mrfazi, jak upolujesz to poproszę info na pw
Airbag nieaktywny
Zwiń
X
-
Airbag nieaktywny
Hej, po uruchomieniu silnika, i włączeniu się wszystkich kontrolek, ta informująca o problemie z poduszką powietrzną zostaje włączona. Co oznacza de facto , że jeżdze z nieaktywnymi poduszkami. Przyczyny tego sie nie domyslam, ale stalo sie to juz drugi raz , i w obu przypadkach w nocy byl znaczny mroz. Poprzednim razem pomoglo podlaczenie do komputera i skasowanie bledu. Jednak tym razem i to zawiodlo, co to moze byc?
Jak temu zaradzic i ile mnie to moze kosztowac?
Pozdrawiamcierpliwości, nie jestem mechanikiem!
-
-
Tak jak napisał kolega spacewalker, podłączyć komputer, odczytać błąd i zająć się tą poduszką, która go generuje. Nie szukać w ciemno bo to nic nie pomoże i tak trzeba kompa podłączyć chociażby po to aby błąd skasować.// Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
------------------------------------------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Bigciało, czestą przyczyną wyświetlania komunikatu o niesprawności systemu poduszek są kostki połączeniowe do bocznych poduch, znajdujące się pod fotelami przednimi. Sprawdz je i ewentualnie popsikaj sprayem do połączeń elektrycznych.
A do kolegi ciało rada: komputery zainstalowane w Twoim aucie (a jest ich kilkanaście, by było im łatwiej) nie po to odnotowują skrupulatnie różnorakie kody błędów, aby je na łapu capu, na debila, bez chwili refleksji kasować. Kod błędu to skutek choroby, a nie jej przyczyna. Komputer sie stara, zapamiętuje dla potomności co w jego opinii go boli, a Ty jedyne co z tym robisz, to wyrzucasz to do kosza, a potem się obcych pytasz, co Twojemu komputerowi dolega.
Pogadaj ze swoim własnym komputerem w samochodzie, a nie z ludźmi, którzy na oczy Twojej maszyny nie widzieli. Przynieś potem kody błędów, być może sam Wujek Google, jak go o konkretne kody zapytasz, przyniesie Ci odpowiedź na przyczynę problemów. System diagnostyki aut platformy VW jest bardzo rozbudowany i jeśli tylko pozwolisz mu działać i skorzystasz z efektów jego pracy, okaże się być bardzo pomocnym.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
Dzieki za rady.. Sam do komputera przeciez nie podpinam. Do aso nie jade, bo bym wydal fortune, mechanik, ktory robi wszystko przy tym aucie, mowi mi ze byl blad (problem) i go usunal (rozwiazal). pewnie moglbym go spytac o kod bledu, ale to przeciez on jest autorytetem, nie ja. Pewnie powiecie cos w stylu ze do dupy mechanik, byc moze, jednak robie u niego od lat, a ludzie przyjezdzaja tam duzo lepszymi furami niz ja. Mam jeszcze pytanie dodatkowe, sprawnosc airbaga nie jest wymagana do przejscia badania technicznego?, zorientowalem sie dzisiaj ze mam od kilku dni niewazne, i nie wiem czy moge jechac przed naprawa tej usterki.cierpliwości, nie jestem mechanikiem!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ciałoDzieki za rady.. Sam do komputera przeciez nie podpinam.
Zamieszczone przez ciałoDo aso nie jade, bo bym wydal fortune,
Zamieszczone przez ciałoMechanik, ktory robi wszystko przy tym aucie, mowi mi ze byl blad (problem) i go usunal (rozwiazal).
Zamieszczone przez ciałopewnie moglbym go spytac o kod bledu, ale to przeciez on jest autorytetem, nie ja.
Zamieszczone przez ciałoPewnie powiecie cos w stylu ze do dupy mechanik, byc moze, jednak robie u niego od lat
Ja (elektronik / informatyk zawodowo przyuczony do zabawy elementami SMD a nie kluczami nasadowymi) z kolegą z technikum elektronicznego (więc także człowiekiem wykształconym kierunkowo w mechanice samochodowej) diagnozowaliśmy ostatnio innemu znajomemu problemy z uruchamianiem Passata z silnikiem BXE. Samochód na bieżąco serwisowany u zaufanych mechaników, a filtr paliwa zainstalowany w aucie, w momencie naszych oględzin obchodził swoje piąte urodziny! I zastanawiaj się człowieku, czemu auto "nie pali" na mrozie.
Zamieszczone przez ciałoa ludzie przyjezdzaja tam duzo lepszymi furami niz ja.
Zamieszczone przez ciałoMam jeszcze pytanie dodatkowe, sprawnosc airbaga nie jest wymagana do przejscia badania technicznego?, zorientowalem sie dzisiaj ze mam od kilku dni niewazne, i nie wiem czy moge jechac przed naprawa tej usterki.Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
Komentarz