Skrzypienie, trzeszczenie przy ruszaniu Octavia Tour II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Fox87
    Classic
    • 2014
    • 6

rafiki, Z logistyką nic ale brać górnicza by miała ubaw. :szeroki_usmiech
  • marcintourII
    Classic
    • 2012
    • 11

Witam

Mam pytanie do Was. Od roku posiadam Octavię Tour II 1.6 MPI z LPG.
    Ogólnie wszystko okay tylko denerwuje mnie fakt, że w zimie pojawia się jakieś trzeszczenie od strony zawieszenia albo od docisku sprzęgła. Występuje to tylko w zimie. Wygląda to w ten sposób, że jak ruszam i zmieniam bieg na jedynce później dwójce i puszczam sprzęgło to coś trzeszczy. Występuje też jak przyhamuje i nagle dodam gazu lub przy małej prędkości nacisnę na gaz i zdejmę nogę. Latem ten problem nie występuje. Na mój chłopski rozum to może być łącznik stabilizatora może jakaś guma w zawieszeniu nie jest przesmarowana albo sprzęgło - chodzi dobrze to raczej mało prawdopodobne. Czy ktoś spotkał się z taką uciążliwą pierdołą? Dziękuje za odp.

Pozdr.
    Marcin

Komentarz

• krisoctav
      Rider
      • 2008
      • 417

trzeszczenie

nie wiem jak w OII ale w O1 na stabilizatorze masz gumę która go przytrzymuje ja ostatnio w moim beetle a to taka sama konstrukcja zawieszenia co w O1 również trzeszczało wystarczyło podnieść auto odkręcić łącznik stabilizatora z jednej i drugiej strony i tak ręką poruszać drążkiem jak tam piszczy to będzie od razu słychać

Komentarz

• marcintourII
        Classic
        • 2012
        • 11

Dzięki za info

Komentarz

• michal42
          Classic
          • 2012
          • 10

Witam . Mam identyczne objawy w swojej skodzie O2 1,6 MPI 2011 . Ja jeszcze myślałem że to docisk , ale jak sie teraz troszke zrobiło cieplej to jak by problem zanikał .Po nowym roku jestem umówiony do ASO .Mają sprawdzić zawieszenie .

Komentarz

• abstinent
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 4842
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://motofocus.pl/technika/9493/pr...py-volkswagena :? :idea:

Komentarz

• marcintourII
              Classic
              • 2012
              • 11

To ciesze się, że nie jestem sam. Też to zweryfikuje na przeglądzie w styczniu.

Pozdr.

Komentarz

• kaskader
                Classic
                • 2011
                • 35

Tez to mam podczas mrozów. Kończy mi się za miesiąc gwarancja i mam nadzieje ze przymrozi by głusi serwisanci mogli to usłyszeć

[ Dodano: Sob 05 Sty, 13 18:36 ]
                Byłem w ASO z naszym problemem. Nie ma teraz mrozów więc ta przypadłość była nie do zademonstrowania. Dzięki artykułowi od kolegi Abstinent (za który bardzo dziękuję) udało mi się nakłonić ASO do sprawdzenia tego łożyska. Po rozebraniu okazało się ze ta tuleja metalowo-gumowa już na oko było widać ze jest krzywo tzn. szczelina (dobrze ja widać na zdjęciu powiększeniu -szczególe z artykułu powyżej) miedzy górnym kołnierzem nie jest równa po obwodzie. Serwisant był zdziwiony takim położeniem tulei i wymienili mi na nową podobno wraz z łożyskiem. Czekam teraz na mrozy żeby przekonać się czy to to denerwowało mnie od nowości mego auta.

Komentarz

• Tritheme
                  Classic
                  • 2012
                  • 8

Zamieszczone przez kaskader
                  Byłem w ASO z naszym problemem. Nie ma teraz mrozów więc ta przypadłość była nie do zademonstrowania. Dzięki artykułowi od kolegi Abstinent (za który bardzo dziękuję) udało mi się nakłonić ASO do sprawdzenia tego łożyska. Po rozebraniu okazało się ze ta tuleja metalowo-gumowa już na oko było widać ze jest krzywo tzn. szczelina (dobrze ja widać na zdjęciu powiększeniu -szczególe z artykułu powyżej) miedzy górnym kołnierzem nie jest równa po obwodzie. Serwisant był zdziwiony takim położeniem tulei i wymienili mi na nową podobno wraz z łożyskiem. Czekam teraz na mrozy żeby przekonać się czy to to denerwowało mnie od nowości mego auta.
                  Hej, również mam O2 Tour 1,6mpi z 2012 i też występuję to denerwujące trzeszczenie. W ASO ostatnio wymienili mi stabilizator przedni oraz tuleje metalowo-gume... 3 dni pojeździłem i znowu trzeszczenie... Jak jest u Ciebie ?

Komentarz

• kaskader
                    Classic
                    • 2011
                    • 35

... i mamy mrozy ok -10C. Naprawa opisana przez mnie powyżej przyniosła pozytywny skutek. Jest cichutko :lol:

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kaskader
                      to się cieszę że pomogłem jako tako

szerokości :szeroki_usmiech

Komentarz

• PrzemekS2
                        Drive
                        • 2011
                        • 76

Też mam to piszczenie. Ale mrozy się kończą. Czy to piszczenie występuje tylko podczas mrozów ?

Komentarz

Pracuję...