Mysle, ze Passat 150km bedzie lepiej jezdzil niz kobylowa insignia 160km
Tez tak sądzę tam chyba ze 100kg różnicy będzie w masie. Loyd, na dłubanie nie trzeba wiele czasu - bo 1 dzień :wink: . Bardziej boli, że trzeba czekać do końca gwarancji.
Witam,
Panowie pomóżcie! Mam od 5 lat octavie z gazem z 1997 r. (75KM) Do tej pory była bezawaryjna, wczoraj o przyjeździe do garażu, poczułem po zgaszeniu silnika olej, otworzyłem maskę i cały silnik opryskany. Nigdy wcześniej nie było nawet śladu po oleju, a tu wczoraj taka sytuacja. Nie znam się za bardzo, więc nie wiem od czego się zabrać:/ co może być przyczyną?[shadow=red:536d941246][/shadow:536d941246]
[ Dodano: Nie 26 Sty, 14 11:07 ]
Patrzyłem stan oleju i płynu w chłodnicy... Połowa oleju jest, a w zbiorniku chłodnicy trochę ponad minimum, a jeszcze tydzień temu był max... Płyn był wymieniany ok 3 lat temu, dolewałem tylko koncentrat jesienią 2012...
jesli sie nie myle to w nich odma lubiala zamarzac i prawdopodobnie to Cie spotkalo.
[ Dodano: Nie 26 Sty, 14 11:08 ]
dopisales o plynie w czasie jak ja pisalem, wiec kto wie moze cos od uszczelki tez byc. przepatrz dokladnie silnik moze zobaczysz skad olej chlapal.
Marik89, Wnioskuje że płyn sprawdzałeś na ciepłym silniku skoro przyjechałeś skąś.Jeżeli miałeś poziom nad minimum to przy tych mrozach jak silnik wystygnie będzie dużo poniżej minimum.Jak kolega Golas27, pisał sprawdz odme a najlepiej potem przetrzyj silnik z grubsza szmatą i ktoś niech ci odpali go a ty obserwuj.Jeszcze jedno,pisałeś cały silnik to mam rozumieć że od pokrywy zaworów aż do miski olejowej :?: I od rozrządu aż do sprzęgła :?: bo to też jest ważne w celu określenia miejsca wycieku.Naj lepsze by były fotki co by ci pomóc.
Płyn sprawdzałem dzisiaj, dokładnie jest pół zbiornika. Oleju również dużo nie ubyło bo tylko troche dolałem i jest okej.
Tak, pokrywa zaworów zalana, obudowa plastikowa, maska itd. Pod Uszczelka pod głowica było okej.
Wygląda to bardziej na opryskanie, a nie talalne zalanie, więc wnioskuje ze mogło to być jednorazowy wyprysk oleju.
Rozkęrciłem filtr powietrza i tam było troche oleju.
Teraz w garazu rozgrzałem silnik i przejechałem w czyste miejsce, nigdzie nie kapie juz olej.
Martwi mnie tylko że kiedy silnik tylko lekko sie rozgrzał, wydobywał sie dym . To pozostałosci po oleju który wyciekł?
Zaznaczyłem to na przykładowym zdjęciu innego silnika, gdzie się dymi zerknijcie na to
Marik89, Pod tą blaszaną osłoną jest kolektor wydechowy,najbardziej gorąca częśc osprzętu silnika.Jak tam dostało się trochę oleju to się musi wytopić,wypalić stąd ten dym.
Komentarz