problem ze wspomaganiem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adas77
    Classic
    • 2013
    • 8

problem ze wspomaganiem

Agamek12, spoko cenię każde zdanie - ale ile powinno spaść (mówimy o zadbanych a nie podkręconych ofertach) przy upływie w sumie 14 miesięcy?
  • MANIEK11
    Classic
    • 2011
    • 33

problem ze wspomaganiem

Witam wszystkich. Posiadam Octavie 1 rocznik 99, silnik 1.9 TDI 110 KM. Powrót z delegacji do domu. Postawiłem samochód na podjeździe i zaobserwowałem plamę przy lewym kole przednim. Po sprawdzeniu stanu poziomu wszystkich płynów okazało się że poziom płyny od wspomagania spadł do minimum. Dolałem do MAX i teraz nie leci. Tylko jak skręcam w lewą stronę to słychać takim szum (jakby dwie skórzane kurtki tarł o siebie jeśli można tak to porównać do usłyszanego dźwięku). Co to za objaw? Dziś objeździłem wszystkie warsztaty i nic nie stwierdzili. Można na tym jeździć?? Bo już w poniedziałek chciałbym jechać do pracy. Czy to coś poważnego i nie wolno jeździć? Czekam Panowie na jakoś odpowiedź i poradę. Z góry dziękuje

Komentarz

• dominik9420
      L&K
      • 2012
      • 1136

Jedyne co Cię czeka, to brak wspomagania.
      To że coś szumi, to normalne przy max skrętach kół.
      Może jakiś przewód gdzieś jest rozszczelniony, ewentualnie magiel puszcza.
      Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
      Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
      Pozdrawiam i Szerokości!
      Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
      http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• kecaj
        RS
        • 2009
        • 1511
        • Superb II (3T4)

MANIEK11, maglownica do wymiany. wspomaganie może cię zawieść w dość nieoczekiwanym momencie. Czy możesz potwierdzić, że plama to płyn od wspomagania?
        Kiedy ostatni raz sprawdzałeś płyn od wspomagania? Może min miałeś już od dawna bo tam nie zaglądałeś?
        Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• kabanos
          RS
          • 2011
          • 4544
          • Octavia I combi (1U5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez kecaj
          MANIEK11, maglownica do wymiany. wspomaganie może cię zawieść w dość nieoczekiwanym momencie. Czy możesz potwierdzić, że plama to płyn od wspomagania?
          Kiedy ostatni raz sprawdzałeś płyn od wspomagania? Może min miałeś już od dawna bo tam nie zaglądałeś?
          Potwierdzam. Miałem takie objawy niedawno. Puściło uszczelnienie na drążku kierowniczym po lewej stronie. Maglownica do wymiany/regeneracji.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• MANIEK11
            Classic
            • 2011
            • 33

Jaki to jest koszt wymiany czy regeneracji? Co do stanu płynu jestem pewny bo przed wczesniejszym wyjazdem spradzilem kazdy poziom plynu i bylo ok

[ Dodano: Nie 06 Paź, 13 12:00 ]
            udało mi się nagrać filmik
            coś się może uda usłyszeć. W prawą stronę jak sie skręca to nic nie słychać, tylko jak się kręci w lewą stronę. Słychać to w 2 i 7 sek. Jak się jedzie to nic nie skrzypi. Da sie jeszcze jeździć na tym?

Link do filmiku
            Kod:
            http://przeklej.net/video_details/140357.html

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

U mnie jak puściło, to po dolaniu płynu na pełny stan i przejechaniu 20 km do mechanika w zbiorniku było sucho.
              Koszt wymiany to:

- regeneracja - kilkaset złotych. Jeśli chcesz jeszcze pojeździć autem to nie polecam.
              - wymiana na nową - wszystko zależy za ile kupisz maglownicę. Mi się udało kupić ori za około 950 zł. Można też poszukać zamienników. Powinny być trochę tańsze.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• MANIEK11
                Classic
                • 2011
                • 33

Naprawiłem. Cały układ od wspomagania jest szczelny i w 100 % sprawny. Dziwnie piszczało jak skrecałem w jedną stronę od gumek od końcówek drążka. Po wymianie końcówek wszystko ucichło. A co do plamy pod samochodem to nie wiem. Mechanik powiedział że czasami może trysnąć.

A teraz pytanie z innej beczki. Mam chęć chipowac, zmienić mape paliwową ze 110 KM na 130KM. Warto?

Komentarz

• dominik9420
                  L&K
                  • 2012
                  • 1136

Zamieszczone przez MANIEK11
                  Mam chęć chipowac, zmienić mape paliwową ze 110 KM na 130KM. Warto?
                  Od tego jest inny wątek na forum.
                  Najlepsze rozwiązanie to program indywidualny u tunera, zabawa taka kosztuje ok 1000zł
                  możesz poczekac na grupowe, wtedy będzie coś taniej.
                  Czy warto? Warto!
                  Resztę szukaj tutaj: http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=52
                  Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                  Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                  Pozdrawiam i Szerokości!
                  Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                  http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• patryk891
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 104
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

miałem podobne objawy aż wkońcu magiel odmówił współpracy a więc raczej musisz mieć na oku nowy magiel lub regeneracja....
                    148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING

Komentarz

Pracuję...