[O1] Zacina sie tylna wycieraczka
Zwiń
X
-
[O1] Zacina sie tylna wycieraczka
Problem polega na tym iż kiedy trzymam cały czas manetkę by załączyć tylną wycieraczkę ze spryskiwaczem działa normalnie. Problem pojawia się przy jednorazowym włączeniu wycieraczki czyli manetka od siebie i z powrotem, wtedy zacina się na szybie i wycier ja na kilka ruchów. Coś ze stykami, masą czy mechanizm, a może przekaźnik???SKODA OCTAVIA TOUR
1,9 TDI 130PS 295Nm SLX ELEGANCE
BLACK COMBII
SOFT by BRK -TUNING + JEDNOMAS G60
-
-
Zanajomy mógł dodać, że wystarczy ściągnąć gumowe zabezpieczenie z kabli między klapą a karoserią i sprawdzić - następnie zaopatrzyć się w koszulkę termokurczliwą po czym wziąć w dłoń lutownice i połączyć kable - wycieraczka teoretycznie powinna zacząć "tykać", gorzej jeżeli to nie w tym tkwi problem.. ale to już musisz szukać.VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
Witam.
Przechodziłem gehennę z tylną wycieraczką w Fabii mr2003, więc dlatego do Octavii nie brałem tej opcji i nie mam jej wcale.
Ale do rzeczy....
Jeśli to ten sam mechanizm, to trzeba rozebrać obudowę mechanizmu w której jest płytka z prostą (niby) elektroniką. Dochodzą tam bodajże 4 kable, z których jeden to ten od czujnika wbicia wstecznego (nie wiem jak w Octavii, ale w Fabii po wbiciu wstecznego i włączonych św. mijania wycierka machała 3x).
Wilgoć potrafi narobić tam sporo spustoszenia i wycieraczka działa jak chce i staje kiedy chce.
Miałem tak zgnitą płytkę, że nie było szans na reanimację. W dodatku jakieś zwarcie powodowało również włączanie się w dowolnym momencie przednich wycieraczek.
Po wypięciu bezpiecznika od tylnej przednie się unormowały.
Tak wię c zalecam zaglądnięcie do mechanizmu i sprawdzenie co piszczy w płytce sterującej.
Komentarz
-
Komentarz