po regeneracji turbiny
Zwiń
X
-
po regeneracji turbiny
octavia 1.9 AHF 110 . Turbina sie przycinała i troche ciekła. wiec poszła do regeneracji. koszt 1000 zł. podobno regeneracja w najlepszym warsztacie w okolicy, jest roczna gwarancja i wykres drgań na 1 biegu. problem w tym że po naprawie silnik nie ma dołu. podczas przyśpieszania turbina nie ciągnie tak mocno w dolnym zakresie obrotów jak przed regeneracją, dopiero od 2000 obrotów wciska w fotel. wcześniej silnik zbierał sie z samego dołu . Nie wiem czy to reklamować, czytałem ze regenerowane turbiny tak maja. Ale przecież po to sa turbiny ze zmienna geometrią łopatek chyba żeby auto płynnie przyspieszało w całym zakresie obrotów. Napewno ktoś robił regeneracje turba i prosze o podzielenie sie swoimi spostrzeżeniami. Przy regeneracji turbiny była wymieniana też gruszka. czy może wpływ ma długość sztangi łączącej gruszke z turbiną.?
-
-
Re: po regeneracji turbiny
Zamieszczone przez pomylony28octavia 1.9 AHF 110 . Turbina sie przycinała i troche ciekła. wiec poszła do regeneracji. koszt 1000 zł. podobno regeneracja w najlepszym warsztacie w okolicy, jest roczna gwarancja i wykres drgań na 1 biegu. problem w tym że po naprawie silnik nie ma dołu. podczas przyśpieszania turbina nie ciągnie tak mocno w dolnym zakresie obrotów jak przed regeneracją, dopiero od 2000 obrotów wciska w fotel. wcześniej silnik zbierał sie z samego dołu . Nie wiem czy to reklamować, czytałem ze regenerowane turbiny tak maja. Ale przecież po to sa turbiny ze zmienna geometrią łopatek chyba żeby auto płynnie przyspieszało w całym zakresie obrotów. Napewno ktoś robił regeneracje turba i prosze o podzielenie sie swoimi spostrzeżeniami. Przy regeneracji turbiny była wymieniana też gruszka. czy może wpływ ma długość sztangi łączącej gruszke z turbiną.?
Komentarz
-
-
Ja bym proponował nie ruszać regulacji turbosprężarki. Regulacja jest tak wrażliwa ze samo poluzowanie nakrętki moze być już zbyt dużym ruchem. samo ruszenie klapy to 0,4 mm a skok gwintu na gruszce to 1,5mm. Osobiście jeżeli jest tak źle to bym oczyścił przewody podciśnieniowe oraz czujnik sterujący zmienną geometrią. Ewekt zamulonego dołu wychodzi z tgo że gruszka jest nowa i jeszcze chodzi ciężko i dlatego można spróbować wyczyścić podciśnienia, a i tak z jakimś przebiegiem gruszka zacznie sama delikatniej pracować i będzie po staremu.
Komentarz
-
-
prawidłowa regulacja zmiennej geometrii turbosprężarki
Tylko tester TURBO PRO EKSPERT firmy Cimat prawidłowo i precyzyjnie może ustawić zmienną geometrie. Tak ustawawiona turbina jest badana pod kontem faktycznych przepływów powietrza. Nie ma możliwości po dobrej regulacji, aby przeładowywała lub nie dawała od dołu.
Komentarz
-
Komentarz