[O1] Problem z hamulcami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jar
    Classic
    • 2010
    • 24

[O1] Problem z hamulcami

Są w moim temacie

• Evil
    Rider
    • 2009
    • 721

[O1] Problem z hamulcami

Czytałem dzisiaj całe forum na temat hamulców, ale podobnego problemu nie znalazłem.

Ostatnio jeżdżę zdecydowanie mniej samochodem, zdarza się że stoi dzień bez "jazdy". Wchodząc do samochodu ostatnio, i wyjeżdżając z parkingu (wcześniej nie dotykając pedału hamulca) chciałem się zatrzymać przed skrzyżowaniem, wciskam pedał jak zawsze (nie wpada do końca) i auto nie hamuje, po dociśnięciu pedału auto zahamowało. Następne hamowania bez problemu, hamuje tak jak zawsze.
    Na drugi dzień to samo, znowu kawałek przejeżdżam i pierwsze hamowanie jest zdecydowanie słabsze niż następne.
    Nie wpada mi hamulec w podłogę jak w innych przypadkach.
    Pedał hamulca na wyłączonym silniku po kilkukrotnym wciśnięciu twardnieje - ale nie jest jak skała tylko ma drobny luz na pedale, da się go delikatnie wcisnąć, po załączeniu silnika wszystko wraca do normy
    Klocki + tarcze z tyłu wymieniono 30kkm temu
    Klocki + tarcze z przodu wymieniono 60kkm temu
    Płyn hamulcowy... nie pamiętam aby był wymieniany za mojej kadencji (czyli ponad 70kkm) i tu przewiduje problem, czy to może być tego wina?

Problemy zaczęły się jak przyszły teraz te odwilże, i obawiam się że może już gdzieś się woda dostała?
    Czy to może być jakiś problem z nieszczelnością?

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• mariush19
      Rider
      • 2009
      • 639
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

co prawda w tytule O2 ale taki problem jak Ty ma dużo osób http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65975
      u mnie juz ustąpił, sól się chyba rozpuściła już z ulic

Komentarz

• parasite
        L&K
        • 2011
        • 1368

Evil, też miałem się o to pytać. Zaraz po nastaniu dodatnich temperatur kilka razy miałem podobny problem. Kilka razy zaraz po kilkugodzinnym postoju wciskam hamulec i auto tak jakby przez kilka sekund nie hamowało. Później jest ok. Z tego co widzę to sporo osób ma taki problem więc to chyba wina syfu na tarczach.
        AGR 112KM, 232Nm
        Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Sól, brud i rdza robią swoje. Ja też mam podobnie, ale się tym nie przejmuję.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

mariush19, poczytałem temat i w sumie to chyba to samo, zbyt dużo ludzi nagle ma tą przypadłość, aby można było szukać awarii a bardziej trzeba myśleć że to brud z ulic... no nic nie pozostaje dalej oglądać temat i robić próbne hamowanie po wystartowaniu a przed właściwym skrzyżowaniem
            Przypomniało mi to, że przy następnej okazji wymiany oleju, płyn hamulcowy też ostanie wymieniony

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

• kecaj
              RS
              • 2009
              • 1511
              • Superb II (3T4)

Re: Problem z hamulcami

Zamieszczone przez Evil
              ... Klocki + tarcze z przodu wymieniono 60kkm temu ...
              Nie znam Twojego stylu jazdy, ale jak na przednie klocki to powoli już chyba czas aby nie zniszczyć tarcz.
              Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• parasite
                L&K
                • 2011
                • 1368

Re: Problem z hamulcami

Zamieszczone przez kecaj
                Zamieszczone przez Evil
                ... Klocki + tarcze z przodu wymieniono 60kkm temu ...
                Nie znam Twojego stylu jazdy, ale jak na przednie klocki to powoli już chyba czas aby nie zniszczyć tarcz.
                Ja mam 70 tyś. i klocki nawet w połowie niestarte.
                AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Le-Ce
                  L&K
                  • 2010
                  • 1313
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

parasite,

zakładam że patrzyłeś tylko z zewnątrz a rzeczywistość może być zgoła inna gdy obejrzysz wewnętrzne
                  Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• Maro2225
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 113

U mnie podobnie gdy nastała odwilż ,nawet kilka godzin postoju sprawia ,że hamulce źle działają podczas 2-3 pierwszych zahamowań.Myślę ,że przyczyną może być stary płyn hamulcowy , który zaleca się zmieniać nie bez powodu co 2 lata , jest on higroskopijny tzn. pochłania wilgoć z powietrza czyli tak jakbyśmy mieli płyn zmieszany z wodą. U siebie wymieniałem jakieś 5 lat temu. Jestem pewien , że po wymianie płynu będę miał spokój na jakieś 3-4 lata. Pozdrawiam.
                    Maro

Komentarz

• matrix_pl
                      Elegance
                      • 2010
                      • 758

u mnie przy kombinacjach z hamulcami było podobnie po liku dniach postoju jakby słabsze niby ok ale skutecznością nie powalały po zakończeniu pracy przy heblach pojechałem na wymianę płynu i odpowietrzanie. Za pierwszym razem dalej kaszana coś dalej bo bolało poczytałem na forum popytałem i przed następnym odpowietrzaniem wymusiłem odpowietrzanie pompy ABS kabelkiem i już wszytko wróciło do normy
                      Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• dominik9420
                        L&K
                        • 2012
                        • 1136

To samo mam i ja, efektywność hamowania spada tj do minimum.
                        Kilka mocniejszych przyhamowań i wszystko wraca do normy
                        Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                        Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                        Pozdrawiam i Szerokości!
                        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                        http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• parasite
                          L&K
                          • 2011
                          • 1368

Zamieszczone przez Le-Ce
                          parasite,

zakładam że patrzyłeś tylko z zewnątrz a rzeczywistość może być zgoła inna gdy obejrzysz wewnętrzne
                          Hmm, ale zewnętrzne i wewnętrzne mają taką samą grubość? Powinny się ścierać równomiernie. Powiem szczerze, że żaden mechanik nigdy nie sprawdzał wewnętrznych, tylko zawsze oglądał zewnętrzne.

EDIT.
                          Sprawdziłem i wewnątrz też jest jeszcze kawał klocka, ale mniej niż na zewnątrz :twisted:
                          AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• Evil
                            Rider
                            • 2009
                            • 721

Minęło kilkanaście dni, troszkę czyściej się zrobiło, i problem znikł. Na szczęście. Cała sytuacja mimo wszystko uwiadomiła mnie, że należało by już po tych kilku latach wymienić płyn hamulcowy mimo wszystko

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...