[O1] szarpanie autem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vince123
    Elegance
    • 2009
    • 923

próbowałem zmienić prędkość oraz port com - 1,2,3,4 i inne i nic ;/
    zadzwonię do kolesia i powiem mu że odeśle mu ten kabel ,dopłacę i niech da mi usb...
    sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
    nadkole nowe LP
    kontakt PW

Komentarz

• seba84ldz
      Classic
      • 2010
      • 16

[O1] szarpanie autem

Witam,

Dopiszę swój problem. W tamtym roku podczas ulew i robiących się miejscami na jezdni kałuż auto mi gasło i nie chciało odpalić. Udawało się odpalić następnego dnia lub po krótkim holowaniu drugim autem. Wtedy po przeczytaniu informacji o podobnych objawach wymieniłem przewody oraz świece i palec od zapłonu. Problem zniknął. Po jakimś czasie dosłownie podczas mrzawki i przejechaniu paru kilometrów na drodze robił się korek i co chwila ruszałem powoli wyjeżdżając z pod wiaduktu auto mi gasło na wzniesieniu. Po wielokrotnej próbie uruchamiania udawało się odpalić i jechać dalej. Denerwowało mnie to i podjechałem do mechanika. Rozkręcił zapłon i stwierdził że nie do końca była dobrze zapięta kopułka. Po tej naprawie problem zniknął. Po jakimś tam czasie miałem problem taki że auto nie chciało mi rano odpalić, po dłuższym czasie odpalił i jakoś ruszyłem. Natomiast przy dodawaniu gazu mocno szarpał. Praktycznie nie dało się zmienić biegu na wyższy bo przy ok 2000 obrotów szarpał. Przejechałem tak kilometr od domu i zawróciłem bo to nie szło jechać i pojechał do pracy w inny sposób. Po pracy odpaliłem auto normalnie i problemu nie było. Podjechałem jednak do mechanika aby zobaczył co jest nie tak. Rozkręcił zapłon poczyścił kopułkę i powiedział że wszystko powinno być dobrze. Chciałem mieć sprawny samochód bo przede mną była trasa przez pół Polski z Łodzi do Zakopanego i nie chciałem żeby po drodze musieć to naprawiać. Miałem jeszcze jeden problem o którym wspominałem mechanikowi że auto podczas jazdy potrafi mi szarpnąć. W Łodzi zdarzało się to praktycznie raz bo do pracy mam ok 6-7 km i nie zwróciłem uwagi na jakim to się biegu dzieje i przy jakich obrotach silnika, jedynie raz udało mi się zauważyć że zdarzyło się to przy temperaturze silnika ok 45 stopni. Po tym jak mechanik stwierdził że wszystko jest ok to myślałem że problem ustał więc ruszyłem ze znajomymi do Zakopanego. Okazało się że problem dalej jest bo w trasie auto potrafiło mi parę szarpnąć i jechać dalej. Zauważyłem że najczęściej choć nie zawsze zdarzało się to jak podjeżdżałem pod jakiekolwiek wzniesienie na wysokim biegu i widać było że obroty silnika spadają. Pomyślałem że może nie miał siły uciągnąć 4 osób z walizkami w bagażniku Jak o tym zapominałem to tak się działo. Jakoś dotarliśmy do Zakopanego. Tam auto postało w zimę 5 dni nie uruchamiane. Po tym czasie wyruszyliśmy w podróż powrotną i na początku nic mu nie było ale po jakimś czasie problem wrócił. Udało się wrócić do Łodzi. Chciałbym ten problem wyeliminować. Podłączałem kiedyś to auto pod komputer nawet chyba w ASO jak go kupowałem żeby sprawdzić jego stan techniczny i komputer raz pokazywał błąd a raz nie z sondą lambda i mechanik powiedział że nie trzeba tego wymieniać. Teraz jeden z mechaników tez widział ten błąd ale tego się nie czepiał. wiem że mam słaby komputer który ma mało czujników i ciężko stwierdzić dokładnie moje usterki, ale może ktoś z Was będzie umiał mi pomóc albo poleci mi dobrego mechanika w Łodzi który mi to naprawi i będzie wiedział co to jest, bo nie chciałbym wymienić pół samochodu Mam silnik benzynowy o pojemności 1598 cm3 i mocy 55 kW.

Pozdrawiam

Komentarz

• vince123
        Elegance
        • 2009
        • 923

seba84ldz, przeczytaj caly ten temat. mialem podobna sytuacje...
        ps nie zaluj na czesci. zamienniki czesto powodują wiecej problemow...
        sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
        nadkole nowe LP
        kontakt PW

Komentarz

• seba84ldz
          Classic
          • 2010
          • 16

[O1] szarpanie autem

Przeczytałem ale było coś napisane o aucie z gazem a u mnie gazu nie ma.

Komentarz

• waskivw
            Classic
            • 2013
            • 26

Wymień cewkę zapłonową , tylko porządną .

Komentarz

• vince123
              Elegance
              • 2009
              • 923

waskivw, i gosc z AC mieliscie racje co do tej przejsciowki. nie jest ona kompatybilna z interfejsem. Tamten interfejs odeslalem sprzedawcy , w zamian dostalem na usb. Wszystko smiga az milo! musialem tylko zainstalowac stery na usb oraz zainstalowac AC ver9 xxxxxxx :wink:
              sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
              nadkole nowe LP
              kontakt PW

Komentarz

Pracuję...