Maicroft, wiesz jak jest z tymi hamowniami u nas w polszcze...co tuner to inny wynik. w v-techu pewnie wyszłoby 10 ps mniej niż w kreatorze. :roll:
Rozwalony blok silnika
Zwiń
X
-
Rozwalony blok silnika
Witam
Chce wam opisać sytuację która przydarzyła mi się kilka dni temu, nie jestem dobry w te klocki więc proszę o wasze opinie;
Zawiozłem samochód do mechanika z kilkoma drobiazgami, m.in. nie gasnące światła stopu i naprawa bądź wymiana gruszki bo od kilku miesięcy samochód jeździł jak żółw, oczywiście wszystko się przedłużało bo mechanik szukał gruszki, gdy ją wymienił i tu się zaczyna mój dramat, pojechał autem w jazdę testową i wrócił z rozwalonym blokiem na przestrzał, mechanik twierdzi że to nie jego wina bo gruszka nie pracowała już przez dłuższy czas i przez to rozwalił się silnik, moje pytanie jest takie czy to tylko pech, czy jego jakieś nie dopatrzenie typu jakieś czyszczenie np. turbiny, nie wiem co mam zrobić proszę o wszystkie rady i opinie
Grzegorz
-
-
Odpowiedź jest jedna. Przyczyną był olej, który na skutek braku właściwej pracy turbosprężarki zgromadził się w ic. Doświadczony mechanik w trakcie naprawy powinien sprawdzić czy w/w medium nie zalega w ic., jednak musiał wiedzieć jak długo trwała niesprawność. Przy krótkotrwałym użytkowaniu niesprawnej w ten sposób sprężarki oleju nie nazbiera się na tyle, żeby zrobić booom. Sprawa delikatna :?
Komentarz
-
-
To juz kolejny przypadek rozwalenia silnika po dluzszym jezdzeniu z niedzialającą regulacją cisnienia doladowania.
Zebrał sie olej w rurach a szczegolnie w intercoolerze i kiedy sprezarka "ruszyla" silnik go pociągnął.
Na moich oczach w zaprzyjaznionym warszatacie pogieło korby w OI w takim samym przypadku.
Ty miales pecha... korba wyszła na spacer.
Drugą sprawą pozostaje fakt, ze stalo się to mechanikowi... podejrzewam ze ma jakies ubezpieczenie. IMO - powinien partycypowac w kosztach naprawy... mimo wszystko to się jemu stalo.Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
-
a jeszcze jedno czy mechanik powinien to przewidzieć skoro wiedział że gruszka nie działała przez dłuższy czas i mógł coś zrobić by ten silnik nie rozleciał się (od samego początku tylko on naprawiał ten samochód można powiedzieć że znał go od początku)
chodzi mi czy to pech czy jednak mechanik dał po nie kąd d...py
Komentarz
-
-
Hmm... zgadzam sie ze stwierdzeniem wyzej, ze powinien to przewidziec i wyczyścić bardzo dokladnie uklad dolotowy włacznie z IC.
Po tym co sie stalo mozna wnioskowac, ze tego nie zrobił.
Chyba, ze ... mial nieprawdopodobnego pecha i akurat jak jechal uszczelnienie sprezarki puscilo i silnik pociągnął olej.... i stalo sie to cos się stało.Przemek
DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
80 B3 Limo 1.6 TD SB
Komentarz
-
Komentarz