[O1] Uszkodzone poduszki chłodnicy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojja
    Classic
    • 2012
    • 33

Dzięki za konkretną wypowiedź.. no coż jak sobie bxe nie bedzie radziło to odwiedzimy jakiegoś programistę
    Wojciech Łuński
  • niezal
    Rider
    • 2010
    • 283
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak dla potomnych chciałem podzielić się informacją o denerwującej usterce w O1.
    Od jakiegoś czasu (mój przebieg 49 tyś. km) dokuczało mi trzeszczenie z okolic przodu auta, szczególnie nasilające się przy jeździe po nierównościach oraz zamykaniu drzwi kierowcy lub pasażera. Wydawało się, że jakiś element nie był dobrze dokręcony.

Dzisiaj kolega przystawiał ucho, a ja trzaskałem drzwiami i doszliśmy - niedokręcona chłodnica, a dokładnie to wyrobione poduszki gumowe, mocujące ją do pasa przedniego. Dwie dolne poduchy mają luz, około 1mm można odchylać chłodnicę do przodu i stąd te dźwięki. Górne wydają się być ok.

Tymczasowo umieściłem kawałki cienkiej rurki gumowej w przestrzeń luzu pomiędzy bolcem chłodnicy, a gniazdem poduszki. Później czeka mnie wymiana najlepiej wszystkich czterech poduszek. Dziwi mnie jednak, że te elementy tak szybko padły.

Update:

Dzisiaj za radą kolegi zrobiłem dwie małe podkładki z plastiku po płytach CD (okrągły cake) i umieściłem w wolnych przestrzeniach w poduszkach. Ciężko je umieścić w odpowiednim miejscu ale jest to wykonalne. Mini tutorial, obrazek poniżej:

"coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
    O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• mzimno
      Drive
      • 2007
      • 48

Też mnie to kiedyś denerwowało.

Nowe oryginalne poduchy również mają luz 10mm. Będę w domu zrobię zdjęcie albo zwymiaruję. Miałem okazję wymienić - nie wymieniłem.

Komentarz

• andru123
        Elegance
        • 2010
        • 783
        • Toyota
        • ATF 2.0 MPI 120 KM

wymieniałem jej w poprzedneij octavii i mimo tego luzu , przestaly dochodzic jakieś nieporządane dźwięki , jednak nowe poduszki to nowe
        fakt że roboty było troche bo zderzak, pas przedni , lampy trzeba było zwalać
        jest O1 RS 1.8T XENON
        była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• mzimno
          Drive
          • 2007
          • 48

Nowe mają wymiar 12,2x28,2mm. Możesz napisać jaki jest wymiar zużytych ??

Komentarz

• niezal
            Rider
            • 2010
            • 283
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wygląda na to, że mój sposób na wyrobione poduszki chłodnicy działa. Pojeździłem trochę i nie ma żadnych denerwujących dźwięków. Polecam ten sposób, bo nie wymaga demontażu żadnego elementu. Pamiętajcie tylko, żeby dociąć plastik tak, aby po włożeniu w poduchy nie miał możliwości przesuwania się pod wpływem wstrząsów. Moje podkładeczki siedzą idealnie .
            "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
            O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

Pracuję...