Dzięki za konkretną wypowiedź.. no coż jak sobie bxe nie bedzie radziło to odwiedzimy jakiegoś programistę
[O1] Uszkodzone poduszki chłodnicy
Zwiń
X
-
[O1] Uszkodzone poduszki chłodnicy
Tak dla potomnych chciałem podzielić się informacją o denerwującej usterce w O1.
Od jakiegoś czasu (mój przebieg 49 tyś. km) dokuczało mi trzeszczenie z okolic przodu auta, szczególnie nasilające się przy jeździe po nierównościach oraz zamykaniu drzwi kierowcy lub pasażera. Wydawało się, że jakiś element nie był dobrze dokręcony.
Dzisiaj kolega przystawiał ucho, a ja trzaskałem drzwiami i doszliśmy - niedokręcona chłodnica, a dokładnie to wyrobione poduszki gumowe, mocujące ją do pasa przedniego. Dwie dolne poduchy mają luz, około 1mm można odchylać chłodnicę do przodu i stąd te dźwięki. Górne wydają się być ok.
Tymczasowo umieściłem kawałki cienkiej rurki gumowej w przestrzeń luzu pomiędzy bolcem chłodnicy, a gniazdem poduszki. Później czeka mnie wymiana najlepiej wszystkich czterech poduszek. Dziwi mnie jednak, że te elementy tak szybko padły.
Update:
Dzisiaj za radą kolegi zrobiłem dwie małe podkładki z plastiku po płytach CD (okrągły cake) i umieściłem w wolnych przestrzeniach w poduszkach. Ciężko je umieścić w odpowiednim miejscu ale jest to wykonalne. Mini tutorial, obrazek poniżej:
"coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
-
-
Wygląda na to, że mój sposób na wyrobione poduszki chłodnicy działa. Pojeździłem trochę i nie ma żadnych denerwujących dźwięków. Polecam ten sposób, bo nie wymaga demontażu żadnego elementu. Pamiętajcie tylko, żeby dociąć plastik tak, aby po włożeniu w poduchy nie miał możliwości przesuwania się pod wpływem wstrząsów. Moje podkładeczki siedzą idealnie ."coś być musi, do cholery, za zakrętem"
O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
O2 Tour BSE+LPG LR - MED
Komentarz
-
Komentarz