Enriquez, ja w koncu musze Cię też odwiedzić z jakąś flaszką - ale narazie nie zapraszasz, to się nie pcham :P
Turbina ALH
Zwiń
X
-
Turbina ALH
Witam,
Opis krotki i dosadny jade jade zmina biegu z 4 na 5 nagle booom i pssssyyyt, z tylu bialy dym, smierdzi spalenizna, na asfalt leje sie olej z wydechu ale silink nadal chodzi, czyzby szanowana pani turbina zakonczyla swoj zywot? Doczlapalem sie do domu ledwo co, jak dodalem delikatnie gazu podczas jazdy to sie dusil i syczal jakby mial czkawke Turbo czy nie turbo o to jest pytanie???
-
-
[quote="boozee"]Turbo kaput..Zamieszczone przez przemika jednak nie... cholera, myslalem juz ze bede cos modzic z nowym turbo a tu lypa qrdeee no tylko przewod z icka spadl CHOLERAAAAPrzemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
Z własnego doświadczenia wiem i również z opinii mechaników od suszarek, że turbiny strasznie nie lubią nieszczelności.
Złącza rur dolotowych od turbo do egr masz na zwykły wcisk + cybant, czy nieszczęsną szybko-złączkę?
Jeśli na cybanty i mimo to spadła Ci rura od IC to proponuję dać turbawkę do sprawdzenia bo może "przeładowywać".
Sprawdzenie układu dolotowego też nie zaszkodzi bo przy takiej nieszczelności mogło zassać sobie trochę oleju z silnika.
Pozdrawiam.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Liquidy(różne smaki i stężenia) 10ml - 10zł
* Przy zamówieniu powyżej 50ml grzałka gratis bądź 8zł za 10ml.
Więcej informacji na priv.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pucek1993Z własnego doświadczenia wiem i również z opinii mechaników od suszarek, że turbiny strasznie nie lubią nieszczelności.
Złącza rur dolotowych od turbo do egr masz na zwykły wcisk + cybant, czy nieszczęsną szybko-złączkę?
Jeśli na cybanty i mimo to spadła Ci rura od IC to proponuję dać turbawkę do sprawdzenia bo może "przeładowywać".
Sprawdzenie układu dolotowego też nie zaszkodzi bo przy takiej nieszczelności mogło zassać sobie trochę oleju z silnika.
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
To proponuję szybko zainteresować się tą Turbawką. Przeładowująca Turbina może wysysać olej z silnika, a gdy ten zbierze się w IC w nadmiernej ilości, możesz doświadczyć rozbiegania się silnika, czego nikomu nie życzę bo sam takie coś miałem.
Mogę Ci polecić dobry warsztat od suszarek w Warszawie, ale w Lubelskim nikogo takiego nie znam.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pucek1993To proponuję szybko zainteresować się tą Turbawką. Przeładowująca Turbina może wysysać olej z silnika, a gdy ten zbierze się w IC w nadmiernej ilości, możesz doświadczyć rozbiegania się silnika, czego nikomu nie życzę bo sam takie coś miałem.
Mogę Ci polecić dobry warsztat od suszarek w Warszawie, ale w Lubelskim nikogo takiego nie znam.
P.S. lubelskie kiedy to bylo....
Komentarz
-
-
Jak wyglądało rozbieganie się silnika u mnie opisuję w tym temacie: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=68200
Jak teoretycznie to wygląda:
Silnik zaczyna spalać swój własny olej(najczęściej takowy olej silnikowi poprzez kolektor dolotowy dostarcza turbina) Silnik wchodzi na coraz wyższe obroty co powoduje mocniejsze sprężanie turbiny (wynika to z budowy turbiny, która napędzana jest spalinami) Mocniej sprężająca turbina dostarcza jeszcze więcej oleju do dolotu. Kółeczko się zamyka. Wyciągnięcie kluczyków ze stacyjki w takim przypadku nic nie daje, silnik ma taką siłę samonapędową że pracuje dalej. (Paliwo nie jest mu potrzebne ponieważ pali swój olej smarujący, a klapka gasząca nie ma siły się zamknąć). Można próbować zdusić silnik na biegu, ale też nie jest to łatwe bo, rzeczywiste obroty silnika przekraczają maksymalne pokazane na zegarach. Jeśli nie uda Ci się zdusić silnika to najprawdopodobniej rozleci się na kawałeczki.
