Witam,
mam problem z tylną wycieraczką szyby w audi a 3 2006 rok. Otóż odkąd przyszły mrozy , gdy ogrzałem szybę, włączałem ją by wytrzeć szybę, ona wałkowała, z oporem robiła obrót 180 stopni. Dziś jak jechałem wałkowała do połowy i stanęła w pionie.
Gdy ją włączałem, działał tylko spryskiwacz. Później, nie działał już nawet spryskiwacz. Stała w pionie, zero reakcji ani dzwięku. Gdy zostawiłem włączoną wajchę od tylnej wycieraczki i wyłączałem zapłon, po ponownym uruchomieniu zapłonu, minimalnie lekko się przesuwała do swojej pozy początkowej. PO 10 razach tak robienia, wróciła na swoje miejsce i przynajmniej nie zasłania mi szyby.
Teraz jak już leży, zero reakcji ani dźwięku, że coś działa. Może lekko cicho bzyczy.
Proszę o pomoc.
Do tego komputer pokładowy pokazuje mi, że mam otwartą tylną klapę w aucie. Czy to przyczyna tej zepsutej wycieraczki, komputer pokazuje mi tył klapy ? Klapa jest na pewno dobrze zamknięta.
Iwan89, sprawdź kable w gumowym przelocie między klapą a budą czy nie są popękane. Jeśli pompka spryskiwacza działa a płyn z tyłu nie leci, to gdzieś musi być wyciek ( w OII często rozłącz się wężyk na lewym tylnym błotniku/nadkolu i zalewa złączki klapy - co może powodować efekt jak u ciebie ).
Typowa usterka-zalany poprzez płyn układ elektryczny w silniczku.Prawdopodobnie w klapie także będziesz miał płyn ze spryskiwacza, stąd sygnalizacja otwartej klapy(zalane złącze mikrostyku).
Ja miałem ciekawszą sprawę.. ktoś zamiast płynu do spryskiwaczy nalał zwykłą wodę.. która zamarzła, więc gdy tylko była możliwość to wypsikałem całą wodę, nalałem zimowy sprawdzam przód jest idealnie, a tył zero reakcji. Pierwsza myśl sprawdzam nadkole ale sucho, później szukałem gdzie idzie ten przewód, jednak stwierdziłem, że to nie ma sensu i po czekam, aż coś wymyślę, dzisiaj tak w sumie z nudów włączyłem spryskiwacz słyszę, że pompka działa, i tak w sumie nie wiem czemu ale sprawdziłem jeszcze raz nadkole a tam zastaje akwarium. Najwidoczniej woda była zamarznięta w przewodzie i nie było przepływu.
Iwan89, Nie, układ spryskiwacza musi być naprawiony aby nie zalewał silniczka a silnik wycieraczki najlepiej wyciągnięty, wysuszony i przesmarowany WD-40
Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz