wszystko rozpi....lą - oprócz swoich stołków
[O1] Podczas jazdy nagłe wysokie obroty.
Zwiń
X
-
[O1] Podczas jazdy nagłe wysokie obroty.
Witam. Posiadam octavie 1 silnik 1.9 tdi 90km 2002 rok. Dzisiaj podczas jazdy chyba na 3 biegu nagle obroty same zaczęły rosnąć aż do max. Na szczęście udało mi się ją zgasić kluczykiem.
Po zajżeniu pod maskę olej na całym przodzie silnika i co mnie zdziwiło wyrwane z bloku trzymanie filtra i chłodnicy oleju na szczęście poniżej śrub mocujących.
Czytałem troche o tzw chorobie wściekłych diesli czy jakoś tak. Ale żeby aż wyrwało to trzymanie. Jak myślicie czeka mnie wymiana silnika ewentualne duże koszty.
Przed tym zdarzeniem miałem takie objawy na 4 i 5 biegu powyzej 3 tys obrotów tak jakby odcinało turbo. Po zgaszenoiu silnika i odpaleniu znowu działało ale tylko do tych 3 tys obrotów na 4 i 5 biegu.
Biegi poniżej wszystko ok.
Pytanie czy to moze miec wpływ na ta awarie. Miałem sie tym zająć po zimie.
Jutro prawdopodobnie trafie z autkiem do lekarza.
Ale, aż boje sie mysleć ze silnik może być do wymiany bądź ogromne koszty.
Miał ktoś coś takiego, czy to ta tzw choroba wsciekłych diesli.
-
-
Cześć
Miałem podobny defekt parę lat temu. Podczas przyśpieszania, silnik nagle wszedł na bardzo wysokie obroty i nie mogłem go zdusić. Po paru sekundach sam zgasł i skończyło się na remoncie. Potem doczytałem, że mogłem spróbować wrzucić wyższy bieg i hamować żeby go zdusić, ale mądry Polak po szkodzie. Nie chcę być złym prorokiem, ale szykuj się na wydatek, u mnie był to remont jednostki bo nie chciałem kupować używki, która w ogólnym rozrachunku jest rozwiązaniem tańszym o 1000 PLN.
Komentarz
-
Komentarz