O1 1,6 AKL - Szaleje wskaźnik temperatury silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radar2
    Classic
    • 2013
    • 23

Też mam problem ze spryskiwaczami, na początku jeden sie nie chowali, teraz już 2. Poza tym pedał sprzęgła skrzypiec jak stara szafa, dziwne zjawisko w nowym wozie.
  • zlociutki999
    Classic
    • 2012
    • 37

Witam
    Od dłuższego czasu szaleje mi wskaźnik temperatury silnika na zegarach. Wacha się on między 70-90. Po odpaleniu temperatura rośnie bez problemu do 70, potem stopniowo wzrasta do 90 i maleje znów. Dzieję się to w mieście jak i w trasie przy prędkości50 czy 150 niema znaczenia.

Obstawiłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej wraz z króćcem i oringiem. Wymieniłem czujnik z uszczelką na oryginał. Zamienników nie stosuję. Dodatkowo wymieniłem cały płyn chłodzący na nowy w octavi. Niewiem kiedy był wymieniany ale zalałem G12++ .

Brak błędów w VAGU dotyczących układu chłodzenia.
    Dodatkowo wymieniłem przy tych czynnościach serwisowych Odmę z rurą oraz wyczyściłem przepustnicę.

Po zalaniu płynu zauważyłem że na biegu jałowym jak pozostawiłem auto po wymianie płynu chłodzącego silnik uzyskał temperaturę 90 st. i trzymał ją, Dopiero w czasie jazdy zauważyłem skoki.

Komentarz

• Julek83
      Classic
      • 2013
      • 9

Re: O1 1,6 AKL - Szaleje wskaźnik temperatury silnika

zobacz jeszcze czy nie masz jakiś błędów w zestawie wskaźników.
      przydało by się przejechać autem z podpiętym kompem i zobaczyć jaka temperatura jest odczytywana przez sterownik. Jeśli się waha więcej niż na zegarach to prawdopodobnie masz termostat do wymiany. Pozdrawiam

Komentarz

• r2r
        RS
        • 2008
        • 4720
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

zlociutki999, a może masz standardowy problem z termostatem, który szaleje - zamyka się i otwiera, przez co silnik raz ma optymalną temperaturę, żeby za chwilę być niedogrzanym.
        Artur

Komentarz

• rezon
          RS
          • 2006
          • 1894
          • Volvo
          • AKL 1.6 MPI 101 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Jeżeli zmiany nie są skokowe tylko płynne to tak jak piszer2r, prawdopodobnie zacina się w pozycji otwarty termostat i wychładza Ci silnik. Niestety takie chwilowe zacinanie się jest trudne do zdiagnozowania. U mnie też kiedyś padł termostat, ale cały czas był otwarty, więc rura do chłodnicy szybko nabierała temperatury - nawet przy ledwie ciepłym silniku.

Komentarz

• zlociutki999
            Classic
            • 2012
            • 37

OK wtedy zabiorę się za wymianę termostatu. Inwestować w zamiennik czy oryginał?
            Chodzi o http://www.skodaczesci.pl/oferta/?sr..._szukaj=szukaj

Komentarz

• Kajtiii
              Rider
              S_OCP Member
              • 2007
              • 291

Tak jak mówi r2r to najprawdopodobniej termostat. Kup Wahler'a. Sprawdzone, skuteczne.

Komentarz

• interagg
                Drive
                • 2012
                • 52

a jakie są skutki zniwelowania tego problemu? Sam mam chyba ten problem w 1,9 TDI i się zastanawiam, czy robić to od razu ,czy poczekać na napływ kasiory :lol:

pozdro

Komentarz

• zlociutki999
                  Classic
                  • 2012
                  • 37

Dobre pytanie, bo najszybciej jak uda mi się to wymienić będzie to około 1000 km. przy czym jezdze juz troche na tym jakies 3 tys

Komentarz

• Kajtiii
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 291

Głównie większe spalanie bo silnik będzie niedogrzany.

Komentarz

• zlociutki999
                      Classic
                      • 2012
                      • 37

Wsumie może sięzgadzać 10L jak na AKL w mieści to chyba dużo, albo w trasie 8,5 do prędkości 120/130

Komentarz

• Kajtiii
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 291

Łoj to dużo Ci pali. Mi w zależności od trasy i pory roku bierze od 6.5 do 7.8. W dużych miastach bywam rzadko więc nie wiem ile bierze w trybie czysto miejskim. Ale wymiana termostatu to chwilka roboty więc warto to szybko zrobić bo szkoda silnika.

Komentarz

Pracuję...