Zamieszczone przez Windykator
Ocena Pompek - Drgania, wibracje na biegu jałowym
Zwiń
X
-
Ocena Pompek - Drgania, wibracje na biegu jałowym
Witam, posiadam wkurzający mnie problem przenoszących się drgań i wibracji na biegu jałowym siedząc w fotelu. Czytając forum doszedłem do wniosku że odpowiedzialne podzespoly za te drgania to :
- Czujnik temperatury plynu - na VCDS'ie w zakladce silnik i bloki pomiarowe pokazuje zblizona wartosc do otoczenia wiec wnioskuje ze jest dobry, niemam niestety mozliwosci wejscia w zakladke instruments bloki pomiarowe i tam go sprawdzic ;/
- Sprzęgło i dwumas : Sprzęgło bierze jak nalezy niema żadnych drgań na pedale sprzegła ani sie nie slizga, z dwumasu nie dochodza żadne dzwięki, po wcisnieciu sprzegła drgania odczuwalne we wnatrz nadal występują !
- Pompki, tutaj sie nieznam wiec dodaje logi poszczegolnych grup :
gr13
gr18
gr23
Drgania wystepują czesciej na cieplym silniku i sa dosyc intensywne, patrzac na silnik chodzi w miare rowno. Logi robione na cieplym silniku temp 80 stopni na Vcdsie na zegarach 90. Oczywiście innych błędów niema. Proszę o ocene logów i ewentualne sugestie co to moze być ??
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
-
-
Zamieszczone przez abstinentZamieszczone przez WildFoxpaliwo bp ultimate leje. Co jeszcze brac pod uwagę związanego z układem paliwowym?
Komentarz
-
-
Ze tak powiem TTTM (ten typ tak ma)
Możesz walczyć zmieniać kombinowac i tak tak będzie. Troche TDI jeździlem i wlaściwie chyba każdy tak mial.
Jak zacznie szarpać podczas przyspieszania lub poszarpywać podczas jazdy ze stalą prędkością to wtedy trzeba zacząć się martwic.
Pozdrawiam MArcinSkoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KicerZe tak powiem TTTM (ten typ tak ma)
Możesz walczyć zmieniać kombinowac i tak tak będzie. Troche TDI jeździlem i wlaściwie chyba każdy tak mial.
Pozdrawiam MArcin
Komentarz
-
-
Też tak mam na zimno chodzi jak malina. Złapie temperature to na luzie czuć jak kopie silnik w bude. To nawet nie sa wibracje, to tak jakby ktoś kopał Cię w fotel. Nie ma się czym przejmować, mówie troche się tym najeździłem (pracowałem w serwisie) i nie pamietam przypadku który by chodził ładnie. A może nie zwróciłem uwagi :roll: kto wie...
Pzdr MAricnSkoda... Hmmm... No jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KicerTeż tak mam na zimno chodzi jak malina. Złapie temperature to na luzie czuć jak kopie silnik w bude. To nawet nie sa wibracje, to tak jakby ktoś kopał Cię w fotel. Nie ma się czym przejmować, mówie troche się tym najeździłem (pracowałem w serwisie) i nie pamietam przypadku który by chodził ładnie. A może nie zwróciłem uwagi :roll: kto wie...
Pzdr MAricn
Dobrze to określiłeś kopanie w fotel. Ale niedaje mi to spokoju, trzeba coś z tym zrobić, jakaś zmiana mapy u tunera coś pomorze ? Burza mózgów !
Przemik dzięki trochę mnie uspokoiłeś z układem wtryskowym. A uszczelniacze pompek mają z tym coś wspólnego ??
Jeszcze chodzi mi po głowie synchronizacja wałków rozrządu bo w gr4 mam 2.5 stopnia. Niebawem się za to zabiore, ale to raczej nic nie zmieni ;/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentmożna jakiś upgrade softu zrobić :idea:
zresztą coś kojarzę że nawet aso wgrywało nowy ale w jakim klekocie to nie pamiętam
szukać
Zamieszczone przez KicerTeż tak mam na zimno chodzi jak malina. Złapie temperature to na luzie czuć jak kopie silnik w bude. To nawet nie sa wibracje, to tak jakby ktoś kopał Cię w fotel. Nie ma się czym przejmować, mówie troche się tym najeździłem (pracowałem w serwisie) i nie pamietam przypadku który by chodził ładnie. A może nie zwróciłem uwagi :roll: kto wie...
Pzdr MAricn
Dobrze to określiłeś kopanie w fotel. Ale niedaje mi to spokoju, trzeba coś z tym zrobić, Burza mózgów !
Przemik dzięki trochę mnie uspokoiłeś z układem wtryskowym. A uszczelniacze pompek mają z tym coś wspólnego ??
Komentarz
-
-
przemik,
004 statyczne
004 dynamiczne
Gdzieś wyczytałem że po zmianie uszczelniaczy pompek problem z telepaniem znikł, pozatym przy odpalaniu na zimnym silniku, puści lekko niebieskiego dymka. Mam jeszcze wrażenie że gdy auto stoi lekko przechylone na lewo lub prawo to drgań praktycznie nie czuć. Auto ma przebieg 165tys przy silniku nie było nic robione, niebawem będe zmieniał swiece, więc zastanawiam się nad tymi uszczelniaczami. Co myślicie ?
Komentarz
-
Komentarz