Zamieszczone przez lubek24
[O1] Pytanie - sonda lambda.
Zwiń
X
-
[O1] Pytanie - sonda lambda.
Witam! Bardzo zależy mi na szybkiej odpowiedzi także z góry dziękuję i na pewno nie zapomnę o POMÓGŁ. Ile sond lambda ma Octavia 1.6 SR AKL? Bo słyszałem wersję z jedną i dwiemaZ góry dziękuję za szybką odpowiedź! Pozdrawiam!
A i jeżeli byłyby dwie to czy jest jakaś reguła która sonda może odpowiadać za np. podwyższone spalanie czy też nierówną pracę silnika? Czy obie mają taką samą rolę i tak samo wpływają na działanie silnika?
-
-
wychodzi na to, że jednak była jedna sonda http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...t=akl+ile+sond w BFQ były dwie i w aucie z roku 2003 tez juz były dwie
Komentarz
-
-
Wyskakiwał/Wyskakuje mi błąd o zbyt wysokiej wartości górnej na lambdzie w vagu. Trochę poczytałem i to chyba jednak nie sondaOkazało się że łapało mi lewe powietrze pomiędzy odmą a dolotem i autko zbierało się jak muł :P teraz jest dużo lepiej i muszę sprawdzić czy błąd na vagu znów będzie (znajomy posiada komputer - dlatego jeszcze nie sprawdzone). Jednak korzystając z okazji podpytam dalej
Obroty dalej nie są stabilne - posiadają minimalne ale jednak wahania. Jak się wsłucha w silnik to słychać że nie pracuje równo :/ I teraz problem bo typowałem albo świece albo przewody albo aparat zapłonowy albo przepływomierz. Powiem szczerze że ostatnio robiłem sprzęgło i pociągnęło mnie to po kosztach więc myślałem jezdzić tak aż coś się zepsuje albo będzie napływ gotówki :P nie chce po prostu nic zmieniać w ciemno. Dlatego może ktoś miał podobny przypadek lub zna się na rzeczy na tyle żeby coś wytypować? Czasami mam minimalne problemy z odpaleniem raz na jakiś czas muszę zakręcić jeszcze raz czy dodać gazu ale to raczej nie jest przynajmniej wg mnie oznaka czegoś niedobrego. Większość odpaleń na raz idzie
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez prodmgWyskakiwał/Wyskakuje mi błąd o zbyt wysokiej wartości górnej na lambdzie w vagu. Trochę poczytałem i to chyba jednak nie sondaOkazało się że łapało mi lewe powietrze pomiędzy odmą a dolotem i autko zbierało się jak muł :P teraz jest dużo lepiej i muszę sprawdzić czy błąd na vagu znów będzie (znajomy posiada komputer - dlatego jeszcze nie sprawdzone). Jednak korzystając z okazji podpytam dalej
Obroty dalej nie są stabilne - posiadają minimalne ale jednak wahania. Jak się wsłucha w silnik to słychać że nie pracuje równo :/ I teraz problem bo typowałem albo świece albo przewody albo aparat zapłonowy albo przepływomierz. Powiem szczerze że ostatnio robiłem sprzęgło i pociągnęło mnie to po kosztach więc myślałem jezdzić tak aż coś się zepsuje albo będzie napływ gotówki :P nie chce po prostu nic zmieniać w ciemno. Dlatego może ktoś miał podobny przypadek lub zna się na rzeczy na tyle żeby coś wytypować? Czasami mam minimalne problemy z odpaleniem raz na jakiś czas muszę zakręcić jeszcze raz czy dodać gazu ale to raczej nie jest przynajmniej wg mnie oznaka czegoś niedobrego. Większość odpaleń na raz idzie
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
U mnie to pomogło nawet na błędy które silnik wywalał a koszt w porównaniu z wymianami nie duży.był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04
komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.
Komentarz
-
-
ja się nie bawiłem w to, pojechałem do mechanika jednego: diagnoza wymiana przepływomierza (350zł), podziękowałem.
pojechałem do drugiego, sprawdził błędy, przejechał się i postawił diagnozę że do czyszczenia wszystko i EGR. Czyszczenie 140zł, diagnostyka komputerowa 40 i wymiana nieszczelnego elementu w dolocie 110zł.
Moim zdaniem za 140zł to ja bym się nie brudził, wolę to specowi zostawić.był: VW Golf IV 1.9 TDI AJM '01 ->
jest: Skoda Octavia 1 1,6 BFQ '04
komputer VAG - Rybnik i okolice -> info PW.
Komentarz
-
-
Przestrzegam przed nie ostrożnym czyszczeniem przepływomierza. Nie należy używać trących szmatek, wacików, szczególnie przy czyszczeniu metalowych płytek i pręcików. Są one pokryte "jakimś" materiałem, tlenkiem lub czymś podobnym. Wyczyściłem w ten sposób przepływomierz, wszystko ładnie błyszczało, i trzeba było wymienić na nowy. Jedynym dopuszczalnym sposobem jest środek czyszczący w spreju i przepłukanie cienkim strumyczkiem wody, np strzykawką i wysuszyć. Oczywiście nie dotyczy to plastykowej gardzieli.
Komentarz
-
Komentarz