[O2] Napinacz paska wielorowkowego

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • daron
    Classic
    • 2013
    • 8

BF też da radę
  • Dafik88
    Ambiente
    • 2012
    • 177
    • Octavia II (1Z3)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam. Niedawno zauważyłem (i usłyszałem) że na wolnych obrotach silnik mi bardziej "buczy" niż zwykle. Po otwarciu maski, jak zauważyłem, winowajcą okazał się w/w napinacz, który wibruje że aż miło. Po wciśnięciu gazu problem ustępuje. Jako że w niedługim czasie czeka mnie kompletna wymiana rozrządu, postanowiłem że przy okazji wymienię też ten napinacz. Ale rozmawiałem dziś ze znajomym, który miał podobny problem w swoim Golfie IV. Powiedział że wymienił sobie napinacz, jednak po niedługim czasie problem powrócił. Jak się później okazało, winnym tej sytuacji nie był napinacz, tylko rolka alternatora. Wymienił ją, założył stary napinacz do próby i jeździ z nim do dziś. Miał ktoś podobny problem? Pytam, bo szkoda mi wywalić 300 zł (tyle kosztuje nowy napinacz), a nie wątpie że ktoś z Was z podobnym problemem już się spotkał.
    Życie to nie je bajka, to je bitwa!

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Stała przypadłość. Wymień sprzęgło alternatora i będzie oki (ok. 120 bosch, w nim INA) . Napinacz nie często się rozpada. Jak padnie rolka na napinaczu, można dobrać z innego auta po rozmiarach za 30-40 pln ( opel).
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• bogdancbr
        Classic
        • 2009
        • 36

Witaj , dokładnie tak jak kolega robekcool pisze , miałem w zeszłym tygodniu tą samą przypadlosc . jestes z Rybnika więc podjedz na Zebrzydowicką do skody i kup sobie koło pasowe ze sprzęgiełkiem do alternatora koszt 139 zł . Jest troche pracy ale idzie to opanować pozdrawiam.
        Octavia 2 FL 2.0BKD DSG L&K

Komentarz

• Dafik88
          Ambiente
          • 2012
          • 177
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Dzięki bardzo jak widać lepiej sie pytać bo tak tylko niepotrzebne koszta się rodzą a co do wymiany to i tak jest potrzebny specjalny klucz żeby zdjąć rolkę z alternatora więc bez pomocy mechanika raczej się nie obędzie...
          Życie to nie je bajka, to je bitwa!

Komentarz

Pracuję...