej sprawdzic w czasie rzeczywistym jak wyglada sprawa w VCDS . Jak sporadyczne to na pałe raczej nie sprawdzisz miernikem.
            Chyba ze przerwa na kablach przy wtyczkach , zdejmij pokrywe to moze golym okiem bedzie widac cos przewanego przy cewkach
            moze rzeczywiscie da sie podpiac pod VCDS w czasie jazdy jak wystepuje blad. W zakladzie poradzili mi sprawdzic kompresje.

Komentarz

• dominik9420
              L&K
              • 2012
              • 1136

Zamieszczone przez Andys
              Zamieszczone przez dominik9420
              Jeżeli cewka i świeca jest padnięta, to co da zamiana ich miejscami? b nie rozumiem...
              To proste, VCDS zgłosi błąd wypadania zapłonów, ale na innym cylindrze.
              To niedoczytywanie do końca zaiste kiedyś mnie doprowadzi do tragedii....
              Masz racje. nie doczytałem, ze dalej na 1-wszym
              Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
              Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
              Pozdrawiam i Szerokości!
              Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
              http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

Pracuję...