[O1] Nie działa pompa paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kamil3239
    Classic
    • 2014
    • 10

Ale przesadziłeś z tym ciśnieniem w tylnich oponach ! Wystarczy napompować 2,2.
    I like it
  • hunter12
    Drive
    • 2013
    • 78

witam,
    w mojej skodzie octavia I 2.0 kombi 2002 r. nie działa pompa paliwa. Po wyciągnięciu pompy i podłączeniu na krótko do aku pompa pracuje normalnie. Dotychczas po otwarciu zamka z pilota i otwarciu drzwi kierowcy pompa włączała się na krótko (ok 1 sek.), ostatnio chodziła jakby ciężej, a teraz w ogóle jej nie słychać. Napięcie na kostce do pompy jest tylko przy przekręceniu kluczyka na zapłon i później przy próbie odpalenia, jednak silnik nie zaskakuje. Sprawdziłem bezpieczniki, szukałem przekaźnika od pompy, znalazłem o numerze 409 jednak nie jestem pewien czy to jest ten. Bardzo liczę na Wasze porady.
    http://otomoto.pl/skoda-octavia-C30101117.html

Komentarz

• kecaj
      RS
      • 2009
      • 1511
      • Superb II (3T4)

hunter12, kiedy był wymieniany filtr paliwa?
      Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• hunter12
        Drive
        • 2013
        • 78

no na razie tego nie zrobilem ,ale mysle ze to raczej jakis elektryczno-elektroniczny problem

Komentarz

• Bartek.K
          Rider
          • 2012
          • 396

Ale filtr paliwa wymień od razu. U mnie przez 11 tal niby wymieniany,a po wymianie silnik zyskał troszkę werwy :diabelski_usmiech
          Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• kecaj
            RS
            • 2009
            • 1511
            • Superb II (3T4)

Pompa na krótko działa więc jest sprawna, pisałeś, że chodziła coraz ciężej to znaczy, że miała jakieś opory. Wymieniłbym najpierw filtr. Potem sprawdził czy paliwo dochodzi do komory silnika.
            Z Twojego opisu wnioskuje, że silnik w ogóle nie odpala?
            Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• hunter12
              Drive
              • 2013
              • 78

Tak, silnik w ogóle nie odpala, nie dostaje paliwa. Zrobię tak jak mówicie, wymienię filtr i napiszę czy pomogło. Dzięki!

Komentarz

• Bartolini33
                Classic
                • 2013
                • 13

Kolego to ze pompa pracuje nie znaczy że wytwarza prawidłowe ciśnienie.
                Tutaj może tkwić problem.

W dwulitrówkach to jak odkryłem dość częsta przyczyna różnych niedomagań . Cieżka do zdiagnozowania.

Komentarz

• hunter12
                  Drive
                  • 2013
                  • 78

Hej! Filtr wymieniony, nic nie pomogło.Moim zdaniem jest to problem związany z elektryką, gdyż tak jak pisałem wcześniej po otwarciu zamka z pilota i otwarciu drzwi pompa włączała się na sekundę (było ją słychać) teraz tego nie ma. Podpiąłem pod przewody od pompy żarówkę i sprawdziłem, po otwarciu drzwi napięcie w ogóle nie dochodzi, żarówka świeci się jedynie po przekręceniu kluczyka na zapłon i próbie uruchomienia silnika, jednak silnik nie odpala. Może to problem z przekaźnikiem? Wiecie jaki to numer przekaźnika i jak go sprawdzić czy jest sprawny? Da się go rozebrać?

Jeszcze jedno pytanie? Gdzie znajduje się czujnik który odpowiada za to, że po otwarciu zamka i drzwi pompa włącza się na sekundę? Czy jest on w zamku drzwi?

Komentarz

• Krzycho-63
                    Rider
                    • 2007
                    • 628
                    • Superb II (3T4)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez hunter12
                    żarówka świeci się jedynie po przekręceniu kluczyka na zapłon i próbie uruchomienia silnika, jednak silnik nie odpala.
                    Nic nie piszesz czy działa pompa po przekręceniu kluczyka.Jeżeli żarówka (np 45 W)się zapala to znaczy,że napięcie dochodzące do pompy jest prawidłowe.Jeżeli w tym momencie nie słychać pompy to uderz w nią z góry i słuchaj czy się obudzi.Jeżeli tak to masz przyczynę usterki.
                    Gdzie znajduje się czujnik który odpowiada za to, że po otwarciu zamka i drzwi pompa włącza się na sekundę? Czy jest on w zamku drzwi?
                    Tak-ale nie ma to bezpośredniego wpływu na uruchamianie silnika.Ma na celu wytworzenie wstępnego ciśnienia w układzie paliwowym.
                    Jeżeli masz dostęp do VAG-a,to włącz test elementów i słuchaj czy pompa będzie się załączała.
                    Skoda Superb II Ambition
                    2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• hunter12
                      Drive
                      • 2013
                      • 78

Zamieszczone przez Krzycho-63
                      Nic nie piszesz czy działa pompa po przekręceniu kluczyka.Jeżeli żarówka (np 45 W)się zapala to znaczy,że napięcie dochodzące do pompy jest prawidłowe.Jeżeli w tym momencie nie słychać pompy to uderz w nią z góry i słuchaj czy się obudzi.Jeżeli tak to masz przyczynę usterki.
                      Pisałem o tym napięcie po przekręceniu kluczyka i próbie uruchomienia silnika jest, jednak silnik nie odpala. Nie ma natomiast napięcia po otwarciu zamka i drzwi -wcześniej było słychać że pompa pracuje, teraz nie słychać. Po wyjęciu pompy i podłączeniu jej na krótko pod akumulator pompa działa.

Komentarz

• Krzycho-63
                        Rider
                        • 2007
                        • 628
                        • Superb II (3T4)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Pisałem o tym napięcie po przekręceniu kluczyka i próbie uruchomienia silnika jest, jednak silnik nie odpala.
                        Tak -pisałeś,że działa po podłączeniu pod akumulator.Skoro żarówka zapala się po włączeniu zapłonu-to znaczy ,że napięcie jest.Podłącz jeszcze raz żarówkę np H4,H7 i z takim obciążeniem sprawdź czy się zaświeci.Żarówkę podłącz bezpośrednio do kostki zasilającej pompę(nie bierz masy z nadwozia).To samo możesz zrobić otwierając drzwi.To,że pompa działała po wyjęciu nie znaczy ,że działa w zbiorniku.
                        Skoda Superb II Ambition
                        2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• hunter12
                          Drive
                          • 2013
                          • 78

Podłączyłem żarówkę bezpośrednio do kostki zasilającej pompę- po otwarciu drzwi nie świeci, natomiast po włączeniu zapłonu i próbie uruchomienia silnika świeci.

[ Dodano: Nie 03 Lut, 13 23:37 ]
                          Ahoj! Rozebrałem pompę do części pierwszych, elementy silniczka są już tak wyrobione, że nic dziwnego, że nie działa. Jutro wymieniam pompę.

Komentarz

Pracuję...