Też mam problem ze spryskiwaczami, na początku jeden sie nie chowali, teraz już 2. Poza tym pedał sprzęgła skrzypiec jak stara szafa, dziwne zjawisko w nowym wozie.
O1 1,6 AKL - Szaleje wskaźnik temperatury silnika
Zwiń
X
-
O1 1,6 AKL - Szaleje wskaźnik temperatury silnika
Witam
Od dłuższego czasu szaleje mi wskaźnik temperatury silnika na zegarach. Wacha się on między 70-90. Po odpaleniu temperatura rośnie bez problemu do 70, potem stopniowo wzrasta do 90 i maleje znów. Dzieję się to w mieście jak i w trasie przy prędkości50 czy 150 niema znaczenia.
Obstawiłem czujnik temperatury cieczy chłodzącej wraz z króćcem i oringiem. Wymieniłem czujnik z uszczelką na oryginał. Zamienników nie stosuję. Dodatkowo wymieniłem cały płyn chłodzący na nowy w octavi. Niewiem kiedy był wymieniany ale zalałem G12++ .
Brak błędów w VAGU dotyczących układu chłodzenia.
Dodatkowo wymieniłem przy tych czynnościach serwisowych Odmę z rurą oraz wyczyściłem przepustnicę.
Po zalaniu płynu zauważyłem że na biegu jałowym jak pozostawiłem auto po wymianie płynu chłodzącego silnik uzyskał temperaturę 90 st. i trzymał ją, Dopiero w czasie jazdy zauważyłem skoki.
-
-
Re: O1 1,6 AKL - Szaleje wskaźnik temperatury silnika
zobacz jeszcze czy nie masz jakiś błędów w zestawie wskaźników.
przydało by się przejechać autem z podpiętym kompem i zobaczyć jaka temperatura jest odczytywana przez sterownik. Jeśli się waha więcej niż na zegarach to prawdopodobnie masz termostat do wymiany. Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jeżeli zmiany nie są skokowe tylko płynne to tak jak piszer2r, prawdopodobnie zacina się w pozycji otwarty termostat i wychładza Ci silnik. Niestety takie chwilowe zacinanie się jest trudne do zdiagnozowania. U mnie też kiedyś padł termostat, ale cały czas był otwarty, więc rura do chłodnicy szybko nabierała temperatury - nawet przy ledwie ciepłym silniku.
Komentarz
-
-
OK wtedy zabiorę się za wymianę termostatu. Inwestować w zamiennik czy oryginał?
Chodzi o http://www.skodaczesci.pl/oferta/?sr..._szukaj=szukaj
Komentarz
-
Komentarz