Ale przesadziłeś z tym ciśnieniem w tylnich oponach ! Wystarczy napompować 2,2.
[O1] Nie działa pompa paliwa
Zwiń
X
-
[O1] Nie działa pompa paliwa
witam,
w mojej skodzie octavia I 2.0 kombi 2002 r. nie działa pompa paliwa. Po wyciągnięciu pompy i podłączeniu na krótko do aku pompa pracuje normalnie. Dotychczas po otwarciu zamka z pilota i otwarciu drzwi kierowcy pompa włączała się na krótko (ok 1 sek.), ostatnio chodziła jakby ciężej, a teraz w ogóle jej nie słychać. Napięcie na kostce do pompy jest tylko przy przekręceniu kluczyka na zapłon i później przy próbie odpalenia, jednak silnik nie zaskakuje. Sprawdziłem bezpieczniki, szukałem przekaźnika od pompy, znalazłem o numerze 409 jednak nie jestem pewien czy to jest ten. Bardzo liczę na Wasze porady.
-
-
Pompa na krótko działa więc jest sprawna, pisałeś, że chodziła coraz ciężej to znaczy, że miała jakieś opory. Wymieniłbym najpierw filtr. Potem sprawdził czy paliwo dochodzi do komory silnika.
Z Twojego opisu wnioskuje, że silnik w ogóle nie odpala?Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Hej! Filtr wymieniony, nic nie pomogło.Moim zdaniem jest to problem związany z elektryką, gdyż tak jak pisałem wcześniej po otwarciu zamka z pilota i otwarciu drzwi pompa włączała się na sekundę (było ją słychać) teraz tego nie ma. Podpiąłem pod przewody od pompy żarówkę i sprawdziłem, po otwarciu drzwi napięcie w ogóle nie dochodzi, żarówka świeci się jedynie po przekręceniu kluczyka na zapłon i próbie uruchomienia silnika, jednak silnik nie odpala. Może to problem z przekaźnikiem? Wiecie jaki to numer przekaźnika i jak go sprawdzić czy jest sprawny? Da się go rozebrać?
Jeszcze jedno pytanie? Gdzie znajduje się czujnik który odpowiada za to, że po otwarciu zamka i drzwi pompa włącza się na sekundę? Czy jest on w zamku drzwi?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hunter12żarówka świeci się jedynie po przekręceniu kluczyka na zapłon i próbie uruchomienia silnika, jednak silnik nie odpala.
Zamieszczone przez hunter12Gdzie znajduje się czujnik który odpowiada za to, że po otwarciu zamka i drzwi pompa włącza się na sekundę? Czy jest on w zamku drzwi?
Jeżeli masz dostęp do VAG-a,to włącz test elementów i słuchaj czy pompa będzie się załączała.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzycho-63Nic nie piszesz czy działa pompa po przekręceniu kluczyka.Jeżeli żarówka (np 45 W)się zapala to znaczy,że napięcie dochodzące do pompy jest prawidłowe.Jeżeli w tym momencie nie słychać pompy to uderz w nią z góry i słuchaj czy się obudzi.Jeżeli tak to masz przyczynę usterki.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hunter12Pisałem o tym napięcie po przekręceniu kluczyka i próbie uruchomienia silnika jest, jednak silnik nie odpala.
Komentarz
-
-
Podłączyłem żarówkę bezpośrednio do kostki zasilającej pompę- po otwarciu drzwi nie świeci, natomiast po włączeniu zapłonu i próbie uruchomienia silnika świeci.
[ Dodano: Nie 03 Lut, 13 23:37 ]
Ahoj! Rozebrałem pompę do części pierwszych, elementy silniczka są już tak wyrobione, że nic dziwnego, że nie działa. Jutro wymieniam pompę.
Komentarz
-
Komentarz