Spadek mocy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wesolek91
    Classic
    • 2017
    • 6
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Spadek mocy

Dobra, zmieniam zdanie, niebieski jest ładniejszy od zielonego. Ale i tak zrobię zielony! DD
  • Wesolek91
    Classic
    • 2014
    • 5

Spadek mocy

Witam. Jestem właścicielem skody którą mam w opisie i mam z nią lekki problem.
    Otóż gdy jadę autostradą przy prędkości 130 km/h traci mi się moc. Mogę deptać gaz w podłogę ale to nic nie da, autko bez drogi z górki nie pociągnie więcej.
    Problem ten zaczął się po wymianie rozrządu. W jednym temacie wyczytałem coś takiego:

AGR to silnik 90KM bez zmiennej geometrii za to posiada zawór wastegate który kontroluje ciśnienie doładowania. Gdy ciśnienie w dolocie osiągnie odpowiednią wartość wastegate otwiera się i nadmiar spalin kierowany jest z powrotem do wydechu z pominięciem turbiny. W przeciwieństwie do zmiennej geometrii zawór ten sterowany jest nadciśnieniem. Cytat:
    jaką mam wersję silnika?

Kod silnika jest na naklejce pokrywy rozrządu, na naklejkach z wyposażeniem (w bagażniku i książce serwisowej) oraz w dowodzie rejestracyjnym punkt P.2 podana jest moc silnika w KW jeżeli masz 66KW to 90KM czyli turbina bez zmiennej geometrii.
    Dlaczego napisałeś że masz AGR???

Powiedzcie prosze co muszę zrobić aby przywrócić autku moc. W miarę możliwości proszę o bardzo dokładną instrukcję bo nie jestem mechanikiem, tylko lubię majsterkować.

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Wesolek91, odczytać błędy ze sterownika silnika. Zrobić logi. Zapewne zawór N75 do zrobienia. Jeżeli nie podołasz to znajdź kumatego mechanika...
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• Wesolek91
        Classic
        • 2014
        • 5

Zamówiłem właśnie kabelek do diagnostyki. Teraz tylko czekać

Komentarz

• Kryzys5554
          Ambiente
          • 2012
          • 118

Popieram post alxxx podmień od kogoś zawór n75 ja też miałem dłuższy czas problem ze spadkiem mocy już turbine chcieli mi rozkręcać (gdzie 5mies. przed tym, miałem czyszczoną) bo logi pokazują że zapieczona gemoeria , gów**** prawda, zamień albo zaryzykuj i wydaj 150zł, ja tak zrobiłem i nie żałuje, kupe czasu minęło od czasu wymiany i śmiga aż miło

Komentarz

• Wesolek91
            Classic
            • 2014
            • 5

A zaślepiony egr ma jakiś wpływ? Był zaślepiony od początku i było w porządku.

Komentarz

• rOBERTO795
              RS
              • 2009
              • 3465
              • Octavia III (5E3)
              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zaślepiony egr ma wpływ

ale na czystość kolektora :P
              OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• przemik
                RS
                • 2012
                • 1610

Zamieszczone przez Kryzys5554
                bo logi pokazują że zapieczona gemoeria , gów**** prawda, zamień albo zaryzykuj i wydaj 150zł
                :|
                Przemek
                DIAGNOSTYKA GRUPA VAG
                A6 C4 Avant 2.5 TDi AEL quattro
                80 B3 Limo 1.6 TD SB

Komentarz

• markuss32
                  Drive
                  • 2009
                  • 73

Umnie bylo to samo wymienilem gruche i po problemie smiga az milo tylko ze ja mam 110kM
                  markuss32

Komentarz

Pracuję...