W moim przypadku pęknięty tłok był winny rozbiegania się silnika, a nie suszarka i mimo, że udało mi się zdusić silnik, to szkody były duże. Między innymi pogięte wszystkie korbowody.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Też sądziłem, że mnie to nie spotka Spodziewajmy się niespodziewanego.
Po kieszeni uderzyło dość solidnie, ale do przełknięcia.
Wracając do tematu: Proponuję dobrze zadbać o Turbinkę i sprawdzić czy w ic nie ma oleju. Dasz radę zrobić to samemu, odkręcając prawe przednie zakole i zdejmując rurę od turbiny do ic.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Jeśli silnik i turbina jest w pełni sprawna to powinno tam być całkowicie sucho. Jeśli będzie nie dużo to znak, że coś się dzieje, najprawdopodobniej z turbiną, ale może też walić olej odmą dekla zaworów.
Przez niedużo rozumiem kilka milimetrów oleju na dnie IC, jeśli jest tego więcej to już powód do obaw.
Czasem olej pojawia się w układzie dolotowym mimo iż silnik i turbina są w pełni sprawne, a przyczyną są nieszczelności. Niemcy w swej wspaniałomyślności wymyślili rury dolotowe na tzw. "szybko-złączkę" która z czasem się wyrabia i potrafią powstawać nieszczelności.
Niestety komplet takich rur jest niewspółmiernie drogi, a przerobienie na złącza z opaskami zaciskowymi nie jest łatwe.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Na 99.9% tak. Miałem taki sam przypadek, tylko mi spadał przewód z EGR.
Turbina do regeneracji i po problemie
Ps. Uważaj na warsztaty, które wsadzają chińskie zamienniki podzespołów.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
pucek1993, czyszczenie to czyszczenie, czyli usunięcie nagaru. regeneracja to wymiana zużytych elementów. po takim fakapie jak ostatnio, powinieneś wiedzieć btw, w PL jest kilka polecanych firm regenerujących suszarki. trzeba tylko poszukać na forum w odpowiednim dziale :wink: to że coś jest z Chin, nie znaczy złe. element za 200zł to nie zamiennik za 40zł i dlatego m.in. takie rozbieżności w cenach regeneracji, ale nie wierzcie w gwarancję, bo w tym przypadku bardzo łatwo załatwić reklamację zwrotem " z winy użytkownika... " :evil:Black Pearl, Elegance & RS LOOK
@ by Tune-up Gdańsk
TDI VP++ i jeszcze rośnie
Antek
Komentarz
-
-
Ja jak daje nawet turbinę do sprawdzenia to wymieniane mi zostają panewki i inne elementy eksploatacyjne. Jeśli już suszara będzie rozebrana to zrobiłbym jej kuracje odświeżająca całkowicie, a nie popsikał i przedmuchał...
Skąpy dwa razy traci.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pucek1993Ja jak daje nawet turbinę do sprawdzenia to wymieniane mi zostają panewki i inne elementy eksploatacyjne. Jeśli już suszara będzie rozebrana to zrobiłbym jej kuracje odświeżająca całkowicie, a nie popsikał i przedmuchał...
Skąpy dwa razy traci.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez boozeeZamieszczone przez pucek1993Ja jak daje nawet turbinę do sprawdzenia to wymieniane mi zostają panewki i inne elementy eksploatacyjne. Jeśli już suszara będzie rozebrana to zrobiłbym jej kuracje odświeżająca całkowicie, a nie popsikał i przedmuchał...
Skąpy dwa razy traci.
Być może gruszka będzie do wymiany - 200zł
To chyba lepiej kupić 'nową' turbinę
Komentarz
-
Komentarz