Zamieszczone przez NuTiiiiii
Turbina ALH
Zwiń
X
-
Czytałem i wiem :P
Słuchaj, nie wiem ile ta turbina ma już przebiegu, ale składa się ona z części podlegających zużyciu, jak pierścienie uszczelniające, panewki itp.
Może okazać się tak, że po wyczyszczeniu będziesz miał nieszczelności, większe luzy osiowe i podobne historie.
Nie wierz w to, że jak rozbierzesz turbinę(a dokładnie rozłożysz wirnik) to można go złożyć bez wyważania. Tak piszą ludzie totalnie nieznający się na budowie, pracy i wytrzymałości turbiny.
Rozebranie wiąże się z ponownym wyważeniem.
Znam przypadek gdzie w golfie IV po rozruszaniu przyciętej zmiennej geomteri łopatek sterujących kontem przepływu powietrza (to jest odpowiedzialne za przeładowywanie i mulenie) facetowi na jeździe próbnej rozbiegał się silnik i zamiast wydać w przeliczeniu na polskie realia 700zł na regenerację wydał 3-4tyś złotych na nowy silnik.
Moje zdanie jest, aby nie bawić się w półśrodki tylko zrobić wszystko porządnie. To moje zdanie i nikt się z nim zgadzać nie musiGrzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Liquidy(różne smaki i stężenia) 10ml - 10zł
* Przy zamówieniu powyżej 50ml grzałka gratis bądź 8zł za 10ml.
Więcej informacji na priv.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pucek1993Czytałem i wiem :P
Słuchaj, nie wiem ile ta turbina ma już przebiegu, ale składa się ona z części podlegających zużyciu, jak pierścienie uszczelniające, panewki itp.
Może okazać się tak, że po wyczyszczeniu będziesz miał nieszczelności, większe luzy osiowe i podobne historie.
Nie wierz w to, że jak rozbierzesz turbinę(a dokładnie rozłożysz wirnik) to można go złożyć bez wyważania. Tak piszą ludzie totalnie nieznający się na budowie, pracy i wytrzymałości turbiny.
Rozebranie wiąże się z ponownym wyważeniem.
Znam przypadek gdzie w golfie IV po rozruszaniu przyciętej zmiennej geomteri łopatek sterujących kontem przepływu powietrza (to jest odpowiedzialne za przeładowywanie i mulenie) facetowi na jeździe próbnej rozbiegał się silnik i zamiast wydać w przeliczeniu na polskie realia 700zł na regenerację wydał 3-4tyś złotych na nowy silnik.
Moje zdanie jest, aby nie bawić się w półśrodki tylko zrobić wszystko porządnie. To moje zdanie i nikt się z nim zgadzać nie musi
Komentarz
-
-
Nie miał tej turbiny wyjmowanej. Facet o którym mówiłem wyczytał gdzieś, że wystarczy popsikać jakimś WD40 i poruszać i będzie dobrze.
A tak w ogóle to turbiny się nie oliwi Ona jest smarowana przez olej silnikowy wyłącznie.
Po drugie gdyby ktoś urwał przewody olejowe to silnik by się nie rozbiegał, bo to własnie turbina podawała olej do komory spalania.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
pucek1993, nie strasz boozee, bo to nie ma sensu, to tak samo jakbyś wymienił niesprawny N75/N18 i nagle by się miał silnik rozbiegać albo wymienił zgnitą gruchę :roll: Rozumiem, że po Twojej historii wolisz dmuchać na zimne, ale ludzie szukają źródła poczynając od najmniej kosztownych (jeżeli nie ma bezpośredniej diagnozy). Dla przykładu - pójdziesz regenerować turbo bo masz notlaufa a okaże się że dziurawy przewód podciśnienia i wtedy zonk (wiem wiem - od czego są logi:P)VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
Komentarz
-
-
alxxx, nie straszę Wypytałem oczywiście najpierw o pewne rzeczy i zaleciłem logi itp.
Chodzi mi po prostu o to, że jak już się zabierać do turbiny to zrobić to od początku dobrze.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pucek1993Nie miał tej turbiny wyjmowanej. Facet o którym mówiłem wyczytał gdzieś, że wystarczy popsikać jakimś WD40 i poruszać i będzie dobrze.
A tak w ogóle to turbiny się nie oliwi Ona jest smarowana przez olej silnikowy wyłącznie.
Po drugie gdyby ktoś urwał przewody olejowe to silnik by się nie rozbiegał, bo to własnie turbina podawała olej do komory spalania.
Komentarz
-
-
koledzy ja czyściłem sam własnoręcznie już ze 3 turbiny w tym moją włącznie i nie było żadnych problemów co do słów pucek1993, o wyważaniu to trzeba to zrobić jeżeli będziemy ruszać wirnik (chodzi tu nawet o choćby przeczyszczenie z nagaru, sadza na tej części wirnika spełnia rolę wyważenia w pewnym stopniu ), jeżeli nie będzie ruszany wirnik tylko czyszczona zmienna geometria,muszla i bieżnia od zmiennej to wszystko będzie ok.
co do czyszczenia środkami typu WD-40 czy inny to tylko pic na wodę i szkoda czasu i pieniędzy bo jeżeli uda się coś poprawić to jest to tylko doraźnie i tymczasowo na krótką metę
pozdroBył ATD 101KM 240NM a teraz jest
ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png
https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html
Komentarz
-
-
boozee, Jeśli Turbina jest oddawana do regeneracji to każdy porządny warsztat po złożeniu jej, wsadzą ja na maszynę i sprawdza pod obciążeniem przewyższającym warunki normalnej pracy. Odbywa się to z podłączonym do niej olejem. Stąd moje słowa, że turbiny się nie oliwi.
Jeśli chodzi o rozbieranie i czyszczenie, owszem można tak to robić jak opisujesz ROBAL_26, jednak ja nadal twierdzę, że warto od razu wymienić elementy eksploatacyjne.
Co do środków WD40 itp które niby mają rozruszać zapieczoną geometrie to mam identyczne zdanie do Waszego. Ale jak widać nie każdy takie maGrzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Oj tak, rozmowy przy zimnym piwku są jak najbardziej wskazane.
boozee, Tobie życzę bezawaryjności i szerokości. Czekam na wieści.Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Sorki może troszke nie w temacie,
Mam taki problem w 1,9 ALH,sporadycznie 2-3 razy na miesiąc przy przyspieszaniu przestaje mi działać turbo, wystarczy że na chwile zgaszę silnik i odpalę wszystko wraca do normy.Była OI 1.9 tdi ALH, 6 lat eksploatacji bez większych problemów. Szukamy godnego następcy czyli OII FL
Komentarz
-
-
No to się cieszymy a tak jeszcze zapytam: co dokładnie robiłeś z Turbinką? Tylko wyczyściłeś, czy może poddałeś regeneracji?Grzałki do e-papierosów(wszystkie rodzaje) - 7zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pucek1993No to się cieszymy a tak jeszcze zapytam: co dokładnie robiłeś z Turbinką? Tylko wyczyściłeś, czy może poddałeś regeneracji?
Komentarz
-
Komentarz